Авиозастрахователите пред най-голямото предизвикателство от 11 септември 2001 г.

05 Август 2014 г.,zastrahovatel.com

Очаква се загубите на индустрията да надминат 2 млрд. долара през 2014 г.

Застрахователите на авиокомпании преразглеждат политиката си за застраховка на самолети срещу враждебни действия, след като индустрията се изправя срещу най-лошата си година от 11 септември 2001 г насам. Очаква се годишните загуби на застрахователите в бранша да надминат 2 млрд. долара, пише Financial Times.

 

Някои застрахователи настояват за повече от тройно увеличаване на застрахователните премии по така наречените "застраховки срещу военни действия", предупреждават старши застрахователни брокери. Някои компании изискват детайли за траекториите на полетите и дори обмислят прекратяване на застрахователната си дейност за такива над някои горещи точки над Близкия Изток и части от Африка, добавят брокерите. 

Опасенията от внезапен скок на исканията за обезщетения по застраховките срещу военни действия нарастват след свалянето на полет MH17 над Украйна, убил 298 души, и след като сблъсъци на летището в либийската столица Триполи повредиха над 20 самолета. Плащанията само по застраховките срещу военни действия се очаква да достигнат няколкостотин милиона долара през тази година.

 

Освен трагедията с малайзийския полет, и самолетните катастрофи в Мали и Тайван през миналата седмица също ще допринесат за загубите на застрахователите. Компании, които извършват и застраховки срещу военни действия, очакват тазгодишните загуби да са в пъти по-големи от приходите им от премии, които възлизат на едва 60 млн. долара. Брокерите очакват исковете за обезщетения и за материални повреди по самолети да достигнат стойност от няколкостотин милиона долара през тази година. По-обичайните повреди, като сблъсъците с птици например, обикновено се оценяват на 600 млн. долара годишно, което ще вдигне общите загуби през 2014 г. до над 2 млрд. долара.

 

Все пак точният размер на загубите остава неясен, тъй като, докато загубите от физически повреди могат да бъдат изчислени и изплатени сравнително бързо, то обезщетенията могат да се забавят до няколко години. Компенсациите, изплащани на близките на жертвите, зависят от редица фактори, като националността на пътниците и потенциалните им финансови възможности. 

По статията работиха: Боян Христов, редактор Бойчо Попов

 

Източник: Investor.bgИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li