Автомобилните кражби – мит или реалност?

27 Декември 2012 г.,zastrahovatel.com
ИЛЕАНА СТОЯНОВА

 

Автоджамбазите направо са се самозабравили. Вече посягат и на автомобили, собственост на хора от високия елит, както и на телевизионни водещи. И главното – застраховани автомобили. До вчера, като имаше лепенка на предното стъкло – спокоен си. Те няма да посмеят, защото нали се знае КОЙ КОЙ Е в България. Освен това полицията не беше с вързани ръце. Открие се някой разфасован Мercedes-Benz, или по-точно някое тенеке от него, върху което със стъклен пясък е изписано, че бившето разпарчатосано возило е било застраховано там и там. И полицаите вземат, че го отпишат от списъците на издирваните. И спокойни са хората, свършили са си работата.

И покрай това че  хем застрахователят спокоен, хем полицията има информация за отделни части на автомобили, които се водят изчезнали, та покрай тях и някои други фирми и фирмички, които поставят стъклената маркировка върху стъклата  ( нещо като пясък в очите!), та тези фирмички натрупаха милиончета. Е, вярно, хората, застрахованите де, трябваше да се бръкнат за дребни парички освен за застраховка – по 50 левчета първата година и с всяка следваща все по-малко. Но пък сигурни са хората, че добре ги застраховат, маркирани са вече.

А сега какво? Играем си на стражари и апаши. Преследваме се. И все не можем да се хванем. Казват, увеличили са се кражбите от октомври насам, откакто няма маркировки. Че тези апашчета не знаят ли къде си бъркат пръстчетата? При едни страшни батковци, които до вчера с лепенките на стъклата страх и респект вдъхваха. Брех, та даже и ежедневниците ни пищят на умряло. Аман-заман, върнете маркировъчните фирми, та да спим спокойно.

 Неясно защо някъде тихичко един ръководител в „Автокражби” на СДВР прошепва, че  хем  липсата на маркировките пречи при операции по автоморгите, защото по нея се познават части от колите, хем признава, че през последните три месеца според статистиката откраднатите в София коли са със 17 по-малко в сравнение с миналата година. Ама къде е истината? Увеличиха ли се кражбите или не от октомври до сега?

 

 

По принцип тенденциите в кражбите са различни в зависимост от това как се развива престъпният пазар. И ако в момента „на мода” са джиповете марка BMW Х5 и Х6, Х7, утре може би те ще са Мercedes-Benz ,Audi, високопроходимите модели на Volkswagen и Toyota, Lexus или други.

Според полицията маркировката, изписана със стъклен пясък, не можела да се махне и поставена в края на частите на автомобилите, много улеснявала разследващите кражби.

 

„Вятър и мъгла!”

 

 

 твърдят повечето застрахователи. Маркировката на автомобилите, казват те,  беше „иновация” на някои компании, свързани пряко със застрахователя, за да могат допълнително да вземат от застрахованите през първата година по 40-50 лв., а през следващите по 30 лв. и по 20 лв. за поставяне на стикерите на тяхната компания. Е, сега този „бизнес” се затвори.

Общото мнение на хората от бранша е, че премахването от началото на октомври т.г. на застрахователните стикери по стъклата на автомобилите, на които се виждаше името на компанията-застраховател е положителна мярка  на застрахователния пазар. Всичко останало е прийом от отминали времена на „силовото застраховане”. Защото по този начин се обогатяваха определени кръгове – фирмите, които се занимават с маркиране. Така в техните дълбоки джобове потъваха доста излишни парички. Обикновено тези т.нар. „маркиращи” фирми в миналото са били собственост на някой от собствениците на определени застрахователни компании или на техни приближени. Така маркировките носеха допълнителни печалби на акционери в дадена застрахователна компания.

 

 

В нормалния  свят подобна система „за източване на пари” от клиентите не съществува

 

В МВР има полицейска статистика, цял отдел се занимава с кражбите на автомобили. Информацията се актуализира всеки месец, като статистиката се води по различните окръзи на страната. Може да се извлече нужната информация и да се направи анализ, но не е известно дали такъв все пак се прави, или защо ли пък не се оповестява.

 

Основният извод, който може да се направи от статистиката на откраднатите возила, е , че кражбите намаляват – обяснява за в. „Застраховател прес” Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност . През 1994 г. имаше бум на кражбите. Тогава по 18 000 автомобила се крадяха годишно. Сега статистиката показва, че се крадат по 3000 до 4000 автомобила максимум годишно. Това е близо 5-6 пъти по-малко в сравнение с най-тежките години, когато автоджамбазите върлуваха. Тези цифри са в  нормалните граници за целия Източен блок. Означава, че и в момента у нас няма форсмажорна ситуация. Напротив, кражбите са също толкова чести, колкото в цяла Източна Европа. Даже е нормално и  на фона на други европейски градове. В  столица като София статистиката сочи, че у нас автокражбите са по-малко, съотнесени с други столици като Прага и Будапеща.  Тенденцията през тази година е такава – към намаляване. От началото на годината , когато автомобилите не се маркираха и стикерите на практика вече не се поставят, намалява броят в статистиката на откраднатите возила. И самото маркиране не е обвързано с автокражбите.”

„Всеки може да го каже, без да обяви източника си, и  това звучи несериозно. За мен официална е статистиката на СДВР, която казва, че откраднатите коли са със 17 по-малко в сравнение с миналата година, това е истината, сподели за в. „Застраховател прес” и Пламен Ялъмов, Първи изпълнителен вицепрезидент на "Алианц България Холдинг" АД .

Според него Асоциацията на българските застрахователи има информация, че в действителност има намаляване на автомобилните кражби. Изискванията за премахването на маркировките на автомобилите по „Каско” застраховките са от 6 октомври, т.е. само месец е минал от тогава и не е логично да се правят аналогии, за това че през последните 70 дни има бум на кражбите.

В ЗАД „Алианц България” и след премахването на стикерите по „Каско” няма промяна, т.е. броят на откраднатите автомобили е еднакъв, както и преди октомври т.г. Кражбите са на всякакви модели BMW.

 

Спекулация с информацията?

 

„Възможно е това да е спекулация с информацията, допълва Пламен Ялъмов, защото облагодетелства фирмите, които поставят маркировките, а в момента този бизнес изчезва.  Маркировката на автомобилите беше „иновация” на някои компании, свързани пряко със застрахователя, за да могат допълнително да вземат от застрахованите през първата година по 40-50 лв., а през следващите по 30 лв. и по 20 лв. за поставяне на стикерите на тяхната компания. Бизнесът за тези компании постепенно се затвори. Нещо повече, аз не съм чул да е намерен автомобил или частите му по маркировките (например с пясък), както се твърди, че се намират части от откраднати автомобили. Това изобщо не е вярно.”

Брей, колегите журналисти нещо са в грешка, защото се оказа, че през последните три месеца – септември, октомври, ноември – в сравнение с миналата година кражбите са по-малко в сравнение с миналата година. Не е възможно, след като през първите 7 месеца на 2012 г. има намаляване, изведнъж да се констатира, че от 6 октомври, когато влязоха в сила изискванията да се махнат застрахователните стикери  по стъклата на автомобилите, на които се виждаше името на компанията, кражбите да набъбнат.

 

Полицията няма как да пипне апашите

 

Според Юрий Тодоров полицията наистина е много недоволна от свалянето на маркировъчните знаци, защото преди по някакъв начин при кражба на автомобил те можеха да разкрият местата, където се съхраняват отделни части от разфасованите возила и по маркировката върху фарове и стъкла да проследят на кой застраховател е задигнатият автомобил. Но това не означаваше, че след като намерят частите му, те са намерили и самия автомобил, нали така, допълва Ю.Тодоров. И най-важното кой го е откраднал. Просто имаше възможност да се регистрира. Откраднат е автомобил с полица на тази и тази застрахователна компания, нищо повече. И след това полицията прекратява търсенето му.

Обикновено полицията работи по залавяне на групите, които крадат. А по групите, които складират и продават откраднатите части, се изисква много сериозна работа. Необходимо е да се наблюдават огромни складове, където се натрупват части от откраднатите возила, нужно е сериозно техническо оборудване за наблюдение, включително подслушване на разговори по настаняването на входящите автомобили, кой ги транспортира до склада и т.н. За съжаление на този етап полицията не разполага с подобни технически средства. Затова нещата в тази посока буксуват. Това е истината според председателя на Асоциацията за застрахователна сигурност.

Създава се нова митология – обяснява замислено Юрий Тодоров. Този мит се подхранва от три застрахователни компании, които досега се чувстваха недосегаеми и чиито стикери се лепяха по стъклата на автомобилите на застрахованите като превантивна мярка, с обяснението, че автоджамбазите се страхуват от тях, защото  те са много силни на пазара и въобще - силни. Имената им са известни.

„Личното ми мнение е, допълва Юрий Тодоров, че против премахването на маркировката на автомобилите са именно тези застрахователи. Вярно е и че кражбите се увеличават по принцип, но това се дължи на факта, че вече се крадат и автомобилите, застраховани точно в тези три застрахователни компании. Ако някой надава вой срещу кражбите, това са именно въпросните застрахователи, защото с отпадането на маркировките крадците вече не отличават техните застраховани автомобили от другите. Сега и те разбират реално как са се чувствали останалите застрахователи преди премахването на маркировките. Същите застрахователи в момента задължават собствениците на най-скъпи, а и на немного скъпи и не съвсем нови автомобили да си поставят GPS-системи за сметка на застрахователя. Задължително е да се поставят такива устройства на автомобилите, за определени BMW-та, особено джипове, които се крадат най-много.”

 

Да се монтират допълнителни защитни устройства на скъпите коли е разумно, според Пламен Ялъмов, и повечето застрахователи са предприели подобни мерки.

 

Купи си прост автомобил да спиш спокойно!

 

Най-много в момента са кражбите на определени видове от BMW (Х3; Х5 и Х6),  като най-много на BMW джиповете. Това е така, защото, изглежда, е намерен пазар за продажбата им при изнасяне зад граница. Някои застрахователи да въвеждат забрана към своите брокери да продават полици за автомобилите BMW .

Не съм чувал някой застраховател да е престанал да продава „Каско” , риска кражба, за въпросната марка автомобили – споделя Пламен Ялъмов. Но не изключва, че при оценка на риска някои компании може да променят тарифата си. Независимо от това компанията му няма намерение да преустанови продажбата на тези полици, нито да промени тарифата специално за рисковите марки автомобили BMW.

Но и не е вярно, че не се посяга и на по-евтините марки или по-вехтите автомобили. Ако автомобилите до 10 000 лв. не са примамка, то е, защото износът им зад граница би струвал доста пари и ще донесе по-малка печалба след препродаването там. Предпочитанията на джамбазите са да откраднат автомобил в Италия, например, и да го докарат тук, за да го пласират като „втора ръка” и да спечелят от това.

Според Пламен Ялъмов кражбите на автомобили не са нараснали и затова и щетимостта по „Каско” застраховките в покритието за кражби не е повишена. При кражба на скъпи автомобили, застраховани в ЗАД „Алианц България”, обезщетенията достигат до 150 хил.лв., 200 хил.лв.

Естествено е, че обезщетенията при откраднат автомобил са солени, толкова колкото е стойността им. Например обезщетения от 50 хил.лв.;60 хил.лв.; 100 хил. лв. за скъпите марки BMW (Х3; Х5 и Х6) са нормални. Защото доста  по-висока е и тарифата за марка BMW Х5 и Х6, Х7.

Повечето застрахователи  споделят, че щетимостта по каско-застраховките не се е увеличила през последните три месеца. Тя не е пряко свързана с броя на кражбите на автомобили, защото зависи от стойността на откраднатите автомобили – може да има кражба само на едно возило, което е много скъпо, и това веднага се отразява върху щетимостта. Или да са откраднати 100 автомобила, които струват по 1000 лева.

Не са намалели и опитите за измами с лизингови автомобили. Важно е също така каква част от кражбите са на лизингови автомобили. Но това е информация, която може да се получи само от застрахователите – всеки един поотделно. Конфиденциално е обаче и те не желаят да изнасят подобна информация, придържат се към официалната статистика на СДВР.

 

Така че играта продължава: Стражари и апаши! 

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки