Въвеждат задължителна застраховка "Земетресение"

14 Ноември 2013 г.,zastrahovatel.com
В-к „Стандарт”

Въвеждането на задължителна застраховка срещу природни бедствия обмислят червени депутати. Става въпрос за система, която да обхваща жилищните сгради в цяла България. За целта вече е направена първата стъпка, но са необходими още две, обясни пред "Стандарт" председателят на парламентарната комисия за регионално развитие Димчо Михалевски.

Вече е готова нова сеизмична карта на България, която посочва в кои селища колко голям риск от земетресение има и от каква степен. Но на наша територия възможните катастрофични събития са още наводнения и свлачища. За тях няма актуални изследвания и карти, а последните са правени преди повече от 30 години. Идеята за задължителна застраховка трябва да получи подкрепа от обществото, преди да се реализира, смята Михалевски. Идеята е цената на полиците да е малък процент от стойността на имота, за да бъде поносима за хората, обясни Михалевски. Предвижда се парите да се събират от частни застрахователи, но да отиват в държавен фонд, а за компаниите да остава минимален процент комисиона.

Кристиан КОСТУРКОВИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки