Румънци застраховат колите си в България, излиза им 50 пъти по-евтино

08 Април 2013 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

Румънци масово регистрират автомобилите си у нас, защото им излиза в пъти по-евтино, отколкото в родната им страна. За тази цел българи предоставят имената си и дори има хора, които са „собственици" на над 500 автомобила, съобщи bTV.

Националната агенция по приходите започна проверки, тъй като данъци за тези коли не се плащат. Сред най-потърпевшите са застрахователите и Гаранционният фонд, които изплащат големи обезщетения при катастрофи с автомобили с български табели.

По румънските улици се движат десетки хиляди автомобили с български табели. Съседите ни пестят от регистрация, застраховки и данъци. Затова са чести клиенти на нашия КАТ и слагат български номера.

Схемата, която всъщност не е незаконна, работи от години. Румънците отскачат до най - близките градове у нас. Дори е въведено неписано правило, че сутрин се обслужват редовите граждани и едва след това - северните ни съседи.

„Средно общо освен за румънските и нашите по 40 автомобила на ден, като в това число, поне 10 - 15 са за наши съграждани, не за Румъния. Това се е превърнало в поминък", обясни началникът на КАТ - Видин Красимир Живков.

С отварянето на вратите на КАТ сутрин, започва работният ден и на тези мъже, готови да дадат името си. Дори има конкуренция помежду им, кой по-напред да обслужи клиентите.

Богдан Радоканов разказва, че има около 30-40 коли на негово име. В действителност обаче на негово име има 92 коли. Въпреки, че твърди, че веднага след регистрацията ги прехвърля на собственика им. Богдан казва, че получава малко по-малко от 50 лв. на кола.

Душан от Дробета Турну Северин пък е дошъл да регистрира буса си. Признава, че това е петото превозно средство, на което поставя български табели. Изчислява, че му е 50 пъти по-евтино. Твърди, че не ползва услугите на групата пред КАТ. Регистрирал ги на името на свой приятел.

„Всяко година по едно ауто, тук плащам данък, застраховки, технически преглед, много е убаво. Много е скъпо в Румъния, плащам 200 евро в Румъния на тая кола, 2000 евра за тая кола", разказва той.

По думите му българинът му прави пълномощно или договор. Според Душан и за „булгарите" е добре - „плаща се застраховки, данък, технически преглед, всяка година идвам, правим".

Във Видин, където регистрациите са поминък, са и най-богатите на хартия хора. Има рекордьори, собственици на над 500 коли. Голяма част от тях вече не обитават адресите си по лични карти. По телефона един от тях сподели, че няма значение дали 500 коли са на негово име, важното е, че и „вие да сте на моето място да няма къде да работите, това ще направите".

Националната агенция по приходите вече е наложила запор на имоти и коли на трима основни играчи в схемата. Разследването е за 800 хиляди лева неплатени данъци.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки