Разкостват ти колата, търси я на битака

07 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

Автомафията, която всяка нощ „оглозгва” автомобилите в София, сваляйки гуми, джанти, лайсни, огледала и фарове, се премести на битака. Крадени части от най-масовите модели коли се предлагат свободно на пазара в столичния кв. „Малашевци”, като при пазарлък цената може да бъде символична. Заради предлагането на задигнати вещи само от началото на годината полицаи от столичното Пето районно са направили 16 акции на битака, съобщи пред „Монитор“ зам.-шефът на управлението Добромир Димитров, в чийто район се намира пазарът.

При една от операциите бил заловен крадец, който разбил кола в района на тържището, свалил плейъра и минути по-късно го

сложил за продан на сергия

 От началото на годината има 13 регистрирани случая на разбити автомобили, чиито части най-вероятно са били изтъргувани на битака.

„Много от търговците веднага щом ни видят, прибират съмнителните стоки. Съществува обаче и проблемът, че трудно се доказва дали тази стока е открадната. Представете си например 20-годишен телевизор, който е задигнат от някоя стара сграда. Търговецът винаги ще се оправдае, че не пази документа си за собственост. Често обаче се натъкваме на пиратски дискове. Наскоро задържахме мъж с 240 копия”, обясни още Димитров.

Практика е акциите на МВР да се провеждат съвместно с Икономическа и Криминална полиция, като се включват и инспектори от столичната митница, защото на пазара са засичани и цигари без бандерол.

Честите проверки на униформените са респектирали търговците, които разчитат да продадат нещо откраднато. Именно заради това

апашите са станали изключително бдителни

 При вида на мъж с риза, който обикаля измежду чергите, те моментално стават и изоставят стоката си, като гледат да застанат на по-отдалечено място, защото го мислят за полицай. От безопасно разстояние наблюдават какво се случва и ако не забележат неприятности, се връщат, за да продължат с алъш-вериша.

Екип на вестника се натъкна на чисто нови гуми в комплект с 19-цолови скъпи джанти, чиято цена надхвърляше 900 лева за бройка. Лъскавите части бяха проснати на стара черга, зад която стоеше опърпан ромски търговец.

„Не ги гледайте, ако няма да ги купувате. Много са скъпи и могат да хванат очи”, предупреждава заплашително продавачът, който по-късно разбираме, че се казва Трайчо. Успяваме да го убедим, че сме сериозни купувачи, и го привикваме на разговор на четири очи. Пазарлъкът започва от 1000 лева за бройката. Цената бързо обаче пада до 500 лева за парче.

„Гледай сега, виждаш ми се сериозен. Няма да те лъжа, джантите и гумите са крадени. Едни

момчета от „Люлин“ са ги свалили

Страх ги било обаче да ги продадат и аз ги взех от тях. Давай 2 бона и ги вземай. Ако нямаш превоз, мога да ти ги закарам и с каруцата докъдето кажеш”, обясни Трайчо.

Веднага след като полицаите от Пето районно бяха уведомени от екип на вестника за случая, обещаха, че ще направят проверка и ще издирят търговеца.

Освен джантите на битака може да се намерят лайсни за „Фолксваген Голф“ и „Венто“. Въпреки че цената им е около 20-30 лв. от автоморга, при пазарлък могат да бъдат намерени от 2 до 10 лв. в зависимост дали ще купите само тях и колко е на зор продавачът. Освен от паркинги често частите се свалят от коли, паркирани около болниците в София.

„Хора от провинцията, които имат болен близък, често забравят да си свалят панела или оставят ценности, привличащи вниманието”, обясниха разследващи.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,