Една от причините за фалитите е непрекъснатото понижаване на цените на организираните пътувания

25 Октомври 2013 г.,zastrahovatel.com
Милена Първанова - директор „Обща гражданска отговорност и Професионални отговорности”, Морско застраховане и И.Д Транспортни рискове в ЗД „Бул Инс” АД

 

 

 

-Г-жа Първанова, как присъства «Бул Инс» на пазара на задължителната «Професионална отговорност на туроператора»?

 

-От 2008 година стартирахме предлагането на застраховка «Отговорност на туроператора». С годините смея да твърдя, че застраховката е добре продаван продукт в портфолиото на компанията. Делът на застраховка „Професионална отговорност на туроператора” в портфейла на застраховка „Отговорности“ в ЗД „Бул Инс” АД за 2012 година е 5%., до юни 2013 г е 15%.

 

-Трета година поред  обявяват несъстоятелност туроператорски фирми . Някои туроператори например споделят, че при последното увеличение на лимитите на отговорност през 2012 г. са изпаднали в затруднено финансово състояние.

Смятате ли, че застрахователните лимити по тази застраховка са недостатъчни? Или може би такава застраховка не може да гарантира клиентите на туроператорите при фалит?

 

-Водейки се от опита на световните застрахователни компании, лимитите на отговорност и застрахователните премии трябва да нарастват с постоянни темпове.

За съжаление в България липсва информация за икономическото състояние на дружествата, опериращи в туризма. Няма и ясни критерии и механизми за търговците на туристически услуги.

И тази година ставаме свидетели на фалити на туроператори у нас и отново се наблюдава разминаване в текстовете на наредбата, обуславяща задължителната застраховка, очакванията на туристите относно изплащане на обезщетения и задълженията на застрахованите туроператори при настъпване на застрахователно събитие.

Една от причините за нарастващия брой фалити на туроператори е непрекъснатото понижаване на цените на организираните пътувания. Промоционални пакети могат да си позволят само държави с устойчива структура на туристическия бизнес.

 

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки