Работата с брокери и агенти е приоритет за нас

08 Август 2013 г.,zastrahovatel.com
Иван Младенов, директор на „Дистрибуция и клонова мрежа” в ЗАД „Армеец”

 

 

 

- Господин Младенов, ЗАД „Армеец“ е с лидерска позиция за 2012 г. и най-предпочитан застраховател по редица застраховки. Какво очаквате от 2013 г.?

- Очакванията ми за 2013 г. са оптимистични, но в крайна сметка пазарът е този, който оценява участниците на него. През тази година продължаваме да предлагаме застрахователна услуга на изключително високо ниво и едновременно с това да разширяваме бизнес отношенията с нашите партньори. Успехът е следствие на много труд, находчивост и инициативност, ориентирана към пазара корпоративна политика, доверие, коректност и последователност в партньорските отношени и много други фактори.

 

- Всички говорят за новата бонус програма на „Армеец”, бихте ли разкрили нещо повече?

- Подготвили сме поредица от актуални предложения за нашите клиенти и бизнес партньори и вече стартирахме с разработването и реализирането на няколко нови проекта. Чрез бонус програмата за стимулиране на брокерския бизнес искаме да насърчим усилията и постигнатите резултати от нашите партньори. Програмата е пазарно ориентирана и гарантира пълна прозрачност и коректност. Доверието и удовлетвореността на търговската мрежа са много важни за нас.  С готовност бихме обсъждали развитието на бизнеса и бихме подкрепили партньорски мероприятия стига те да имат потенциал и да отговарят на нашата корпоративна политика.

 

- В предварителния разговор споменахте за планирани обучения на брокери и агенти. Какво представляват по същество тези мероприятия и кога планирате да стартират?

- Проектът за разработването на програмата „Армеец тренинг академия” вече стартира. Предстоят ни няколко месеца усърдна работа и след това нашите партньори ще имат възможност да повишат квалификацията на своите служители чрез тази програма. Като правя сравнение с немския пазар, нашият застрахователен бранш е по-затворен към бизнеса и частните потребители. Навременната актуална и компетентна застрахователна консултация  обикновено се ограничава до три-четири основни застраховки.  Една от причините за това е ориентирането и професионалната квалификация на търговските мрежи. Ние, застрахователите, бихме могли да направим много в тази посока. Нашето желание е чрез новия подход да предадем знанията си и непрекъснато да обучаваме в професионални умения и продуктови особености партньорската мрежа от застрахователни брокери и агенти на дружеството.

 

- ЗАД „Армеец” разполага с клонова мрежа във всички големи градове на страната. Какви са бъдещите планове за развитието й?

- От създаването на компанията нашата клонова мрежа се развива непрекъснато. Разполагаме с развита мрежа от офиси и центрове за ликвидация на щети на територията на цялата страна. При редица застрахователни брокери също се наблюдава експанзия и разработване на собствени клонови мрежи. Ние сме компания, отворена за съвместна дейност на регионалните пазари. Контактът на местно ниво винаги е носел  положителни резултати. Готови сме да предложим индивидуални решения и както вече споменах,  приветстваме добрите бизнес идеи.

 

- Развитието на търговката мрежа е сред вашите основни задачи. Какво ново подготвяте в тази посока?

- Работата с брокери и агенти е приоритет за нас. Разширяване на бизнес отношения със застрахователните брокери и развитието на собствената мрежа от представители в цялата страна са основните посоки, в които непрекъснато работим. Българският потребител на застрахователни услуги е пазарно и ценово ориентиран и всички от бранша трябва да се съобразяваме с това. Застрахователните брокери и агенти са тези, които стоят най-близо и познават най-добре потребностите на потребителя, и именно от тях идват импулсите за развитие  и иновации в бранша. Застрахователите, които в най-голяма степен и най-бързо отговорят на нуждите на пазара, печелят. В Западна Европа е нормално всеки да разчита на поне 4-5 доброволни застраховки и всички в България трябва да полагаме усилия за отварянето на бранша към бизнеса и гражданите, което неминуемо ще увеличи интереса към застрахователната услуга.

 

- ЗАД „Армеец” е пазарен лидер за 2012 г. Бихте ли разкрили повече за успеха на подписваческата политика на компанията?

- Ние имаме балансирана тарифна политика, която гарантира дългосрочното изпълнение на задълженията на дружеството. Нашите полици се продават много добре, клиентите и бизнес партньорите са доволни, това е изключително важно за нас. Застраховането в България вече е навлязло в своята зряла фаза на развитие и за всички е ясно, че при унифициран пазар като българския прекалено ниските цени и високите предложения за комисионни възнаграждения биха могли да бъдат един от признаците за бъдещи компромиси при обслужването на полицата.

 

- От своето създаване ЗАД „Армеец” реализира непрекъснат ръст в приходите. На какво се дължи това?

- Както вече споменах, добрите резултати са следствие на много труд от страна на екипа на дружеството. От друга страна, те отразяват коректността на компанията и доверието на всички наши партньори и клиенти. В ЗАД „Армеец” имам удоволствието да работя с едни от най-изтъкнатите професионалисти от бранша. През годините бяха положени много усилия и нашите представители в страната притежават нужната професионална и търговска квалификация.   Продуктите ни са конкурентни като цени и предлагаме много добро качество на услугата. За малък пазар като българския най-силният импулс за развитие на бизнеса на един застраховател е препоръката на настоящите клиенти.

 

 

- Не мога да не ви помоля за сравнение на практиките на българския и немския застрахователен пазар.

- През последните няколко години имах възможност да събирам опит от немския застрахователен пазар. Конкретно за ЗАД „Армеец” мога да твърдя, че услугите, които предлагаме на клиентите, по нищо не отстъпват на практиката в Германия, и дори при нас някои от покритията са по-разширени и обслужването е по-бързо. Ние сме ориентирани към пазара и потребностите на клиентите, разполагаме с надеждни застрахователни покрития, поддържаме дългосрочни коректни отношения с брокери и агенти и разполагаме с квалифицирани професионалисти по всички застраховки.

За немския пазар не мога да не отбележа активността и застрахователната култура на потребителите, непрекъснатата професионална квалификация на застрахователните посредници и размерите на пазара. В Германия никой не си представя, че може да живее спокойно или да прави бизнес без застраховки. За всеки бизнес отрасъл има по няколко полици, ако не задължителни, то по наложила се необходимост и практика. Потребителите непрекъснато получават информация от застрахователния бранш. В онлайн пространството може да се намери наистина изчерпателна и достоверна информация. В сравнение с българския размерите на немския пазар са огромни - над 450 милиона застрахователни договора и годишни приходи от над 200 милиарда евро, 30 % от световния презастрахователен пазар и крайна цифра от 1 300 милиарда евро инвестиционен капитал, без пенсионните фондове. По обясними причини няма как българският пазар да достигне тези размери, но в България всички трябва да полагаме усилия за информиране на обществото и повишаване на квалификацията на кадрите в бранша, така че да стоим все по-близо до бизнеса и частните потребители.

 

Гергана ИвановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003
orange_li
"Имуществено и лично Застраховане"
Христо Драганов Марин Нейков, 2000
orange_li