Разсроченото плащане по "Гражданска отговорност" вероятно ще се запази

15 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к „Дневник”

Разсроченото плащане на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" вероятно ще бъде запазено, казаха пред "Дневник" източници от парламента и от застрахователните компании. Промените в Кодекса за застраховането бяха внесени от правителството на 14 юни и в момента се обсъждат от депутатите.

Вчера те бяха приети на първо четене в бюджетна комисия, като сред тях беше и отпадане на разсроченото плащане. Депутати обаче се разбраха преди второ четене с нови текстове да запазят разсроченото плащане, което да става максимум на четири вноски.

Първоначално аргументът за отпадането на разсрочването е, че в момента много водачи плащат само първата си вноска. Някои застрахователи обаче вече издават стикери само за периода на вноската, което трябва да пресече порочната практика. Неофициално от бранша посочиха наближаването на изборите като основна причина да отпадне предложението на правителството, което се подкрепя от Комисията за финансов надзор.

"Да се махне разсроченото плащане точно преди изборите ще означава обществено недоволство срещу управляващите от почти всеки, който отиде да си плати застраховката", коментира представител на застрахователна компания.

И в двата случая – и запазването на сегашната възможност за разсрочени вноски, и пълното им отпадане, може да е във вреда на Гаранционния фонд по задължителната полица, а оттам – и на самите клиенти. При еднократно плащане е много вероятно обхватът да се свие още, ако контролът от страна на полицията не се завиши.

Това би означавало повече катастрофи с незастраховани автомобили и обезщетения, които се плащат от Гаранционния фонд вместо от застрахователите. Това в един момент може да доведе до липса на средства във фонда и единственият начин да се допълнят е увеличаване на вноската, която директно плащат всички, които си купуват "Гражданска отговорност".

"От гледна точка на потребителите може би е по-лесно разсроченото плащане да остане. Но тази застраховка има и много важен социален елемент, така че от тази гледна точка може би е по-добре да се наложи еднократното плащане", коментира Коста Чолаков, изпълнителен директор на "Интерамерикан".

Той каза, че и при тях има много случаи на хора, които правят само първата вноска, и така на практика нямат застраховка за по-голяма част от годината. Стикерът им обаче е само за срока, за който са платили, така че проверка на пътя от КАТ може лесно да установи, че колата е нередовна.

 

Автор : Весела НиколаеваИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застрахователно право "
Велеслав Гаврийски,
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004