За ударена на паркинг кола не се вика КАТ

19 Август 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

При щета върху автомобил, нанесена докато е паркиран, не е нужен документ от КАТ. Това е решила Комисията за финансов надзор (КФН) по повод жалба от Петър Димитров Кременски. Той се оплакал в надзора, че застрахователят му е отказал да изплати обезщетение заради това, че не е представил документ от КАТ.

По този повод от комисията заявиха, че застрахователят не може да изисква доказателства, с които потребителят на застрахователната услуга не може да се снабди поради съществуващи нормативни пречки или защото липсва правна възможност за осигуряването им.

Оттам припомниха, че има наредба от 2009 г., в която е указано ясно, че не е нужно да се вика представител на полицията, когато щетата върху возилото е настъпила на паркинг, както и в случай на пожар и природно бедствие.

КФН не можела да разпореди на компанията да изплати обезщетение. От нашите компетенции е да поискаме от застрахователя да промени общите си условия. Ако не изпълни това, ще му бъде наложена санкция, но той вече ги промени, обясниха от комисията.

“Случаят е частен. За м. г. имаме 1000 жалби, но само няколко от тях са за подобни казуси”, коментираха от надзора. Няма практика да се изискват документи от пътна полиция в подобни случаи, коментираха застрахователи. КАТ се сигнализира само ако са нанесени щети на няколко автомобила. Наскоро имало случай, когато пиян шофьор помлял вратите и калниците на няколко паркирали коли. Тогава нямало как да мине без представител на пътна полиция.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
"Здравно застраховане"
д-р Ирена Мишева ,
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999