Жените с по-скъпа застраховка “Живот”

23 Февруари 2012 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

Застраховките “Живот” за жените ще поскъпнат, но за сметка на това нежният пол ще се радва на по-високи пенсии от доброволното осигуряване. Това съобщи на пресконференция в сряда Българското дружество на актюерите.

Решение на Съда на Европейските общности от 1 март 2011 г. отменя правото на застрахователите да използват пола като критерий в оценката си за риск при определяне на премията на своите продукти, обясни Татяна Бутинска, председател на сдружението. Това означава, че цената на застраховките за мъже и жени трябва да се изравни. Българските застрахователи използват пола при оценка на премиите за своите животозастрахователни продукти и за допълнителното пенсионно осигуряване. Това е нормална практика, защото смъртността при мъжете и жените в различните възрастови групи е различна, освен това във всички държави продължителността на живот при жените е по-голяма, отколкото при мъжете.

Сега ако 50-годишен мъж иска да се застрахова срещу смъртен случай, той ще плати 100 лв. за покритие от 10 000 лева. Жена на същата възраст ще брои около 35 лв. за същото обезщетение, защото в тази възрастова група смъртността при жените е тройно по-ниска, отколкото при мъжете.

Според организацията, “уравнивиловката” ще доведе до поскъпване с 20% при животозастрахователните продукти за жени, както и до намаляване с до 8% на допълнителните пенсии на мъжете, получавани от т. нар. трети стълб. Тези пенсии на жените от допълнителното доброволно осигуряване обаче ще се увеличат с до 6%.

За радост на родните потребители премахването на критерия “пол” няма да се отрази при автозастраховките и здравното осигуряване, защото българските компании и в момента не определят тарифите си по този признак.

Новите изисквания влизат в сила за договорите, сключени след 21 декември 2012 година.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки