Ще постигнем амбициозните си цели като един истински сплотен отбор

02 Септември 2014 г.,zastrahovatel.com
Николай Генчев , главен изпълнителен директор на „УНИКА България”, пред в. „Застраховател прес“

 

 

 

 

- Г-н Генчев, как оценявате представянето и резултатите на „УНИКА България”  за миналата година и за първото тримесечие на настоящата 2014 г. ?

- През миналата година работихме, за да укрепим пазарните си позиции и да надградим добрите резултати от предходната година. Общо за двете застрахователни компании, „УНИКА“ АД и „УНИКА Живот“ АД, записахме 109.8 млн. лева брутен премиен приход. Отново успяхме да подобрим техническия си резултат, и то с над 2.5 млн. лева спрямо 2012 година.

Изключително доволен съм от това, че през 2013 година „УНИКА България” за втора поредна година реализира положителен финансов резултат.

През 2013 година отбелязахме 20 години от основаването на „УНИКА Живот“ АД. В юбилейната си година компанията постигна ръст на премийните  приходи на годишна база в размер на 12 процента и се нареди на 3-то място в класацията на животозастрахователите у нас.

Предварителните данни за първото тримесечие на 2014 година също ни дават редица поводи за удовлетворение. Положителният технически резултат, отличната инвестиционна доходност и развитието на премийния приход са онези важни индикатори, които ни показват, че бизнесът ни се развива успешно. Това ни дават увереност, че ще постигнем целите си до края на годината.

Спечелихме доверието на много нови клиенти както в общото застраховане, така и в сегмента на животозастраховането. Особено силно е представянето ни в здравното застраховане, където през първото тримесечие на 2014 г. успяхме да удвоим приходите спрямо същия период на миналата година.

 

- Какви са вашите бизнес приоритети за 2014 г.?

- За тази година планираме значително увеличение на приходите от основната си дейност. Фокусът ни продължава да бъде главно върху рентабилните бизнес линии в общото застраховане и в животозастраховането. Предприемаме редица инициативи, с които немоторните застраховки на „УНИКА” да станат още по-търсени и предпочитани както от крайните клиенти, така  и от посредниците.

Стремежът ни е в края на 2014 г. да разполагаме с още по-балансиран застрахователен портфейл и да постигнем възможно най-доброто съотношение между автомобилното застраховане и другите продуктови линии и като рентабилност, и като обеми на премийния приход.

Бих искал да подчертая, че от 2010 г. досега успешно реализирахме редица проекти по централизацията на компанията, оптимизиране на процесите, развитие на информационните технологии, подобряване на клиентското обслужване и други. Именно тези успехи ни предоставиха необходимите стратегически предпоставки, за да достигнем днес до този ключов етап от бизнес развитието ни.

В момента разполагаме с широка търговска мрежа от собствени офиси и офиси на наши генерални агенти в цялата страна. Радваме се на стабилно партньорство със застрахователните брокери, основано на дълги години коректни и етични взаимоотношения. Обслужването на клиентите на „УНИКА България” е централизирано и само с едно обаждане до кол центъра клиентите могат да получат информация и съдействие от сключването на застраховката до регистрирането на претенции за обезщетения.  Ликвидацията на щети прилага иновативни схеми  и добри практики в съответствие с най-високите стандарти в „УНИКА Груп”.

 

 

- Вашата компания е част от международна застрахователна група, която обслужва над 9.3 милиона клиенти на 19 пазара в Европа. Как успявате да отговаряте на очакванията на клиентите и да укрепвате имиджа на бранда „УНИКА” в България?

- През април 2014 година получихме резултатите от мащабно международно бранд-мониторинг изследване на „УНИКА”. Изследването бе реализирано от германска компания за маркетинг-проучвания по поръчка на „УНИКА Груп”. То се проведе на пазарите извън Австрия, в които е представена търговката марка на „УНИКА”. Целта на проучването е да се направи обективна оценка на представянето на бранда UNIQA на различните пазари. Допитването даде информация за нагласите и отношението на клиентите към търговската марка на „УНИКА” и доколко те са удовлетворени от продуктите и услугите, които получават.

Резултатите от проучването показват, че българските потребители възприемат „УНИКА” като надежден партньор, заслужаващ доверие заради открития си подход и честни и коректни взаимоотношения с клиента. „УНИКА България” убедително води спрямо конкурентните компании на родния застрахователен пазар по брой клиенти, които биха препоръчали „УНИКА” като застраховател на своите близки  и приятели. Измежду всички „УНИКА” компании в Централна и Източна Европа проучването определи, че „УНИКА България” е лидер в следпродажбеното обслужване и удовлетвореност на клиентите на компанията.

Резултатите от изследването освен че ни радват, са и вдъхновение за още по-добро представяне. Получихме ценна информация на кои елементи от обслужването на клиентите да обърнем специално внимание, за да укрепим имиджа на „УНИКА” у нас. Ще разработим и нови програми, насочени към лоялните клиенти , с които да се отблагодарим за оказаното доверие.

 

- Регистрирате ли увеличен интерес към имуществените застраховки след поредицата от природни бедствия с тежки последици от април до сега? Научи ли се българинът да застрахова дома си?

 

- За съжаление много малък процент от собствениците на жилища сключват застраховка „Имущество“. След бедствия като тазгодишните наводнения във Варна и Добрич или опустошителната градушка в София медийното внимание се концентрира върху щетите и трагичните последици. Това предизвиква временен интерес и донякъде се увеличават запитванията от клиенти за имуществени полици, но ефектът е краткотраен.

Факторите , които определят ниското проникване на имущественото застраховане у нас, са ниската финансова грамотност, ограничените доходи и някои специфични черти на българската народопсихология.

В развитите икономики потребителите отделят средства и се застраховат по време на криза, защото при неблагоприятно събитие ще могат да разчитат на финансова компенсация, с която да посрещнат извънредните разходи и да покрият щетите. В България  застраховките  са сред първите разходи, от които потребителите се отказват заради икономии в семейния си бюджет. Типична за България е и нагласата, че някой друг, а не собственикът трябва да се грижи за осигуряването на имота. Всъщност повечето имуществени застраховки се сключват заради задължителното изискване от страна на банките, предоставящи ипотечни кредити.

 

- След гръмотевичната буря и градушката, които удариха град София, пред офисите на застрахователите се натрупаха опашки за огледи и регистриране на щети. Как реагира застрахователна компания „УНИКА“ АД в тази извънредна ситуация?

- Природните бедствия са миговете на истината. Те представляват едни от най-важните моменти, когато се проявява професионализмът ни като застрахователи и имаме възможност да докажем, че заслужаваме доверието, което са ни гласували клиентите.

„УНИКА България” е напълно подготвена да реагира адекватно в подобни кризисни моменти както като финансова стабилност , така и като ефикасност и скорост на действие на оперативно ниво. Имаме предимството да ползваме иновативни технологии в ликвидацията и клиентското обслужване, които са от решаващо значение за навременната обработка на големи обеми претенции за обезщетения.

Чрез системата за онлайн регистриране на щети, достъпна на корпоративния ни интернет сайт www.uniqa.bg, започнахме да обработваме претенции буквално минути след градушката. Веднага след бедствието влязохме в режим на извънредна организация на работа по ликвидация на щетите и създадохме редица улеснения за пострадалите клиенти. За дните от 9 до 11 юли включително удължихме работното време на Центъра за огледи в София и открихме още две извънредни точки за огледи също с удължено работно време. Специално за щетите вследствие на градушката в София удължихме и срока за деклариране до края на месец юли 2014 г. За тези щети не се изисква и бележка от Националния институт по метеорология и хидрология.

Освен това въведохме улеснена процедура за обезщетения за увредени от градушката стъклопакети по застраховките за недвижимо имущество. Допълнително улеснение за клиентите ни, претърпели щети от бурята и градушката в София, е, че по имуществените застраховки „У Дома и Щастлив“, „Бизнес План“ или „Бизнес План Компакт“ могат да получат експресно одобрение по телефона и изплащане на обезщетението в рамките на 24 часа от регистрирането на претенция, когато претенциите отговарят на зададени критерии и са в размер до 1000 лева.

 

- В началото на месец юни тази година лансирахте концептуално нов продукт за КАСКО. Бихте ли разказали повече за тази продуктова иновация?

- За всички, професионално ангажирани със застраховането, е ясно, че моторният бизнес е губещ. Ниските нива на платежоспособно търсене у нас ограничава ръста на премиите и това е ясно изразена тенденция в общото застраховане за последните няколко години, която няма как да се обърне в скоро време. Същевременно „УНИКА България” никога не е разчитала на задължителни застраховки като "Гражданска отговорност” на автомобилистите, за да печели пазарен дял и нови клиенти. Нашите аргументи защо клиентите да изберат застраховка от „УНИКА” са, че предоставяме широкообхватни покрития, адекватна оценка на рисковете, все по-добро обслужване и все повече допълнителни услуги и предимства като добавена стойност във всеки продукт на „УНИКА”. 

Създадохме КАСКО МАКС точно затова. За да предоставим максимална сигурност и максимален комфорт за клиентите. Това е изцяло нова продуктова концепция, която съчетава  застрахователно покритие срещу множество рискове, отлично обслужване и пакет от редица привлекателни екстри. И всичко това, без да се увеличава цената на застраховката.

КАСКО МАКС е предназначена специално за индивидуални клиенти с до 3 (три) броя автомобила и се сключва с покритията и по условията на Пълно КАСКО и Частично КАСКО. Полиците КАСКО МАКС са със задължително самоучастие в размер на 5% и минимум 100 лв. във всяка щета. Важно е да отбележим , че при тотална щета и кражба на автомобила самоучастието не се прилага.

КАСКО МАКС покрива широк набор от рискове и събития , така че да сме в помощ на шофьорите във всяка една ситуация. Клиентите по тази застраховка ще могат да се възползват от полезни предимства при ликвидация. Например в случай на кражба изплащаме обезщетението в срок до 15 дни от представянето на служебна бележка от МВР, а в рамките на този срок клиентът може да ползва безплатно заместващ автомобил от същия клас.

При щети на паркинг прилагаме улеснена процедура без изискване на документи.

КАСКО МАКС включва безплатно и много услуги, свързани с непредвидени събития по време на пътуване. Например за територията на България покриваме доставянето на туба гориво при необходимост и репатриране на автомобила при грешно заредено гориво. За страната и чужбина  в случай на авария КАСКО МАКС осигурява ремонт на място, паркинг и хотел и много други.

Другата ни иновация в КАСКО сегмента, която също въведохме от началото на юни, е продуктът „Частично КАСКО – Клауза Е“ . Новата „Клауза Е“ предлага икономично решение за „Каско“ застраховка на леки и товарни автомобили с обща маса до 3.5 тона с ограничена застрахователната сума до 15 000 лв. Съответно и покритието е ограничено до следните рискове: кражба или грабеж; пътнотранспортно произшествие с протокол от КАТ; пожар и експлозия; природни бедствия с изключение на риска „градушка“. Тарифното число по икономичната „Клауза Е“ е в размер на 2.6%.

През второто полугодие разчитаме до голяма степен на продажбите на новите продукти за изпълнение на планираните резултати от КАСКО застраховане.

 

- Освен амбициите в чисто бизнес отношение традиционно вашата компания отделя специално внимание върху развитието на служителите си и на проектите за корпоративна отговорност. Кои са актуалните ви инициативи през тази година?

-За нас е важно да сме последователни и да продължаваме да въвеждаме и развиваме добри практики в тази сфера, за да поддържаме позицията си на предпочитан работодател сред българските застрахователи. Важно е и да продължаваме да даваме своя принос за обществено значими каузи, с които сме дългосрочно ангажирани.

И днес активно работим по проекта „Бъдеще за децата на България“ , който започнахме през 2011 г. При сключване на детската спестовна застраховка „УНИКА Генерация“ „УНИКА Живот“ АД  подарява първата годишна вноска за всички новородени през съответната година. Сумата на всички годишни вноски, подарени от „УНИКА” за 2013 година, възлиза на 93 814 лева, а общата сума за трите години от 2011 г. , 2012 г. и 2013 г. е в размер на 292 583 лева. Радваме се, че тази благотворителна инициатива мотивира все повече родители да се погрижат отрано и да осигурят по-добро образование и бъдеща реализация за децата си, което е много важно за утрешния ден на България. От 2011 година до сега датира и подкрепата ни за „SOS Детски Селища България“. През 2014 година продължаваме да сме бронзов спонсор на едно SOS-семейство от детското селище в Трявна.

Развитието на персонала и удовлетвореността на служителите е ключова съставка в нашата формула на успеха. За сплотяване на екипа на цялата компания и на екипите на отделните звена в „УНИКА” имаме политика и традиция в ежегодното организиране на множество тим билдинг мероприятия в различен състав. През юни 2014 г. на морския бряг екипът се събра отново, за пети пореден път, за национална среща и тим билдинг на „УНИКА България”. В мероприятието взеха участие 340 служители и генерални агенти на компанията. Успяхме да презаредим силите си за професионалните предизвикателства, които ни очакват до края на годината, и за пореден път си доказахме, че заедно сме по-силни и можем да постигнем амбициозните си цели като един истински сплотен отбор.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки