Хит са застрахователни измами с коли на лизинг

03 Октомври 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

Ударени от кризата бизнесмени и предприемачи, които преди години са си купили не една и две нови коли на лизинг, все по-често се замесват в схеми за застрахователни измами, предупреждават от МВР.

"От лизинговите фирми казват: "Като не плащаш, дай си колата". Бизнесменът си мисли: "Ако я върна, губя парите дето съм дал досега". Протака, не плаща, но от лизинга започват да пращат уведомителни писма, че има задължения, пращат му нотариална покана да върне автомобила. Бизнесменът се чуди какво да прави, пита тук-там и стига до човек, който му казва: "Дай ще я разглобим тая кола и ще я обявим за крадена. От застрахователите ще си прибереш парите. Отделно ще вземеш някой лев, че ще ти изкупят колата", разказват за схемата на измамите опитни криминалисти.

Така автомобилът се обявява за краден и ползвателят на колата хем взема пари от застрахователя, хем от купувача.

По-старите автомобили, навъртели 13 години, се обявяват за крадени с цел собствениците да избегнат плащане на данъци. Вместо да се бъркат за глоба заради това, че не са си платили гражданската отговорност, и да се притесняват, че ще ги подгонят данъчните, собствениците отиват в районното и казват, че колата е изчезнала пред блока.

Вземат служебна бележка, отиват и я описват в данъчното. После в КАТ бракуват номера на колата и оставят за издирване само табелите.

От края на 2009 г. досега столичната полиция е разкрила застрахователни измами за над 1 млн. лв. Най-големият засечен удар е измама с порше кайен, застрахован за 300 000 лв.

Собственикът имал към 10 коли на лизинг за към 2 млн. лв. Изпаднал в несъстоятелност, обявил поршето за крадено и други го изкарали за продан към арабските държави.

Светлана Йорданова

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
orange_li
"Капиталовите системи: Ролята им за решаването на пенсионния "
Българската асоциация на дружествата за допълнител,
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,