Задължителната застраховка на туроператори

08 Октомври 2013 г.,zastrahovatel.com
Илеана Стоянова

 

 

Към момента в компанията са заведени 102 жалби от клиенти на „ЕТ Валери  90”, които се разглеждат от отдел „Ликвидация” и по които се събират документи – обясни Лили Стоянова, старши експерт “Злополуки, здраве и пътувания” в  QBE Insurance (Europe) Limited -  застрахователната компания, която е продала задължителната полица “Отговорност на туроператора” на злополучната фирма. - Продължават да се приемат уведомления от клиенти, които са разбрали по-късно за застраховката и процедурата за завеждане на претенции.”

Както стана ясно, и през този летен сезон отново стотици измамени родни туристи остави поредната несъстоятелна турооператорска фирма "Валери 90". 

След злополучната история със застраховката на българската компания „Алма Тур” за 200 000 лв., която не беше достатъчна да покрие всички претенции и да обезщети българските граждани, Българската асоциация на туроператорите и на Асоциацията на туристическите агенции отправиха искане за по-адекватно законодателство, за да се намери по-правилното решение за застраховката.

Така бе изменена Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора, в сила от 04.05.2012 г.

В зависимост от декларирания оборот от предишната финансова година ( с попълнена от туроператора информация във въпросника за оборота от предишната финансова година и ползване на чартърни полети) бяха повишени съответните застрахователни суми. Максималната за посочен оборот над 3 000 000 лв. е 1 400 000 лв. От голямо значение е декларирането от туроператорите на ползването на чартърни полети, защото задължителната застрахователна сума достигна 500 000 лв. независимо от оборота.

През последните няколко години в държавата доста хора се препитават, като развиват и лицензират туроператорски  и турагентски бизнес. Тази дейност развиват около 2500 фирми.  Но това не попречи на някои туроператори, които продължиха да правят гафове.

През октомври м.г.  ЗАД “ДЗИ-Общо застраховане” беше застраховател (“Професионална отговорност на туроператора”) на фирма “Он Травъл”, чийто лиценз бе отнет.  Информацията бе, че компанията е  изплатила на туристите, пропуснали своите пътувания по вина на туроператора, обезщетения на стойност около половин милион лева.

Фирма "Валери 90" е обявила фалита си на 23 август, но без да предупреди клиентите си своевременно, собственичката й Валентина Атанасова оставила част от туристите без заплатен хотел и те били принудени в чужбина да доплащат нощувките си, а други хора, макар и предплатили за почивката си в чужбина пълната цена, изобщо не са заминали. Потърпевшите от фалита на фирмата били 120.

Не е ясно дали QBE Insurance (Europe) Limited ще може да възстанови парите по всички искове от застрахователния лимит, който е в размер на 75 хиляди лева.

(А щом застрахователният лимит е 75 000 лв., означава, че оборотът на фирмата трябва да е над 100 000 лв. Дали обаче това е реалният оборот, след като фирмата фалира?)

И тъй като във виртуалното пространство излизат всякакви новини и предупреждения към потърпевшите да побързат с подадените искове за претенции по обезщетяването, потърсихме за коментар специалисти от  застрахователната компания.

 

„ЕТ Валери 90 – Валентина Атанасова” има сключена застрахователна полица „Отговорност на туроператора”, по която лимитът на отговорност е 75 000 лева - обясни Лили Стоянова, старши експерт в  QBE Insurance (Europe) Limited . -Дали той ще е достатъчен за обезщетение на всички туристи зависи от претенциите, които ще постъпят в компанията.”

Според Стоянова, за да има гаранция за клиентите на туроператорите при фалит, е необходимо лимитът на отговорност по застраховка „Отговорност на туроператора” да е съобразен с обема на предоставяните от тях услуги и тяхната  дейност. Лимитът по полицата се определя на база реализиран или планиран оборот от туроператорска дейност, което има декларативен характер и се посочва от застрахования при сключване на полицата.

Увеличаването на декларирания или планирания оборот води до промяна на застрахователната сума и е предмет на задължение за предоставяне на информация от страна на застрахования, но това зависи от неговите добросъвестни намерения  - твърди Лили Стоянова.

 

 

Не се знае какъв е реалният оборот на безотговорните туроператори

 

Защо се казва „отговорност на туроператора“? Но точно този конкретен туроператор дали прави изходящ туризъм, не знаем. Защото, ако той работи само с входящ туризъм, няма какво да застрахова.

Трябва да изясним за читателите, че тази застраховка се отнася до туристите, които са купили почивка в нашата страна, както и онези туроператори, които продават т.нар. екскурзии в чужбина, за да може с обезщетението при евентуална щета, българският турист да се завърне от мястото, от което е тръгнал, т.е. от страната, от която е заминал. Застрахованият лимит на отговорност се определя на база попълнената от туроператора информация за оборота на фирмата му от предишната финансова година. Когато говорим за оборотите на фирмите, на базата на които се правят застраховките, това касае оборотите на пазара в България или на пътуванията на българските граждани. У нас няма законодателство, което изисква в действителност да се знае конкретният оборот на всяка фирма. В момента се подписва само декларация от страна на фирмата туроператор, но никой не може да гарантира, че това е действителният й оборот . Той може да бъде 3 млн.лв., 5 млн. лв., както се случи с „Алма Тур“. Това означава, че нямаме застрахователен продукт, който да е адекватен на ситуацията. Още повече че никой не контролира нито пътуванията, нито финансовото състояние на туроператорите и туристическите агенции. Няма кой да каже дали туристическите продукти са на ниво и могат да се продават, или не са добри и не трябва да се продават. У нас се лимитира рискът – 25 000 лв. и точка. Премията за такъв лимит е само 600 лв. в една от застрахователните компании. При това положение парите ще стигнат за първите клиенти на туроператора, но за следващите – не. Защото самите туристически фирми едностранно декларират своя оборот, но той не е проверен от друга институция. Така че изразът „отговорност на туроператора“ не е съвсем точен, защото туроператорът  прави и много други работи, зависи от това какъв вид дейност развива. В някои страни има разграничаване на дейността на туроператорите: такива за входящ туризъм и такива за изходящ туризъм или туроператор, който съвместява и двете дейности. За това обаче се изискват точно определени специалисти и точно определени изисквания и ниво на знания.

Според мениджъри от двете браншови организации в туризма (Българската асоциация на туроператорите и Асоциацията на туристическите агенции) още през миналата година е имало среща с  Асоциацията на българските застрахователи. Би следвало застрахователите да бъдат водещите и да кажат как да се направи този застрахователен продукт – твърдят от туризма. И допълват, че премиите никак не са ниски. Всеки туроператор е направил т.нар. „добавък“ към застраховките, които са били в сила преди излизането на измененията на наредбата. Това се е отразило върху бизнеса им. Година по-рано в бизнес-плановете цените на туристическите продукти са били по-ниски. През лятото на 2012 г. обаче се увеличават минималните осигурителни прагове и цените на застраховките.

И понеже в бизнеса има всякакви хора с различен манталитет, култура, образование и т.н., не е изключено, когато фирмата туроператор започне да потъва, тя да си позволи да не е съвсем коректна, споделиха експерти.

В същото време след скандала с “Валери 90” заместник-министърът на икономиката Бранислав Ботев обясни, че в тази ситуация няма механизъм, който да предвижда намеса на държавата.

Във връзка с този случай заместник-министърът е  разпоредил цялостна проверка в бранша колко  са подобните туроператори - некоректни фирми. Това се явява нещо като “бомба със закъснител”. Защото вече пета година се умува за

държавния гаранционен фонд за обезпечение при рискове в туристическия бранш, който трябваше да е факт в изпълнение на европейска директива и решение на МС от 2009 година.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки