Двоен спад на сивия сектор в застраховането

01 Февруари 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

За последното десетилетие при небанковите услуги 12,5% от фирмите са давали пари в плик на чиновници.

В сектора на небанковите услуги нивото на сивия сектор е значително по-малко от средното за страната.

Почти двойно се е свил сивият сектор в областта на небанковите финансови услуги за малко повече от 10 години. В тях влизат застраховането, осигурителната дейност и инвестиционното посредничество. 20 на сто е било нивото на сенчестия бизнес в този бранш за времето от 1989-а до 2000 г. В момента обаче то е около 10%. Това показва проучване сред 40 компании от сектора на небанковите услуги, направено от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Средното ниво на сивата икономика у нас е значително по-високо, показват проучвания на международни компании. То е от порядъка на 33 на сто от БВП на страната, което се равнява на около 24 млрд. лева. Според данните на Асоциацията на индустриалния капитал ниското ниво на сенчестия бизнес в небанковия сектор  се дължи на добрите регулаторни механизми

Контрол в тази област упражнява Комисията за финансов надзор.

Има няколко причини, които подтикват компаниите от бранша да прибягват до непочтени практики, показва проучването. 77% от анкетираните са посочили, че плащането на по-ниски данъци е основният стимул за заобикаляне на разпоредбите. 72 на сто са отговорили, че понижаването на разходите за труд е друг фактор, заради който работодателите в бранша използват сенчести практики. Според едва 27 на сто стимул за преминаване в сивия сектор е по-голямата рентабилност или  генерирането на свободни парични потоци

Манталитетът на българите няма общо с нивото на сенчестия бизнес в областта на небанковите финансови услуги, показва още проучването. Според данните негативното явление се дължи на цялостната политика, която допуска съществуването му. Този фактор е свързан с несъвършенствата в законодателството, посочват анкетираните компании.

Междувременно  са посочили, че сивата икономика не е нормално явление. 24 на сто са на противоположното мнение, но посочват, че тези практики не са задължително условие за оцеляване на бизнеса. Данните показват още, че според 87% сивата икономика е свързана с нарушение на законите. Мениджърите на анкетираните фирми посочват също, че има и такива прояви, които са допустими според действащите разпоредби.

Все пак 12,5% са отговорили, че  даването на пари в плик е предпочитан вариант

в случаите, когато фирмата търси допълнителни гаранции за „гъвкавост и оперативност”. Останалите фирми обаче отхвърлят използването на подобни практики.

Работодателите от бранша смятат, че общата слабост на българския работодател е склонността му за укриване на действителните обороти и печалби. Всеки втори от бранша обаче е на мнение, че работещите в сивия сектор компании нанасят големи щети на изрядните фирми. Затова трябва да се предприемат адекватни мерки за изваждане на сивия бизнес на светло.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки