Рискови модели на бъдещето

30 Март 2008 г.,zastrahovatel.com

С екзотичните си имена и авангардни математически формули "квантите" (от quants - авторите на количествени анализи в инвестиционния бранш), бяха звездите на финансовото шоу, преди да избухне кризата на световните кредитни пазари. Днес сложните рискови модели, разработени от вълшебниците от Уолстрийт, са основните "обвиняеми" за подвеждане на кредитните институции относно сигурността на гарантираните с нискокачествени активи ценни книжа. Нищо чудно, че инвестиционните банкери работят извънредно, за да установят какво точно се е объркало. И докато се опитват да оправят нещата, би било добре да почерпят мъдрост от трезвия свят на застрахователния бранш. Защото непретенциозните актюери могат да научат математическите гении на доста неща, най-важното от които е как болшинството застрахователни компании, предимно от Европа, успяха да избегнат най-тежките моменти от кредитния срив. Макар че някои от тях, включително и швейцарският презастрахователен лидер "Суис ре", правят преоценки за милиарди долари от зле премерено участие в американския ипотечен пазар. На 25 февруари

германският презастрахователен лидер "Мюних ре"

отчете рекордна печалба за 2007 г. и се похвали, че е вложил само 340 млн. евро в ценни книжа с ниско качество, или по-малко от 0.2% от общите инвестиции. А втората по големина местна презастрахователна компания - "Хановер ре", обяви 43% ръст на миналогодишната си печалба и предложи да се повишат дивидентите с 44 процента. Главният изпълнителен директор на групировката Вилхелм Целер планира да ограничи колебанията на печалбата от природни катастрофи, като увеличи продажбите на презастраховки "Живот" и на здравни осигуровки. "Мюних ре" очаква общите застраховани щети, нанесени от бурята "Ема", да достигнат около 1 млрд. евро (срещу близо 4.5 млрд. евро от урагана "Кирил"), от които на германския презастраховател ще се паднат под 100 млн. евро преди облагането с данъци.

Въпреки че през ноември 2007 г. швейцарският презастрахователен лидер "Суис ре" обяви 1.2 млрд. шв. франка загуба от дейността си по гарантиране на кредитни инструменти, миналогодишната му печалба надхвърли прогнозите на експертите. Главният изпълнителен директор на групировката Жак Егрен описа кредитния удар като "изолирано събитие" и заяви, че фирменият портфейл е подготвен за потенциални бъдещи издънки, които няма да поднесат неприятни изненади. Все пак Егрен призна, че гарантираните от "Суис ре" кредитни продукти са понесли допълнителни загуби, което хвърля сянка върху финансовия отчет през първото тримесечие. Но пък ръководителят очаква 2008 г. да е рекордна година, защото растящите премии и постъпления в комбинация с необичайно ниските искове за щети от природни катаклизми обещават силни резултати. Чистата печалба на "Суис ре" за миналата година падна с 9% спрямо 2006 г. (до 4.16 млрд. шв. франка). Приходите обаче са се качили със 7% и Егрен предложи 18% увеличение на дивидентите на акционерите, което ощастливи инвеститорите.

Американските застрахователи

са в малко по-неизгодна позиция от колегите си отвъд океана. Международната рейтингова агенция "Фитч" отбеляза, че животозастрахователните фирми на САЩ биха могли да устоят на евентуални загуби от 7-8 млрд. щ. долара, макар че поражения от такъв мащаб вероятно ще навредят на някои компании. Все пак днес нещата са доста по-различни, отколкото в началото на новия век след борсовия срив на акциите на интернет фирмите. Тогава доходността на портфейлите от ценни книжа на застрахователния бранш се сгромоляса точно както и всички други продукти - от полиците „Живот” с гарантирани плащания до застраховките на директорите и на фирмените бордове, което буквално постави застрахователната индустрия на колене. По онова време обаче банките бяха доста по-добре.

Сега оцеляването на доста финансови институции е поставено на карта (първата жертва беше щатската инвестиционна банка "Беър Стърнс", която на 16 март т. г. бе погълната от "Джей Пи Моргън Чейз" срещу скромната сума от 240 млн. щ. долара, или по 2 долара за акция). А най-добрият урок, който банките могат да научат от застрахователните групировки, е как да процедират с риска. Радж Сингх - бивш инвестиционен банкер, който на 26 октомври 2007 г. оглави звеното за управление на риска на "Суис ре", посочва, че банковите рискови модели правят своите оценки на базата на исторически данни и при презумпцията, че през 99% от времевия диапазон пазарите ще се държат нормално. Което създава фалшиво усещане на сигурност. Докато застрахователите, примерно в случая с риска от катастрофи, имат недостатъчно стари данни и работят с висока доза скептицизъм, като често създават свои собствени катастрофични сценарии. "В застрахователния бранш трябва да мислим и за невъзможното през цялото време", коментира Сингх и отбелязва, че в сектора е бил "разигран" сценарий за разбиване на няколко самолета над гъсто населена област доста преди терористичните атаки срещу кулите-близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

При изграждането на рискови сценарии обикновено участват всички висши мениджъри на застрахователните компании, докато в повечето банки тестването на подобни модели в стресова среда е поверено на "квантите". Нещо повече, различните банкови отдели по правило следят различни рискове и по този начин се размива потенциалната катастрофална корелация между тях. Докато застрахователните експерти все по-точно установяват начините на взаимодействие на опасностите при животозастраховките, недвижимите имоти, прекъсването на бизнеса и други рискове - подход на управление, който инвеститори и контролни органи приветстват.

Застрахователите прилагат и цял набор от други "хватки", от които банките също би било добре да се поучат. Включително и идеята клиентът да носи част от риска. Така се намалява делът на хазартния подход, виден при секюритизацията - "пакетирането" на ценни книжа с различно качество от банките и продажбата на получените структурни инструменти на пазарните играчи. Освен това главният мениджър на риска е равноправен партньор на другите висши директори на застрахователните фирми, докато при инвестиционните банки подобни служители са изтикани в периферията, особено при благоприятна пазарна конфигурация. Макар че след последните тежки поражения, които понесоха големите международни финансовокредитни институции, експертите по оценка на риска постепенно заемат полагащото им се място. Разбира се,

отделни сектори от застрахователния бранш

в момента са в много тежко положение. На първо място това са застрахователните фирми на общински облигации, чиито проблеми в. "Застраховател прес" описа в предишните си два броя. Щатските лидери от тази ниша - MBIA и Ambac Financial Group, вече получиха потвърждение на върховите си инвестиционни кредитни оценки "ААА" от двете водещи международни рейтингови агенции "Стандард енд Пуърс" и "Мудис". За целта Ambac набра 1.5 млрд. щ. долара от продажба на акции и конвертируеми книжа, за да попълни капитала си. Мениджъри на операцията бяха швейцарските банки "Ю Би Ес" и "Креди Сюис груп" и щатските "Ситигруп" и "Бенк ъф Америка". Освен чрез тази сделка застрахователят планира да увеличи допълнително капитала си, като намали дивидентите от 21 на 1 цент за акция, както и да преустанови поне за шест месеца дейността си по издаване на гаранции на доста видове облигации, включително и на продуктите със залог ипотеки.

Има и друга застрашена застрахователна ниша - фирмите за ипотечни застраховки са друга финансова черна дупка. Големите гаранти на ипотеки като MGIC и PMI Group много скоро могат да получат по-ниски кредитни оценки. Още повече след като MGIC съобщи, че е загубил почти 1.5 млрд. щ. долара през последното тримесечие на 2007 г. заради растящия брой необслужвани ипотеки.

Тези проблеми могат да се разпрострат върху целия сектор чрез презастрахователните компании като "Суис ре" и "Екс Ел кепитъл", които застраховат някои специфични рискове.

Червени сигнали подава

и пазарът на застраховки на фирмените бордове, защото се очаква вълна от съдебни искове за немарливо отношение към служебните задължения, свързана с кредитния срив. На 24 февруари т. г. германският кредитор "Ха Ес Ха Нордбанк" заведе дело за обезщетение за милиони долари срещу "Ю Би Ес". Те са натрупани от загуби на портфейла от кредитни производни, които швейцарската групировка е продала на "Нордбанк". Експерти от "Беър Стърнс" очакват застрахователите да загубят между 8 и 9 млрд. щ. долара от подобни искове.

По оценка на анализатори от САЩ колапсът на пазара на ипотеки с ниско качество ще причини рекордни загуби на местните застрахователни компании, които ще надхвърлят щетите от урагана "Катрина" - най-тежкото природно бедствие в историята на страната. По данни на финансовата информационна агенция "Блумбърг" количеството на преоценените активи и кредитни загуби, отчетено от бранша, вече е достигнало 38 млрд. щ. долара и е в непосредствена близост до исковете за 41.1 млрд. щ. долара от "Катрина". Тази сума е натрупана от 15 публично търгувани компании от бранша в САЩ и Бермудите и в нея не са включени фирмите, които са собственост на притежателите на полици и европейските застрахователи.

През миналата година за първи път от 1999 г. насам комбинираната счетоводна оценка (активи минус пасиви) на включените в застрахователния индекс KBW Insurance Index общо 24 компании е намаляла, пресмятат експерти от "Блумбърг". Спадът е 0.9% срещу 7% ръст през 2005 г. след рекордния сезон на урагани в Америка. През тази година счетоводната оценка е паднала с нови 17 процента.

Ива ИвановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки