Две министерства подкрепиха включването ни в световна кампания по пътна безопасност

04 Август 2015 г.,zastrahovatel.com
Албена Алексиева

 

 

 

3-4 милиарда лева годишно губи икономиката ни заради жертвите на пътя и пътния травматизъм. Това стана ясно на 26 юни по време на пресконференция за обявяване старта на мащабна национална кампания по пътна безопасност. Инициатор на кампанията е Българската асоциация на пострадали при катастрофи (БАЗК) и Транспортната индоор и аутдоор рекламна асоциация (ТИАРА). Две министерства подкрепиха инициативата - регионалното и това на младежта и спорта. Целта на инициативата е да привлече вниманието на всички участници в движението - пешеходци, водачи, велосипедисти, пътници, за по-безопасно пътуване.

Кампанията е част от световна инициатива за намаляване броя на пътните инциденти под егидата на Младежката организация към ООН за пътна безопасност (YOURS - Youth for Road Safety); Световната здравна организация (World Health Organization); Организацията за пътна безопасност (Road Safety organization).

В столицата, по-големите градове на страната, както и по основните пътни артерии ще бъдат разположени над 100 билборда с експресивни визии, напомнящи, че отговорността за живота и сигурността е преди всичко лична. Такива визии ще украсят и столичното метро, както и автобусите по някои от основните линии в София.

Визиите акцентират върху основни проблеми, като шофирането в нетрезво състояние, неизползването на предпазни колани, каски за мотористите, видимостта на пешеходците и др.

 

 

Лиляна Павлова, МРРБ: Повече бусленти, велоалеи и „лежащи полицаи“

 

Статистиката за броя на жертвите при пътнотранспортните произшествия е показателна - най-голям процент от загиналите са млади хора под 30-годишна възраст, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя добави, че усилията на министерството, отговорно за поддържане на пътната инфраструктура, са да създаде нормативни мерки за повишаване безопасността по републиканските пътища и по този начин да минимизира пътните инциденти. Павлова призова за съвместни усилия от страна на изпълнителната власт, неправителствените организации, бизнеса и обществото, за да се намали броят на жертвите при катастрофи. Регионалният министър подчерта, че по отношение на пътната безопасност в министерството работят в няколко основни посоки. Една от тях са промени в Закона за движение по пътищата, насочени към подобряване на системата за контрол, прилагане на предвидените наказания и събираемост на глобите от КАТ.

Междуведомствена група от експерти на министерството и представители на НПО-та и на УАСГ актуализира наредбите, свързани с проектиране на пътища и с подобряване на комуникационно-транспортните системи в населените места. Най-големите приоритети са свързани със създаването навсякъде в населените места на бусленти и велоалеи. Работи се и за обезопасяване в урбанизираните територии чрез т.нар. „лежащи полицаи“, светлоотразителни елементи, пешеходни пътеки и повече знаци, допълни Павлова. Това се прави, тъй като според статистиката най-голям е броят на жертвите при катастрофи в населените места.

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев похвали инициативата и я определи като общонационална кауза на институции, неправителствени организации и всеки участник в пътното движение. Кралев съобщи, че според данни на ООН всяка година при пътни инциденти загиват 186 000 деца, като цифрите за България са над средните за Европа. Това показва, че обществото трябва да подходи отговорно, за да бъде намален драстично броят на жертвите у нас, допълни той.

Зарина Генчева, председател на ТИАРА, благодари на всички, които спазват правилата за движение по пътищата, и подчерта, че те носят реалната отговорност. Генчева обяви, че всички участници в кампанията са се включили безвъзмездно в нея.

 

Лазар Лазаров, АПИ: Въвеждаме радари за средна скорост

 

Инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, бе категоричен, че войната по пътищата в страната може да бъде спряна само с изключително строги финансови санкции. Лазаров призова парламента да приеме предложените законодателни мерки, насочени към повишаване на пътната безопасност. По думите му, с отмяната на мобилните камери, сме се върнали отново към порочните практики от 2000 г., докато през 2012 г. жертвите са били много по-малко. Всяка година икономиката ни губи 3-4 милиарда лева заради жертвите по пътищата и пътния травматизъм, стана ясно от шефа на АПИ. Докато не се промени Законът за административните нарушения и наказанията не станат неотменими (тоест да няма вариант шофьорът да се отърве от тях), няма как да се промени статистиката за войната по пътищата, категоричен бе той.

Лазаров съобщи, че заедно с „Пътна полиция“ в момента се изготвя проект за въвеждане на радари за средна скорост за движение. По основните магистрали у нас ще бъдат поставени камери, които ще засичат средната скорост чрез изминатото от автомобила разстояние от една камера до друга. Вече има такива експериментални камери на магистрала „Люлин”.

Статистиката показва, че голяма част от катастрофите са свързани с кръстовища, които ще бъдат реконструирани в пътни възли или кръгови кръстовища, за да се гарантира безопасността на преминаващите автомобили, съобщи председателят на АПИ. Той подкрепи идеята на министър Павлова средствата от Фонда за пътна безопасност да бъдат използвани, след подробна обосновка, за подобряване на пътната инфраструктура, обезопасяване на рискови участъци и нови камери по пътищата.

От Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ съобщиха, че до месец август всички теоретични шофьорски изпити ще бъдат провеждани на таблет. Замислено е и връщането на изпита на полигон. Увеличават се учебните часове по практика. Въвежда се и електронен дневник и джи пи ес за учебните автомобили. Предстои и актуализиране на изпитните въпроси.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки