Спират точенето на Гаранционния фонд от чужденци

18 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к „Стандарт”

Минимални обезщетения за счупени ръце и други увреждания при катастрофа предвиждат промените в Кодекса за застраховането, които бяха приети на първо четене от бюджетната комисия към парламента. Застрахователите ще имат долен праг, под който няма да могат да падат при изплащане на обезщетения на пострадали. Той ще бъде определян от специална методика, която Комисията за финансов надзор трябва да приеме. В момента има работна група, която да изготви критериите, които да влязат в тази наредба. Източването на средства от гаранционния фонд от чужденци ще бъде ограничено максимално, заявиха на заседанието от Комисията за финансов надзор. В момента масово румънски и други граждани купуват и регистрират автомобили в България. След това карат колата си с български номера в съседни държави, без да са сключили "Гражданска отговорност". Така при катастрофа в чужбина източват огромни суми за обезщетения от българския гаранционен фонд. Тази практика трябва да бъде прекратена, като една от мерките е плащане на застраховката "Гражданска отговорност" на една вноска, казаха от КФН. Работна група разработва допълнителни мерки, с които да се ограничи източването на фонда.
Към момента ресурсът на гаранционния фонд е около 90 млн. лв., като над 60 млн. лв. от тях са искани за изплащане на обезщетения. Ако ръстът на исканите обезщетения продължи, а вноските от "Гражданска отговорност" намаляват, гаранционният фонд ще остане без средства, алармираха от фонда. Към момента "Гражданска отговорност" имат 76% от колите в страната при при изисквани от ЕК поне 90%. По отношение на искането "Гражданска отговорност" да се изплаща на една вноска, застрахователите обясниха, че банките биха дали заем за полицата на 25% от клиентите си. Но депутатите изразиха съмнение, че този модел би проработил и с плащането на кредит и с една вноска повече автомобили ще имат задължителната полица.
Кристиан Костурков
Катерина ИвановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
orange_li
"Книга за парите"
Методи Христов Станимир Христов, 2002