Бизнесът със застраховки - все по-виртуален

17 Юни 2013 г.,zastrahovatel.com
В най-близко бъдеще голяма част от пазара на полици ще бъде пренесен в интернет

Близо половината от европейците, или 42,3% от тях, са купили автомобилната и имуществената си застраховка online през миналата година, сочи проучване на агенцията за маркетингови анализи Finaccord. За сравнение само преди пет години делът на интернет продажбите в сектора е бил 35,4%. Това отрежда на световната мрежа титлата на най-бързо развиващ се канал за дистрибуция.

Според изследването, осъществено във Франция, Германия, Италия, Полша, Испания и Великобритания, ръст на online покупките не се отчита само в една от изброените държави. С предпочитанието си към online пазаруването пред посещението на място в офиса на застрахователя или застрахователния брокер водят британците. 69% от тях купуват полицата си през мрежата. Най-нисък е процентът във Франция - едва 25,2%.

По-малко от една четвърт от анкетираните,  или 23,2%, посочват, че никога не проучват пазара online, докато 19,3% винаги правят това. В същото време 45,3% твърдят, че никога не биха купили застраховката си online, докато 12,3% отказват да използват други канали на дистрибуция.

Малко по-различна е статистиката за Обединеното кралство - 32,4% от великобританците винаги правят online проучване, а 24,2% купуват полиците си само в мрежата. Най-консервативни са французите, от които едва 2,8% пазаруват застраховки само online, а 66,8% никога не правят това.

България е далеч от тази статистика, но въпреки това online застраховането у нас се развива с всяка изминала година. Затова в никакъв случай не трябва да ни учудва фактът, че почти половината от продажбите на застраховки online са реализирани от младежите на възраст от 18 до 35 години.

Няма да е далеч времето, когато този директен канал ще има голяма тежест, смятат българските застрахователи. Според тях интернет застраховките все още са едно ново предизвикателство за бизнеса в България.

У нас основно е застъпено поръчването на задължителната полица „Гражданска отговорност“ на автомобилистите чрез интернет сайтовете за online застраховки.  

Развитието на електронната търговия, и особено на електронните разплащания,  предостави на интернет потребителите уникалната възможност да си закупят застраховка online и договорът да влезе в сила незабавно. Тъй като полицата всъщност е лист хартия, за уеб порталите не бе трудно да предложат на клиентите си възможността да разпечатат договора веднага след потвърждението за плащане, без да чакат да го получат по пощата. Към момента това не може да се случи у нас по линия на задължителната „Гражданска отговорност“, тъй като към полицата върви стикер и контролен талон, а това изисква физическата им доставка.

Огромната конкуренция между застрахователните компании, пострадалите доходи на населението и свитите продажби провокираха компаниите и посредниците на застрахователни услуги да търсят нестандартни методи и решения за продажба

 

Сегашната ситуация провокира всички, и застрахователи, и посредници, да разберат, че клиентът е на първо място и че той е най-важен. В резултат застрахователите започнаха да се конкурират не само на ниво премия, но и на ниво покрития.

Почти всички застрахователни посредници пък следят падежите на застраховките на своите клиенти и ги информират навреме за това. Част от тях дори напомнят на клиентите си за поредната вноска чрез SMS. Почти всички извършват ликвидацията на щетите от името на своя клиент - информират за събитието, окомплектоват необходимите документи и водят цялостната комуникация със застрахователя, така че на финала единственото усилие, което трябва да направи клиентът, е да получи дължимото  обезщетение.

На практика всички впрегнаха новите технологии в развитието на своя бизнес. И в това няма нищо лошо, напротив, всички са стимулирани да предлагат по-добри и по-качествени услуги на клиентите си.   

Oгромната конкуренция между застрахователите се разрасна и във виртуалното пространство. Поредното доказателство за това е пускането на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите за продажба в интернет. Сключилите застраховката online ползват преференциални цени, като плащането става в брой при доставката на полицата. Алтернатива за разплащане е и системата на eBG.bg или ePay. Всеки застраховател или брокер има инструкции за улеснение на потребителите.

Online бихте могли още да платите вноски по полицата или да направите заявка за автомобилна или имуществена застраховка. Бихте могли също така да следите и състоянието на щетата си. Ако ви предстои пътуване зад граница, можете да закупите online полицата „Помощ при пътуване” или да защитите себе си или семейството си със застраховка „Злополука”. Данните показват, че в България едва 11% от населението на възраст над 15 години има сключена някаква лична застраховка - било то животозастраховка или злополука, което е два пъти по-малко в сравнение с това в страните от Централна и Източна Европа. Ние българите все още не мислим за застрахователните продукти като застраховка на рисковете, които ни заобикалят, нито като възможност за спестяване и инвестиция в бъдеще, коментират застрахователи.

Най-подходящи за пласмент чрез интернет са туристическите застраховки и застраховките на сгради и домашно имущество на физически лица. Тези застрахователни продукти са лесно разбираеми от гледна точка на потребителското възприемане и клиентът не се нуждае от допълнителна разяснителна информация от застрахователя или негов посредник. Те се характеризират и с по-ниски застрахователни премии поради факта, че в застрахователната отговорност се включват обикновено един или два риска.

Всъщност обаче най-удобни за пласмент чрез глобалната мрежа са автомобилните полици.

При тях не се налага потребителите да бъдат обстойно информирани за необходимостта от автомобилното застраховане. Тези продукти са свързани с по-кратък процес на сключване на застрахователния договор и са сравнително опростени, предназначени са за голям кръг потребители, и със сравнително ниски разходи за интернет пласмент. Това позволява на застрахователните дружества да поддържат висококонкурентни застрахователни премии в сравнение с другите видове и форми на пласмент в застраховането, като продажба чрез застрахователни посредници, пласмент чрез клоновата мрежа на дружеството, пласмент на застрахователни продукти по телефона.         

Застрахователната практика показа, че особено подходяща за пласмент чрез мрежата е задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите. Задължителният характер на застраховката премахва необходимостта от полагане на маркетингови усилия за мотивиране на клиента. Друг застрахователен продукт, който успешно може да се пласира чрез мрежата, е застраховката „Каско“.

Електронното застраховане има своето място в застрахователната индустрия в България, убедени са заетите в бранша. Според някои прогнози в най-близко бъдеще голяма част от застрахователния пазар ще бъде пренесен в интернет. Положителната нагласа на българските граждани, и то в началния стадий на онлайн застраховането, е само по себе си доказателство за големия му потенциал, аргументират се те.

 

 

Рядко има ситуация, в която печелят всички. При online застраховането обаче ощетени няма. Застрахователните агенти бяха първите, които оцениха предимствата на глобалната мрежа преди повече от десетилетие и се втурнаха да разработват новата пазарна ниша. Потребителите бързо се възползваха от възможността да сравняват различните оферти за застраховка и да изберат най-подходящата за техните нужди полица. Застрахователните компании от своя страна осъзнаха, че интернет им дава възможност да прескочат посредниците при продажби на полици и да съкратят разходите си и по този начин да предлагат по-евтини продукти на своите клиенти. На практика днес клиентът може да си осигури покритие на рисковете, без да е необходимо да обиколи половината град, за да посети офиса на своя застраховател, нито да чака на опашка в банката, за да плати премийните си вноски. С интернет както изборът на продукт, така и самото разплащане стават за броени минути. Благодарение на online застраховането потребителите вече не смятат осигуряването на личната собственост, здравето и живота за досадна и трудна за изпълнение задача. Те оценяват по достойнство и толкова важния във време на криза плюс - че online застраховането пести пари. Това се дължи не само на безплатните доставки, допълнителните бонуси и отстъпки, предлагани от специализираните портали. Възможността да се избере най-адекватната за индивидуалните нужди полица означава и че потребителят си спестява разходите за допълнителни клаузи и защита, от която няма нужда. Интернет не само предоставя на потребителите свобода на избора, но и им гарантира свобода в разпределението на ежедневните им задачи. Една изчерпателна консултация и сключването на договора могат да отнемат ценни часове от делничния ден. Online порталите обаче никога не затварят врати. Пред компютъра можете да направите своята поръчка по всяко време на денонощието. Така не само спестявате време и пари, но и не ви се налага да се извинявате и да давате обяснения на колеги и началници.

 

Гергана Иванова

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки