Годишни награди за пътна безопасност

20 Декември 2014 г.,zastrahovatel.com
Ехото на празника или... В ОПАСНОСТ ЛИ Е КАУЗАТА „ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ“

 Галина Маринова

 Една инициатива, която устойчиво се стреми да насочи вниманието, а и живота ни към спазване на правилата на движение по пътищата, спря по традиция вниманието на обществото в началото на най-празничния месец. Вече четири години конкурсът Годишни награди за пътна безопасност поощрява усилията на всеки за спасяване на човешки животи по пътищата на България. Когато се връчваха наградите, в празничната обстановка се прокрадваше и една нотка на напрежение, свързана с прекъсването на една позитивна тенденция. С надеждата, че това е временно отклоняване от правия път, всички събрани на церемонията тази година се вълнуваха от факта, че тенденцията с всяка следваща година травматизмът по българските пътища да намалява не важи за настоящата 2014 година. Като една от причините бе посочена от специалистите – промените, касаещи електронния фиш и камерите по пътищата. Кой от присъстващите да предположи, че каузата „Пътна безопасност“ само след дни ще понесе удар, който дори не е предполагала, че е възможен (виж Отвореното писмо на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи).

Церемонията по връчването на Годишните награди за пътна безопасност през 2014-а се проведе на 9 декември в хотел „София Балкан“ (Шератон). Специални гости на церемонията бяха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, зам.-министрите на МВР  Цвятко Георгиев и Красимир Ципов, зам.-министър на транспорта Антон Гинев, комисари от ГД „Национална полиция“, народни представители. Зад волана (и водещ, и водач) бе Спас Кьосев.

 „Инициативи за пътна безопасност от неправителствени организации“

В тази категория  журито не успя да излъчи само един победител, затова призове бяха връчени и на тримата номинирани - Кристина Илиева за видеоклипа „Пазете децата! Те са нашето бъдеще“, Росалин Наков за осъществените образователни концерти за деца за безопасност на пътя, Младежки общински съвет - Стара Загора, за кампанията „Помисли, огледай се и остани жив!“

„Инициативи за пътна безопасност от детски градини и училища“

Призът в най-оспорваната категория бе даден на Първа езикова гимназия – Варна, за инициативата „Илюзия към по-безопасен живот“. Поставяне на илюзорно препятствие на пътя в района на гимназията с цел намаляване средната скорост на преминаващите автомобили. Целта на изображението е да накара водачите да намалят скоростта си, за да избегнат „илюзията“ на дупка, като едновременно с това дадат предимство на чакащите пешеходци на пътеката.

Специална награда в същата категория получи една столична детска градина ЦДГ „Веселина“ за множество инициативи, кампании, участия в създаване на инфраструктура, минимизираща риска от произшествия, насърчаване разумното и безопасно управление на превозните средства.

Със специалната награда на служител на пътна полиция с личен принос тази година беше отличен цял отдел – сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Плевен, където броят на тежките катастрофи и пострадалите е наполовина по-малък в сравнение с предишната година. Сектор „Пътна полиция“ – Плевен,е сред двете пилотни структури на Министерството на вътрешните работи, участвали при внедряването в тестова експлоатация на работните станции за отдалечен достъп, т. нар. таблети, благодарение на които е постигнато ефективно управление на силите и средствата на пътна полиция и са ограничени предпоставките за корупционни практики на територията на областната дирекция.

Журналистически награди

За репортажите си, посветени на темата за пътната безопасност и промени, свързани с поведението на шофьорите на пътя, репортерът от Нова телевизия Георги Георгиев спечели първото място в категорията „Журналистически материали, публикации в пресата, журналисти, предавания и медии, отразяващи проблемите на пътната безопасност“. Акцент в репортажите е поставен и върху състоянието на пътищата и произтичащите от това рискове за участниците в движението. Материалите са придружени с всекидневни апели и кратък клип, насочващи вниманието на аудиторията към безопасно поведение на пътя особено през зимата, когато рисковете  стават повече, и през лятото, когато движението по основните пътища е по-интензивно.

Провокирана от архаичните изисквания на една наредба, Мария Чернева, журналист от Българската национална телевизия, потърси отговор на въпроса може ли да се вярва на изследванията за алкохол в кръвта и беше отличена със специална награда за филма си "1000 промила несъответствия". Оказа се, че кръвни проби, взети от един и същ човек, дават огромни разлики в лабораториите на различни болници. Страшното е, че несъвършенствата на наредбата са в състояние да помогнат на виновни шофьори да избегнат правосъдието, а зад решетките да попаднат невинни водачи.

 „Инициативи за пътна безопасност от държавни институции и местни администрации“

Наградата в тази категория  бе връчена на районно управление на МВР – Своге,за многобройните си акции и инициативи. За всички реализирани идеи РУ – Своге, създаде един нов модел за работа, в който се разчиташе на съдействието на различни по вид обществени организации. Посоченият модел в сътрудничеството с организации извън системата на МВР се оказа изключително сполучлив, ползотворен и с широка обществена подкрепа.

„Инициативи за пътна безопасност от фирми и корпорации“

Първото място в тази категория  бе присъдено на "ДЗИ – Общо застраховане" ЕАД за две инициативи: Национален конкурс за детска рисунка „Безопасността на пътя с ДЗИ“ и национална кампания „Не си сам на пътя“, призоваваща за по-отговорно поведение на всички участници в движението.

Специална награда в същата категория спечели „Иншурънс БГ” за проведения празник по пътна безопасност за малки и големи „Движение без риск“, събрал на едно място отговорни институции и организации, които срещнаха обществото и най-вече младото поколение.

Тази година Фондация „Годишни награди за пътна безопасност“ връчи и три награди за изключителен принос – на Ваньо Стоевски (бивш директор на столичната Пътна полиция), на инж. Койчо Русев (Национална транспортна камара) и на Стоян Сентов (зам.-председател на СБА).

Традиционно „Чиполино“ (детски и бебешки продукти) и велосипеди „Спринт“ зарадваха четирима от гостите на събитието с две детски седалки за автомобил и два велосипеда с каски. Към раздаването на подаръци предколедно се включи и All Time Cams, като подари един видеорегистратор, за да може новият му собственик да документира всичко случващо се на пътя.

Димитър Туджаров – Шкумбата, забавлява гостите със своите вицове за пътя и хората, дръзнали да го прекосят пеша или с транспорт.

Фондация „Годишни награди за пътна безопасност“ не пропусна да благодари на всички, които съдействаха за реализирането на това събитие, а именно Застрахователно дружество „Евроинс”, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата, „МаксЮръп”, „Стар БГ”, „Панда И. П.”, Гаранционен фонд, „Бондис” ООД, „Абрис Дизайн”, както и Съюза на българските автомобилисти и Български червен кръст.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
"Юбилейна научна сесия посветена на личността и творчеството "
Проф. д-р Велеслав Гаврийски Академик Иван Стефан,
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999