Болници отказват да застраховат докторите

31 Август 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

Шефове на болници масово отказват да застраховат лекарите си срещу риск от професионално заболяване, което се води трудова злополука. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. Повечето от тези, които го правят, пък застраховат медиците за унизително ниски суми от порядъка на 2000 – 3000 лева. Сумите не могат да покрият по-скъпо лечение или увреждане на медиците, коментира шефът на съсловната организация. По думите му до момента не е известно да има глобен директор на лечебно заведение за този пропуск. Болниците, които сключват договори за застраховане на своите лекари, са предимно частни, обясниха застрахователи.  

По смисъла на Закона за лечебните заведения в България би следвало задължително да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия независимо дали те са лекари или лаборанти.

Много лекари у нас по време на операция се заразяват с различни инфекциозни заболявания. Петима доктори, както и една медицинска сестра от „Пирогов” починаха в последните години, след като развиха остра чернодробна кома и умряха след 15-20 дни заради пациентите си, обясни д-р Тотко Найденов – председател на сдружението Национален алианс „Живот за България”. Той настоя лекарският съюз да търси решение на този въпрос. Главният секретар на съсловната организация д-р Димитър Ленков също не  скри, че медиците от някои болници в страната имат сключени застраховки „Професионален риск”, но не и специални застраховки за трудова злополука.

 

Силвия НиколоваИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки