Когато професионалистите са мотивирани като в БАЗО –

30 Октомври 2013 г.,zastrahovatel.com
Васимир Радулов, председател на Управителния съвет на БАЗО

 

 

- Грижата за финансовата култура и защитата на интересите на застрахованите и осигурените лица е тема, която вълнува целия съвременен свят. Как се защитават интересите на потребителите на финансови услуги у нас към момента?

- Финансовата култура на обществото трябва да е грижа на всички, тъй като всички сме част от това общество.

Естествено, голямата отговорност, за да имаме финансово културни и грамотни граждани, е най-вече на професионалистите, които работят във всички сфери на финансите. Тук говоря за застрахователите, пенсионноосигурителите, техните посредници, брокери и агенти, финансовите консуланти, кредитните консултанти, банковите служители.

Преди няколко години един от световните лидери в застраховането направи глобално проучване за нивото на финансовата култура. Резултатът показа, че във всички страни, включени в изследването, нивата на този вид култура са ниски. България не прави изключение от тази констатирана тенденция и тук финансовата култура не е на достатъчно добро ниво.

Моето мнение е, че всички професионалисти във финансовата сфера трябва да разберем, че няма как да искаме да печелим в общество, което е с повече от ниска финансова култура. Факт е, че когато хората познават дадена материя, те по-трудно се поддават на манипулиране.

 

-За всеки професионалист, който цени своите услуги, това би могло да бъде само положително последствие от образоването на пазара.

- Именно. Когато имаме около себе си хора, които за запознати със същината на продуктите, които се предлагат, макар и в най-общ план, тогава възможността да се продават повече финансови продукти е в пъти по-голяма. Тогава обществото осъзнава ползата от финансовите продукти, а това води и до възможност да се предлагат все повече качествени продукти и услуги. Едва тогава хората ще разберат, че застраховането и осигуряването не са просто неизбежен и досаден разход, а инвестиция. Те са вложение в бъдещето както за индивида, така и за цялото общество.

 

- Какво още може да се направи, за да бъдат защитени по-адекватно интересите на потребителите?

- Интересите на потребителите на финансови услуги в правния мир в страната се защитават от много институции - държавни структури, граждански съюзи, сдружения, федерации и други неправителствени организации. По-интересното е, че ако попитате всяка една от тези структури за тяхната работа, те ще ви затрупат със статистика за свършеното от тях. За мен като възпитаник на математическа гимназия е лесно да работя с числа и статистически данни, но като човек мога да кажа, че не статистиката е важна. Важно е разбирането на гражданите за финансовите продукти и услуги и отношението им към тях.

Важно е всеки случай на защита да бъде правилно прецизиран и да бъде оказано най-доброто съдействие. В противен случай т.нар. „защита“ ще бъде само поредният разход на гражданина, който се е оказал в ролята на потърпевш при ползването на финансов продукт или услуга.

Водени от това разбиране, ние обединихме усилията на застрахователи, застрахователни брокери, осигурители, адвокати, финансови консултанти, преподаватели от висши училища и на много други различни професионалисти и активни граждани и създадохме Българска асоциация на застрахованите и осигурените.

 

- Грамотността на гражданите при ползването на финансови услуги е от особено значение. Заради сложността на продуктите цивилизованият подход е да се използват услугите на консултантски организации, които да управляват адекватно финансовата защита на гражданите. Вие подкрепяте ли подобна теза?

- Нашето общество вече двадесет и четири години се опитва да живее и функционира в духа на демокрацията и пазарните принципи в икономиката и няма как да не се съглася с вас. Но ако разрешите, ще продължа вашата теза с това, че е крайно време да спрем с това да разглеждаме себе си като „самодейци“. Всеки, който нарича себе си професионалист, разбира, че не би могъл да знае всичко. Професионалистите работят с професионалисти и по това се познават. А всички професионалисти са задължени да помагат на останалата част от обществото да разбере, че винаги „евтиното излиза скъпо“.

Без да ползваме услугите на професионалисти, няма как да се надяваме да получим отговорно и качествено обслужване.

Ние, учредителите и членовете на БАЗО, заставаме с имената, професионалния си опит и биография, заставаме с лицата си пред всички, които биха се обърнали към нас за помощ, съдействие, консултация и насока.

 

- Каква трябва да бъде ролята на гражданските неправителствени организации при защитата на интересите на потребителите на финансови услуги?

- Ролята на гражданите е най-важна, защото всички ние сме ползватели на тези услуги. Няма как да очакваме държавата и институциите на централната и местната власт да защитават нещо или някой, ако той самият не покаже желание за това. Навсякъде в развитите страни гражданите и неправителствените организации са тези, които се грижат обществото да съществува в правни рамки, в които се проявява грижа за всеки. Същото важи и за защитата на интересите на потребителите на финансови услуги. Разбирайки това, ние създадохме БАЗО.

 

- Как узря идеята за създаването на Българската асоциация на застрахованите и осигурените?

- Не е трудно за група професионалисти в един откровен разговор да изкристализират действителните нужди на гражданите. В хода на активния диалог лесно се вижда какво не е наред в сферата, в която работим. Всички проблеми, които забелязваме, всички неработещи към момента модели ни накараха да създадем Българската асоциация на застрахованите и осигурените. Ние подхождаме с желание всеки член да допринесе за успешното реализиране на нашите цели. Искаме с общи усилия да създадем и предложим добри и полезни инициативи.

 

- Какви са основните цели и задачи, които си поставя асоциацията?

- Целите и задачите са разписани в нашия устав и всеки може да се запознае с тях, но основната ни цел е да приложим на практика всичко, което сме „разписали“. Звучи амбициозно, но всички, обединени от идеята „БАЗО“, сме силно мотивирани това да се случи. А когато един професионалист, каквито са всички в БАЗО, е мотивиран, амбизиозните цели стават лесно постижими.

 

- Какви са пътищата, по които считате, че ще бъдат постигнати тези цели?

- БАЗО ще може да се похвали, че ще има представители във всички областни и големи градове. Така ние ще бъдем винаги близо до хората и техните проблеми. Желанието ни е всички потребители максимално бързо да могат да решат проблемите си, без да се губи излишно време.

 

- Как новата организация ще си сътрудничи с вече съществуващите държавни и неправителствени структури, които работят в същите или сходни направления?

- Повече от естествено е да се търси сътрудничество със сходни организации. Мога да отбележа, че вече имаме предварителни разговори с няколко сродни сдружения, както и с държавни институции. Крайно време е да спрем да мислим, че от който и да е от нас започва всичко. Крайно време е да спрем да откриваме „топлата вода“. Колкото по-добро сътрудничество успеем да постигнем с всички сродни организации, толкова ползата ще бъде по-голяма и взаимна както за нас, така и за цялото общество.

Сигурен съм, че само заедно ще можем да отговорим на очакванията на обществото, да имаме един функциониращ неправителствен граждански сектор, който да поддържа добри партньорски взаимоотношения с всички професионалисти в сферата на финансовите услуги.

 

С председателя на Управителния съвет на БАЗО ВАСИМИР РАДУЛОВ разговаря ГАЛИНА МАРИНОВА

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Наръчник на застрователния посредник"
Христо Драганов Румен Гълъбинов, 2003
orange_li
"Застрахователен пазар"
Боян Илиев, Ирена Мишева, 2005
orange_li
"Застрахователният пазар"
Диана Иванова, Ивайло Иванов,