Орел-Г-Холдинг АД се преименува на Дженерали България Холдинг АД

29 Септември 2006 г.,zastrahovatel.com
На проведеното на 28.09.2006г. извънредно Общо събрание на акционерите на Орел-Г-Холдинг АД бе взето решение за промяна на името на дружеството.Новото име на Орел-Г-Холдинг АД е Дженерали България Холдинг АД.
С финализирането на сделката по придобиването на 51% от капитала на Орел-Г-Холдинг от Дженерали Холдинг Виена АД на 1 август тази година,австрийското дружество - дъщерна компания на италианския застрахователен концерн Generali Assicurazioni SpA., получи контрол върху дружествата от холдинга - “Застрахователна компания Орел” АД, “Застрахователна компания Орел Живот” АД, “Българска здравно-осигурителна компания Закрила” АД и “Медико-стоматологичен Център Закрила” ЕООД. Сделката беше одобрена съответно от Комисията за финансов надзор и Комисията за защита на конкуренцията.

Освен смяната на името на холдинга, Общото събрание на акционерите е взело решение за увеличаване на капитала на дружеството,както и за промяна на системата на управление от едностепенна на двустепенна. Досегашният Съвет на директорите се заменя от Надзорен и Управителен съвет.

За членове на Надзорния съвет са избрани Лучано Чирина, Вернер Мьортел, Валтер Щайдл и Карл Щос. За членове на Управителния съвет - Даниела Конова, Константин Велев и Пламен Хинков. Даниела Конова е преизбрана за Председател на Дженерали България Холдинг АД.

За Generali Group

През 2005 г. групата Generali се нарежда на четвърто място сред международните групи в Централна и Източна Европа и приключва годината с премиен приход от 936.8 млн. евро, което е 22% ръст в сравнение с предходната година. Тя влиза в тройката на най-големите застрахователни концерни в Европа. Групата е с централен офис в Триест (Италия) и включва 107 застрахователни компании;119 финансови компании и компании за управление на недвижими имоти – с общ брутен премиен приход 62.8 млрд. евро; инвестиции от 307.4 млрд. евро и персонал 60 000 души.

В състава на концерна Generali Holding Vienna AG влизат над 40 предприятия - застрахователни, акционерни, финансови и инвестиционни компании, лизингови фирми, банки и пенсионни каси.

Generali Vienna Group представлява част от Generali Group, осъществяваща дейност по целия свят. В списъка на 500-те световни корпорации, обнародван в италианския вестник “Fortune” Generali е поставена на 29-о място. Това е така, защото днес на Generali се падат 20%-22% от италианския застрахователен пазар. И ако през 2003 г. обемът на постъпленията от застраховането във всички страни, в които групата присъства, представлява 49.6 млрд.евро, 2/3 от тази сума се пада на животозастраховането.През същата година чистата печалба на компанията е 1 млрд.евро.

Съдейки по географското разпределение на премиите, Generali е повече международна, отколкото италианска компания. През 2005 г. на Италия се падат 22.7% от всички застрахователни вноски.Generali държат 18.6% от израелският пазар; 15.9% от унгарския 13.2% от австрийския; 8.1% от немския; 7.4% от френския; 4.5% от испанския; 4.1% от пазара на Швейцария.

В североамериканския бизнес италианската компания е вложила не по-малко от 200 млн. щ. д., което е позволило създаването на компания по презастраховане на живота — Generali USA Life Reinsurance Co с висок рейтинг. Последната поема рискове в САЩ на други компании- членки на транснационалната група Generali. В Южна Америка групата държи 6% от пазара на Аржентина и 3.7% от пазара на Мексико.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,