Успяхме да запазим доверието на дългогодишните си клиенти и спечелихме нови

02 Април 2014 г.,zastrahovatel.com
Петър Аврамов, председател на УС и изпълнителен директор на „ХДИ Застраховане” АД

 

Оценката за платежоспособността на „ХДИ Застраховане” е много добра

 

През 2014 г. ще обърнем внимание на земеделските производители и фермери

 

Ще увеличим възможността за издаване и на други видове застраховки през уеб базираната ни система

 

 

- Господин Аврамов, каква беше 2013 г. за застраховането, какво донесе тя на вас застрахователите, изненада ли ви и с какво?

- За застрахователните дружества както в общото застраховане, така и в животозастраховането, 2013 г. изглежда по-успешна от 2012. Разбира се, следва да се отчете, че семейството на общозастрахователните дружества през 2013 г. се увеличи от 17 на 28 броя чрез пререгистрирането на здравноосигурителните дружества в застрахователни. Въпрос на бъдещи анализи, след излизането на окончателните данни за 2013 г., ще бъде в каква степен регистрираният ръст от около 8% се дължи на ръст в традиционните за общото застраховане продукти и какво е участието на новите застрахователи в него. Като цяло обаче нямам усещането, че на застрахователния пазар настъпиха изненади. Запази се доминиращата роля на автомобилното застраховане и продължи предлагането на неразумно ниски ценови нива на застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите. Оптимист съм и, разбира се, оставам с надеждата за положителни промени през 2014 г. както на икономиката в страната, така и на застрахователния пазар.

 

- Каква беше 2013 г. за управляваното от вас дружество, какво успяхте да направите и за какво не ви стигна времето?

- Определено мога да кажа, че изминалата година беше успешна за „ХДИ Застраховане”. Какво сме постигнали и какво не сме успели е въпрос на правилно формулирани цели. Още от самото си създаване политиката на дружеството е да оценява обективно реалностите в бизнеса и на тази основа да формулира своите цели. За 2013 г. екипът на „ХДИ Застраховане” отново изпълни поставените цели. Важно е да отбележа, че основен наш приоритет са коректните взаимоотношения с клиенти и партньори, отчитане на техните потребности и на тази основа разработването на продукти, които в по-голяма степен ще задоволят изисквания им. Безспорно екипът ни работи много, постигна много, но когато става въпрос за това винаги ще има още нещо, което е трябвало да бъде направено, но пък затова са и годините напред.

 

- Какво показват предварителните резултати за дейността на дружеството? По кои линии бизнес отбелязвате най-голям ръст?

- За 2013 г. „ХДИ Застраховане” записа премиен приход с над 11% повече от 2012 г. От съществено значение за застрахователния ни портфейл е, че по всички видове застраховки е реализиран ръст, като по застраховки „Пожар и природни бедствия“ и „Щети на имущество“ той е над 17%. Радостно е, че в тази икономическа обстановка успяхме да запазим доверието на дългогодишните си клиенти и спечелихме нови, включително и по застраховка „Каско на МПС”.

 

- А на какво акцентирате в момента?

- „ХДИ Застраховане” традиционно акцентира на продукти, предназначени за физически лица, малък и среден бизнес както в предлаганите условия и тарифи, така и в улесняване процеса, свързан с тяхното реализиране. Предлагаме нов продукт „Моят дом“ със слогана „Дом се създава цял живот”, предназначен за застраховане на движимо и недвижимо имущество на физически лица. „Моят дом“ е застраховка на първи риск, с най-търсените пакети на застрахователни суми и покрити рискове.

Чрез уеб базираната ни система всички посредници, които имат достъп за издаване на застраховки „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, могат да сключват и новия продукт. Чрез системата посредниците ни издават и застраховка „Помощ при пътуване“ с осигурен асистанс, а тази година ще увеличим възможността за издаване и на други видове застраховки.

С цел подобряване на обслужването в процеса на ликвидация на щети по автомобилно застраховане предвиждаме откриване на нов ликвидационен център в София.

 

- Кои продукти според вас са с потенциал във времена на стагнация и криза? В тази връзка планирате ли предлагането на нови продукти или стартирането на кампании по предлаганите от компанията застраховки?

- „ХДИ Застраховане” разполага с много добри продукти и конкурентни тарифи. Традиционно организираме великденска, лятна и коледно-новогодишна промоция за застраховки на имущество с различни възможности като цени и покрити рискове.

Внимание заслужава продуктът „Домашно имущество и злополука“, който предлага разнообразие от покрити рискове и смея да твърдя, че може да отговори на изискванията и на най-претенциозните клиенти. В продукта са включени освен традиционните, така и редица нови рискове.

Предвид настоящия сезон предлагаме изгодни условия по планинска застраховка за клиентите, които упражняват ски-спортове на територията на България, а за тези, които предпочитат пътуване зад граница, има специални промопакети „Помощ при пътуване“.

През 2014 г. ще обърнем внимание на земеделските производители и фермери, като нашата цел е да привлечем още нови клиенти.

 

- Наскоро Европейският застрахователен орган прие и публикува насоки, които предвиждат всички държави членки през 2014 г. да започнат своята ефективна подготовка за прилагането на новите изисквания във връзка с Директива 2009/138/ЕО, по-известна като „Платежоспособност ІІ“. Вашето дружество работи ли в тази насока?

- Очакванията са „Платежоспособност ІІ“ да влезе в сила от 2016 г. Нашият акционер „Таланкс” усилено се подготвя за привеждане на дейността си и тази на дъщерните дружества в съответствие с изискванията на директивата. Екип от професионалисти са разработили проект на система за изчисляване, отчитане и анализ на данните за дружествата и консолидирано за групата. За нашето дружество е предвидено при изчисленията на платежоспособността да се прилага стандартната формула. Миналата година в Германия се проведоха обучения и работни срещи, в които взеха участие и експерти от нашето дружество. През 2014 г. усилено продължаваме работата си, свързана с въвеждане на новите изисквания. Още в началото на януари заедно с екип от Германия проведохме неколкодневна работна среща и обучение в нашия офис. Направихме изчисления с данните за 2012 г. Анализите показаха, че отчетните показатели и параметри са стабилни и в съответствие с изискванията. Оценката за платежоспособността на „ХДИ Застраховане” е много добра.

 

- „ХДИ Застраховане” е част от германската застрахователна група „Таланкс”. Как изглежда българският застрахователен пазар днес в очите на чуждия инвеститор?

- Имайки предвид оповестената от групата „Таланкс” стратегия, българският пазар се разглежда като част от двата ключови региона, в които са фокусирани стратегическите цели за развитие на Talanx International, а именно Латинска Америка и Централна и Източна Европа. Като инвеститор, който присъства в България вече достатъчно дълго време, моето убеждение е, че „Таланкс” познава добре спецификите на българския пазар и отчитайки всички силни и слаби страни на застрахователния бизнес у нас, стои зад българската си инвестиция.

„ХДИ Застраховане” от края на 2013 г. започна активно да обслужва клиентите от международната програма на групата „Таланкс”. Считам, че резултатите от фронтирането до момента са много добри, и вярвам, че международните клиенти на групата, и в частност техните български представителства, ще се убедят, че в лицето на „ХДИ Застраховане” имат силен и надежден партньор.

 

- В тази връзка има ли новини от „Таланкс”? Какви са резултатите на групата?

- В средата на ноември бяха оповестени резултатите на групата за първите девет месеца на годината. Новините за развитието на бизнеса са добри. Независимо от значителния размер на големите щети, настъпили през третото тримесечие на 2013 г., „Таланкс” реализира солидна нетна печалба от 528 млн. евро, която е близка до нивото на тази от същия период на миналата година. Брутният премиен приход на групата е в размер на 21,4 млрд. евро, което представлява ръст от 8%. Основен принос за ръста на премиите има сегментът на застраховането на частни лица и фирми в чужбина, т.е. нашият пряк акционер Talanx International AG. Оперативната печалба (EBIT) на групата също нараства с 4% до 1,4 млрд. евро.

По отношение на прогнозата за годишните резултати от групата беше оповестено, че остават предпазливо оптимистични относно постигането на планираната за 2013 г. нетна печалба от около 700 млн. евро. Разбира се, тази прогноза се основава на допускането, че големите щети ще останат в рамките на планирания за тях бюджет и че няма да има сътресения на международния валутен и капиталов пазар.

 

- Какво да очакват клиентите на „ХДИ Застраховане” през новата 2014 г.?

- Определено годината се очертава като важна и повратна за икономиката на България. Ще бъде ново предизвикателство за всички. Както вече ви казах, аз съм оптимистично настроен и очаквам това да е начална точка на излизане от твърде дълго продължилата икономическа, а и политическа криза. Това ще се отрази благоприятно на всички икономически субекти.

Клиентите на „ХДИ Застраховане” както и досега могат да очакват коректно отношение и да разчитат на нас в трудните за тях моменти. Благодаря им за оказаното доверие!

Пожелавам на нашите клиенти, партньори, служители и колеги късмет, здраве и успехи през 2014 г.

 

Въпросите зададе Гергана ИвановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li