Край на дъмпинга с автозастраховки

19 Юли 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

 

Системата бонус-малус, според която добрите водачи ще плащат по-евтина “Гражданска отговорност”, а лошите - по-скъпа, ще бъде въведена с наредба на Комисията за финансов надзор (КФН) и ще е задължителна за всички компании. Това предвиждат промени в Кодекса за застраховането, които предстои да бъдат гледани в парламента.

Ако текстът се приеме от депутатите, цените на всички компании ще зависят основно от два фактора - от точките на водача в талона му и щетите. Те ще формират коефициент, с който застрахователите ще изчисляват крайната цена за всеки собственик на автомобил.

Разликите в премиите на изрядните и неизрядните шофьори може да стигнат до 4 пъти.

Въвеждането на системата ще удари по компаниите, които правят дъмпинг и продават “Гражданска отговорност” на занижени цени, коментира шефът на “Бул инс” Петрозар Петков. Така водач, който има малко точки в талона, ще трябва да плати повече за полицата си в което и дружество да отиде.

Въвеждането на еднакви коефициенти обаче ще премахне елемента на конкуренция между компаниите, ще доведе до близки цени, смята Петков.

За системата бонус-малус се говори от 10 години. Доскоро пречка за въвеждането й бе липсата на обща база данни, в която застрахователят да проверява колко ПТП-та има един автомобил и какви щети е претърпял, за да се определи дължимата премия.

Сега стартирането на електронната полица и създаването на голям информационен масив в Гаранционния фонд ще позволят цената на застраховката да се изчислява по нов начин.

Някои застрахователни компании обаче са против системата бонус-малус да се въвежда с наредба. “Това трябва да е доброволен акт, нека всяко дружество да решава как ще наказва своите клиенти и как ще ги поощрява”, коментира Румен Гълъбинов, управител на международния застрахователен брокер “GrECоJLT- България”. Освен това бонусите са в пъти по-малки от малусите, което е несправедливо към клиентите, посочи Гълъбинов.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,