Адрес: София, Франция

11 Ноември 2008 г.,zastrahovatel.com
в-к "Капитал" бр.44(1-7ноември 2008)

Българската AG Capital и френската April Group ще предлагат застраховки "по мярка на клиента"

Всеки малък бизнес се стреми да се разрасне. Още по хубаво, ако може да се превърне в напълно себедостатъчна империя, която сама да си се грижи за всичко. Следвайки тази логика българският холдинг AG Capital, чийто бизнес е основно в сектора на недвижимите имоти, реши да се застрахова... сам. Има, разбира се, и разни малки спънки - например това, че застрахователни компании не се създават току-така, особено в периоди на криза. В такива моменти е доста по-разумно да си намериш партньор, който вече е в този бизнес. За създателя на агенцията за недвижими имоти "Адрес" (която прераства в AG Capital) Христо Илиев този партньор се оказва френската April Group. Резултатът от сътрудничеството им е новосъздаденият застрахователен брокер April Risk Solutions, в който французите притежават 63% от възлизащия на 200 хил. лв. капитал. Освен него на българския пазар ще оперират и двете застрахователни дружества от April Group - Axeria IARD и Axeria Prevoyance, които ще работят съответно в областта на общото и на животозастраховането.

Сътрудничеството

между AG Capital и April Group всъщност започва през 2007 г., но двете компании изчакват, докато получат всички необходими разрешения преди да говорят за бъдещата си дейност. Към момента двете застрахователни компании вече имат разрешение за дейност от страна на Комисията за финансов надзор. Axeria IARD е вписана в търговския регистър през октомври 2008 г., а регистрацията на Axeria Prevoyance се очаква през ноември 2008 г. "Очакваме до края на годината да предложим и първия си продукт, който ще е за компания от холдинга", разкрива Христо Илиев, председател на съвета на директорите на AG Capital. Той напомня, че AG Capital и сега предлага застраховки чрез финансовия посредник от групата - "Кредит център", но това са продукти на вече съществуващи компании. "Чрез съвместната си дейност с April търсим разработване и предлагане на застрахователни продукти, които са различни и нови за българския пазар", изтъква Илиев.

Френските партньори също имат амбициозни планове. "В момента присъстваме в 11 страни, а целта ни е към 2012 г. броят им да достигне 40", разказва част от стратегията Франсоа Мареские, изпълнителен директор на Axeria Prevoiance Bulgaria, член на борда на директорите на April Risk Solutions и председател на съвета на директорите на April CEE Development - звеното, занимаващо се с навлизането на нови пазари в Централна и Източна Европа. Той пояснява, че международната дейност на групата понастоящем генерира 5% от приходите й, като плановете са този процент да нарасне до 20%. Въпреки световната финансова криза от April Group гледат оптимистично на бъдещата си дейност тук. "Уверени сме, че застрахователният бизнес все още може да бъде един печеливш бизнес в България, и виждаме големи възможности. Още повече че според нас пазарът на услуги в страната ще се развива бързо в следващите години", посочва Мареские.

Може би най-интересното обаче е към каква

Пазарна ниша

ще се насочат новите играчи. От групата уточняват, че брокерът April Risk Solutions ще работи на принципа бизнес-към-бизнес, т.е. директно към корпоративни клиенти, а не толкова към физически лица. Подобна практика не е непозната на развитите застрахователни пазари, където такива компании са известни като master brokers, или брокери на едро. Характерното за дейността им се състои в предлагане на нетрадиционни, необичайни или трудно продаваеми застрахователни продукти, както и на продукти, разработени според индивидуалните изисквания да даден клиент, като дистрибуцията се осъществява чрез брокерите на дребно.

Самите застрахователни компании също ще се фокусират върху малко по-нетрадиционна дейност. Една от изненадите е, че засега не се планира навлизане на пазара на традиционно силни в България продукти като автомобилните застраховки "Гражданска отговорност" и "Каско". "Ще избягваме да влизаме в продукти, в които има голяма конкуренция и дългогодишен опит и присъствие на други компании на пазара", изтъква Христо Илиев. Той допълва, че първоначалните планове предвиждат предлагането на застрахователни продукти за компаниите от структурата на AG Capital, като по-късно ще се развива съвместна дейност и с други застрахователни брокери, както и директно с корпоративни клиенти. "Основните ни бизнес линии ще бъдат общо застраховане на корпоративно имущество, животозастраховане, където основно ще е застраховането на кредитополучателите, лични застраховки (например при пътуване, здравна, живот и т.н.), гаранции, застраховане на домашно имущество, застраховане на МПС, професионална отговорност", обяснява от своя страна Борис Борисов, главен изпълнителен директор на April Risk Solutions - България.

Всъщност най-характерното за бизнес модела на April Group е предлагането на нишови продукти и индивидуални решения, съобразени с конкретните нужди на клиента. "Застраховането не се изчерпва само с класическите застрахователни услуги - то може да бъде и продукт, ушит и създаден по нуждите на клиента", посочва Мареские. "Същевременно все повече компаниите търсят включването и на застрахователни услуги в портфолиото си", добавя той. "Всъщност продуктът зависи основно от събирането на гледните точки на двете страни", обяснява Борис Борисов. Той обаче веднага уточнява, че April Risk Solutions - България, няма да присъства пасивно на пазара и да чака клиентите, а сама ще предлага активно продуктите и услугите си. "България все още е малко неразвита от гледна точка на застраховането, но пък мисля, че в една кризисна ситуация като сегашната хората ще започнат да мислят и малко повече за застраховки. Тоест може да има и ползи, както има и рискове от кризата", изтъква Борисов.

Партньорите

April Group е основана в Лион, Франция, през 1988 г. и днес се състои от 65 компании в 11 страни. В началото предлага животозастраховане, а по-късно и групово застраховане за малки и средни компании. През 1992 г. пуска на пазара и спестовни продукти. През 1997 г. придобива застрахователната компания, предлагаща индивидуално застраховане, CPA Vie, която днес носи името Axeria. Международната дейност на групата започва през 1999 г., а първата страна, в която April навлиза, е Италия. Освен в България в региона на Централа и Източна Европа групата присъства и в Унгария и Полша.

Началото на холдинговата структура на AG Capital е поставено през 1993 г. с основаването на агенцията за недвижими имоти "Адрес". Днес в състава на групата влизат 16 компании, опериращи в 5 страни. Холдингът инвестира в дружества, развиващи дейност в секторите недвижими имоти, финансови услуги и инвестиции.

 Мария Иванова

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки