Точковата система за пенсиониране отпада

17 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
в-к "Дневник

Поне 10 хил. души ще бъдат принудени да се пенсионират по спешност в оставащите 30 работни дни до края на годината или да се трудят до преклонна възраст. Причината е, че от 1 януари 2011 г. отпада сегашната точкова система за пенсиониране.

Най-засегнати ще бъдат хората, които през годините на прехода са били дълготрайно безработни или са били принудени да работят в сивата икономика без договор и осигуровки.

Сега мъжете получават право на пенсия, ако са навършили 63 години и имат 100 точки (сбор от възраст и стаж), а жените - на 60 години и 94 точки. Системата, която действа от 2000 г., дава възможност недостигащите години труд да се компенсират с по-висока възраст.

От 1 януари това отпада, предвижда проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който мина на първо четене в парламентарната социална комисия без дискусии и аргументи против.

От тази дата влизат в сила новите задължителни изисквания за пенсиониране - едновременно най-малко 37 години стаж и навършени 63 години за мъжете, а за жените - 34 години труд и 60-годишна възраст. А от 2012 г. стажът ще започне да се увеличава с по 4 месеца на година.

Тези промени означават, че хората, които към момента имат 100 точки, но не са покрили новия задължителен стаж, няма да могат да се пенсионират, освен ако не побързат да го направят в оставащия месец до Нова година. В противен случай ще трябва да работят, докато наваксат липсващия им стаж.

На практика на част от засегнатите може да им се наложи да работят до 70-годишни, ако не искат да получават минималната пенсия за старост, която сега е 100 лв. Вариант за наваксване на стажа е купуването му. От догодина обаче цената му ще се увеличи заради ръста на вноската за пенсия и една година ще струва вече 897 лв. при сегашна цена 806 лв.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Делови решения"
проф. Румен Георгиев, 2006
orange_li
orange_li