$ 8600 - средната заплата на застрахователен експерт в САЩ

20 Януари 2014 г.,zastrahovatel.com

 

Нови работни места и увеличаване на заплатите, с това се похвали застрахователната индустрия на САЩ в специален доклад на Американското бюро за трудова статистика. По традиция бяха огласени точните нива на заетостта в бранша по сегменти, както и движението на средното заплащане на служителите без ръководни функции, което за изминалата 2013 година е варирало от сравнително скромните 4300 долара месечно до доста приличните за среден ранг служител 8600 долара месечно.

Когато отгръщаме страниците със статистически данни за заплатите отвъд океана, неволно възкликваме като великия Тодор Колев: „Кога ще ги стигнем американците...“, а понякога продължаваме и с „... в тази гъста мъгла“. Дали се движим в същата посока, за да имаме шанс да доближим жизнения си стандарт до този на хората, полагащи сходен труд с нашия, но полагащи подписите си срещу фишове за заплати (условно казано), в които има по една, а понякога и повече нули, поставени точно там, където трябва.

 

Застрахователната индустрия в САЩ е отворила още 5600 работни места през ноември, това сочат данните, огласени през декември от Американското бюро за трудова статистика (U.S. Bureau of Labor Statistics). Наблюдаваното покачване на нивото на заетост в сектора с 0.24 пункта продължава възходящата тенденция на заетостта в индустрията, която се наблюдава през 2013 година и допринася за цялостната тенденция за подем на трудовия пазар в САЩ. Експертите са достигнали до тези изводи на базата на данните, които сочат, че индустрията, в която се трудят около 2.4 милиона души, е нараснала с около 33 300 служители от ноември 2012 година до края на миналата 2013 година. В доклада на институцията се припомня и ръстът, който бе отбелязан през октомври в сравнение със септември месец 2013 година, а именно създадените 5000 нови работни места.

По сектори

Бюрото за трудова статистика по традиция предоставя детайлна информация за индустрията по сегменти, като най-актуалните данни се отнасят за месец октомври 2013 година. Най-отчетлив ръст в заетостта се наблюдава при презастрахователните компании, където скокът е с над 5 на сто само в рамките на изминалата година. Близо до тях в класацията стоят здравните застрахователни компании, както и т.нар. „тайтъл застрахователи“ и свързаните дружества. Общото застраховане, както и агентските и брокерските мрежи са отбелязали най-скромен напредък, като посредниците отбелязват ръст от 672 200 нови служители, а общозастрахователните компании – 526 100 души.

Въпреки общата тенденция на подобряване на заетостта в бранша все пак има сегменти, които все още съкращават служители, и това са животозастрахователните компании и специализираните дружества в областта на ликвидацията на щети, т.нар. Claims Adjusters.

Животозастрахователните дружества е трябвало да се лишат от близо 3 на сто от своите кадри, което представлява 333 900 служители. При „уредниците“ на щети загубата е дори по-голяма. Над 5% от заетите в тази сфера е трябвало да потърсят ново професионално поприще, което означава промяна в съдбата на 49 600 застрахователни специалисти.  

Заплатите отвъд океана

Средните заплати за индустрията са огласени от Бюрото за трудова статистика на седмична база, като се визират позиции без ръководни функции. Анализаторите изтъкват, че нивото на възнагражденията се е повишило във всички сектори на застраховането освен в презастраховането. В доклада не се разграничават възнагражденията на служителите, които са ангажирани в животозастрахователната индустрия и тези, заети в здравното застраховане. Седмичното заплащане за експертите в тези два сегмента се съобщават общо.

Най-силен скок в заплащането на застрахователните специалисти в САЩ през изминалата година се наблюдава при свързаните със застрахователната услуга индустрии, т. нар. Third-Party Administrators. С близо десет процента повече пари са носели те в домовете си, което средно възлиза на 1 136.16 долара, или около 4545 долара месечна заплата. Това обаче далеч не е най-доброто заплащане в индустрията. Палмовата клонка се държи не от друг, а от презастрахователния бранш, който тази година е единственият, който е решил да „пасува“ и да не повишава заплатите на служителите си, а даже леко да коригира своите харчове за заплати в посока надолу. С 0.44% по-ниско възнаграждение в сравнение с миналата 2012 година служителите от средното експертно ниво в тези дружеств все още са далеч от мизерията със седмична заплата от 2149.52 долара, което прави месечен чек на стойност 8598 долара.

Отчетеното покачване във възнагражденията на застрахователните специалисти в областта на животозастраховането и здравното осигуряване е с 5.63 на сто. Професионалистите са получавали всеки петък по 1345 долара, което би означавало средна месечна заплата за бранша около  5380 долара.

Брокерското съсловие се нарежда в дъното на класацията със средно месечно възнаграждение за редовите служители от 4312 долара месечно, но все пак то се е покачило с близо 3 процента в сравнение с миналата година.    

Очевидно Дядо Коледа този път е запомнил желанието на американците „По-дебела заплата и по-тънка талия, а не както миналата година – обратното!“ Дано  2014 година намине и през българските комини.

Галина МариноваИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки