Световното първенство 2014 г. подплаши бразилците

25 Октомври 2013 г.,zastrahovatel.com

След  масовите вълнения по време на Купата на Конфедерациите през юни бразилските компании, работещи в страната, и чуждестранни корпорации са започнали масово да сключват застрахователни договори за защита на бизнеса си от терористични атаки . Търсенето е довело и до предложение - американската AIG пусна на бразилския местен пазар и тази услуга. AIG предлага на компаниите в Страната на карнавала застраховка срещу терористичен акт в размер на 87 милиона щатски долара, като е предвидено и разширение до 500 млн. долара.

За пръв път застраховката срещу терористични актове се появи на пазара след трагедията в САЩ на 11 септември 2001 г. AIG вече предлага този вид покритие в редица страни в Европа , САЩ, Канада , Мексико и Колумбия.

В Бразилия доскоро тази застрахователна услуга не се ползваше с популярност. Обичайните застрахователни програми за имущество в тази страна обикновено не включват риска от терористичен акт, а и бразилците обикновено купуват застраховка само срещу рисковете от типа „Злополука“. Това се дължи на факта, че като цяло  Бразилия се счита за страна с нисък терористичен риск.

Въпреки това предстоящото Световно първенство по футбол през 2014 г. и Олимпийските игри през 2016 г. правят държавата по-уязвима. През юни, по време на FIFA World Cup, генералната репетиция,  Купата на конфедерациите, протестите продължиха почти месец , и в своята връхна точка наводниха улиците на бразилските градове с над 1,5 милиона демонстранти . След бунтовете , много бизнесмени и фирми не можаха да получат никакво обезщетение , защото не са били застраховани дори срещу вандализъм.

Застрахователи и клиенти бяха принудени да се замислят и за нов вид застраховка, след като бе намерена и обезвредена бомба в един от бразилските храмове по време на юлската визита на римския папа.

„Страхът от нови атаки на екстремисти генерира търсене на застраховка срещу терористична заплаха. Като цяло бразилският пазар става все по- зрял, виждаме възможности за нови продукти и сме готови да станем пионери в тази посока ,“ заяви риск-мениджърът на AIG в Бразилия  Фабио Кабрал (Fabio Cabral). Според него през последните няколко месеца компанията е започнала да получава множество писма и обаждания от потенциални клиенти на нови продукти.

Често чуждестранни компании, навлизащи на бразилския пазар,  закупуват за всеки случай застраховка от терористична атака. Освен това бразилските компании също търсят нови начини за осигуряване на своята безопасност, отчитат от AIG. Той подчерта, че AIG не само ще компенсира материални щети , но и загубата на приходи по време на периода на задължителното прекъсване на дейността след евентуално нападение . Особено силно е търсенето на застраховки срещу евентуални експлозии, съобщиха пък от компанията, която осигурява защитата на стратегически инфраструктурни обекти, Aon Brasil.

Експерти се опасяват, че по време на Световната купа през 2014 година и на Олимпиадата през 2016 година  протестите ще бъдат далеч по-тежки, а заплахата от тероризъм във връзка с големите спортни събития ще се увеличи значително.

Според правилата на ФИФА  всички, които участват по някакъв начин в шампионата, трябва да имат поне застраховка „Злополука“.

Известно е, че Световното първенство през 2014 година вече е застраховано от няколко компании, сред които германският презастрахователен гигант Мюнхен Re, но размерът на покритие все още не е оповестен. Предходната Световна купа в Южна Африка бе застрахована за над 7,5 милиарда евро. Като се вземат под внимание претенциите на FIFA към Бразилия и изискванията за „максимална безопасност“ при събития със световно значение, можем да предвидим увеличаване на застрахователната сума .

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки