Александър Личев е вече доцент

25 Октомври 2013 г.,zastrahovatel.com
Александър Личев

Преди близо две години поздравихме председателя на УС и главен изпълнителен директор на ЗАД „ОЗК Застраховане“ за защитената от него докторска степен чрез дисертацията си на тема „Финансово управление на валутните позиции на търговска банка при прехода към еврозоната“. И пак там – в СА „Д.А.Ценов“, гр. Свищов, през м. май защитава и по-горната научна степен „доцент“.

Да припомним с няколко думи само, че името на Александър Личев е  известно в банковите среди с неговия професионален опит, с яркото му присъствие в  тези среди и с активното му участие в развитието на банковото дело в България. И което е много важно за нас – той има голям принос за оздравяването и извеждането по успешния път на ЗАД „ОЗК Застраховане“, което ръководи в тандем с Румен Димитров, умно и с професионален застрахователен опит.

Получаването на научното звание „доцент“ бе повод да се обърнем към доц. д-р Александър Личев с няколко кратки въпроса:

 

- Преди почти две години получихте докторската си степен, а сега завоювахте и по-горната - „доцент“. Как стигнахте до нея? Впрочем какъв път извървяхте?

- Всъщност има известна разлика между двете – „доктор” е образователна и научна степен, която се присъжда за защитен дисертационен труд, докато доцент е академична длъжност, която се заема след конкурс, проведен от съответното висше училище по ред, определен от закона, като едно от условията за получаването й е кандидатът да има докторска степен.

Така че, ако се върнем на въпроса ви за пътя, който съм извървял, той е много дълъг –  предпоставките и необходимите условия, за да стигна до тази академична длъжност, са се натрупвали години наред - със завършването на висшето ми образование; преминавайки през професионалния ми стаж и всички знания и опит, които могат да се придобият само от практиката, при реалното сблъскване с проблемите и тяхното решаване; след това докторската ми степен, зад която стои много труд, изследвания, анализи и публикации.

А как стигнах до идеята да се занимавам и с научна дейност въпреки всичките си други ангажименти? Ще ви отговаря с цитат от една любима в детството ми книга - „...трябва да тичаш колкото можеш, за да останеш на същото място. Ако пък искаш да отидеш другаде, трябва да тичаш два пъти по-бързо”. Това важи с пълна сила и за нашето динамично време. И ако мога да продължа аналогията – аз обичам да „тичам”. За мен това да съм постоянно ангажиран и да приемам все нови предизвикателства е начинът да се чувствам жив.

Темата на дисертацията ми бе „Финансово управление на валутните позиции на Търговската банка при прехода към Еврозоната” нещо много близко до мен, като банкер. А и като изпълнителен директор на банка виждах, че това е тема, по която има какво да се каже и има нужда да се каже. Отделно, че като ръководител на дружества от финансовия сектор с голям брой заети, често виждах как повечето от току-що завършилите ни служители идват съвсем неподготвени за работата, която им предстои, защото нуждите на бизнеса и теорията на академичната общност някъде са се разминали. За мен част от решението на този проблем е, ако все повече „занаятчии” като мен – хора от реалния бизнес, отделят от времето си, за да преподават на студентите. И като цяло университетските преподаватели да не са само в аудиториите и библиотеките, а и да участват в реалния икономически живот на страната.

 

- И вече сте преподавател в елитната Стопанска академия „Д.А.Ценов“ - гр. Свищов, защо избрахте именно нея за реализирането на научните си цели?

- Знаете, че едно висше училище е това, което е, първо и основно заради екипа преподаватели. През годините по различни поводи животът ме срещаше с различни преподаватели от СА „Д.А.Ценов“ и това , което ми се наслагваше като впечатление, беше техният висок професионализъм и това, че не са се откъснали от реалния живот и  не са се отдали на отвлечени теоретични постановки, а работят и развиват науката съобразно темите и нуждите на деня за подпомагане на българската икономика. Може би още в онези моменти в мен е започнала да назрява идеята, че в такава академична среда с удоволствие бих се заел с предизвикателството да се занимавам и с научна и преподавателска дейност.

 

- И предполагам, че ще продължите по научния си път, защото пред  вас стои привлекателната титла „професор“?

- Аз не гледам по този начин на въпроса. Научните титли не могат да са самоцел и не са като ловните трофеи, които обичам да събирам. Занимаването с научна и преподавателска дейност дава нещо незаменимо, а именно повода и причината да се излезе от релсите, в които ни вкарват професионалната рутина и опитът, смяната на гледната точка. А от друга страна – контактът с младите хора, с тяхната необремененост и отвореност, с тяхната лекота, която само неизвестността на утрешния ден и увереността, че животът е пред теб и всичко ти предстои, могат да ти дадат. Този контакт е не само изключително зареждащ и освежителен, но и е възможност за мен да се уча от тях, да запазвам сетивата си за хубавите страни на живота.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки