BIODIT направи крачка напред в бъдещето, оставяйки традиционното заключване с карти и кодове в миналото

19 Януари 2016 г.,zastrahovatel.com
Юлиaн Софрониев, изпълнителен директор на BIODIT 

В BIODIT разработихме първата в света wireless система за идентификация и контрол на достъпа, базирана на биометрични данни

 

Благодарение на нашия иновативен продукт CarSec от 16 регистрирани опита за кражба на луксозни автомобили всички бяха неуспешни

 

 

- Господин Софрониев, бихте ли представили накратко дейността на фирма BIODIT, кое е специфичното, което отличава представляваната от вас компания от останалите участници на този пазар?

- BIODIT е иновативна технологична компания, специализирана в разработването и производството на системи за контрол на достъп и контрол на работното време, базирани на биометрична идентификация. Заедно с  мои близки испански партньори създадохме компанията в Испания през 2009 г., като идеята за създаването дойде след едно посещение на изложението CES 2009 г. в Лас Вегас. През изминалите шест години благодарение на усилията на нашия инжинерингов екип създадохме уникални решения в сферата на сигурността и контрола на достъп, базирани на биометрична идентификация. Нашите системи за контрол на достъпа са неповторими иновативни устройства, които представляват най-съвременни технологии за идентификация и удостоверяване на самоличност чрез разпознаване на пръстови отпечатъци.

Това, което отличава BIODIT от останалите компании на този пазар, е, че докато другите  производители са фокусирани основно в разработването на една част или един модул от дадена система, ние в BIODIT разработихме уникално цялостно решение, което включва както хардуерната разработка, така и софтуера и фърмуера и цялостния дизайн. Гордеем се с това, тъй като сме една от малкото компании, работещи в сферата на биометричните технологии в целия свят, която предлага цялостно решение, разработено изцяло и единствено от нас. И най-важното за мен е, че част от този екип са и невероятно талантливи български инженери.

 

- Бихте ли изброили предимствата на системите за идентификация и контрол на достъпа, базирани на биометрични данни.?

- Предимствата са изключително много, но ще се спра на основните. Първото и най-важно предимство е многократно по-високата  сигурност. Какво имам предвид? В света има над 7 млрд. души и на нито един от тези 7 млрд. души пръстовият отпечатък не е идентичен с вашия или моя. Поради факта, че тя не може да бъде трансферирана, копирана, изгубена или открадната, като в същото време изисква физическото присъствие на потребителя, тази технология е най-надеждната, която понастоящем съществува на пазара.

По този начин, използвайки биометрия, ние получаваме най-високото ниво на защита и сигурност за нас, нашето семейство или нашия бизнес, защото ние сме нашата собствена биометрична идентичност.

Друго предимство е, че не е нужно да носим множество карти или ключове, както и не е нужно да помним десет различни пароли за офиса, дома или друго място. Единственото, което трябва да направиме, ако изполваме биометрична система, е да поставиме пръста си на скенера за пръстов отпечатък.

 

- Бихте ли направили паралел с масово използваните в момента системи за контрол на достъпа? 

- Ще насоча вниманието ви към масово използваните RFID карти. Над 90% от фирмите, които използват системи за контрол, използват системи, работещи с тези карти. Изключително лесно е да се намери и закупи в интернет четец, чиято цена е около 100 долара, и с този четец за по-малко от 30 сек да се сканира и свали цялата налична информация от подобна карта. Възможно е дори да си копирате втора карта и да ползвате абсолютно същия достъп, какъвто има притежателят на картата, от която е копирана информацията. Всяко дете може да направи това.

Познатите ни морално остарели RFID карти или чипове за достъп са изключително ненадеждни. Много лесно може да бъдат изгубени или да бъде злоупотребено с тях. Възможно е да дадете картата си на ваш колега, който да чекира, че сте на работа, а в същото време вие да карате ски на Витоша. Възможността за контрол тук е изключително ниска.

 

- Фирми от кои сфери на дейност са най-честите потребители на предлаганите от вас системи за контрол на достъпа?

- Допреди пет-шест години основните потребители бяха фирми и учреждения в сферата на държавната администрация и основно фирми в сферата на отбраната и сигурността. Разбира се, поради високото ниво на сигурност, от което се нуждаят, но и поради това, че системите бяха доста скъпи.

Към настоящия момент много фирми от различни сфери на икономиката вече се възползват от тази технология. Можем да споменем заводи с голям брой служители, които трябва да бъдат контролирани както за работно време, така и да бъде контролиран достъпът им до отделните помещения. Административни сгради с интензивен поток от хора.

Всяка трета болница в Европа вече е с биометричен контрол на достъп.

Няма да пропусна и хотелската индустрия, където ние сме една от водещите фирми в света в разработката на системи за контрол. За последните две години имаме подписани договори с едни от най-големите световни хотелски брандове и над 12 хотела вече имат инсталирани наши системи за контрол на досъпа. По линия на пропускателния режим по стаите на хотелите бих искал да отбележа, че имаме положителен feedback от над 97% от клиентите. Тук е мястото да спомена, че нашата система BIODIT O`Lock спечели наградата „Best product inovative technology” през 2010 г. на най-голямото изложение за хотелска индустрия „HOSTELCO”  в град Барселона.

Приложението на тези технологии вече е толкова масово, че буквално може да го срещнем навсякъде. Виждаме го на телефоните и таблетите, в контрола на достъп, навсякъде.      

 

- Предполагам, че инвестицията в подобен род системи изисква немалък ресурс. Какъв е средният период на възвръщаемост на направеното вложение?

- Ще си позволя да не се съглася. Това е най-масовата заблуда у хората. Може би допреди няколко години това беше така, но през последните години цената на биометричните устройства значително намаля, буквално в пъти, и те са изключително достъпни вече за масово приложение. Много голяма част от фирмите вече използват системи за защита и контрол на достъпа, базирани на биометрична идентификация, и заменят старите системи с карти или чипове точно защото цените са изключително конкурентни. Цените са почти еднакви, но нивото на защита на системите, базирани на биометрични данни, е многократно по-високо.

Ще дам два примера. Ако в момента имаме нова бизнес сграда и в нея предстои изграждане на система за контрол на достъпа, мога да гарантирам на всеки, че ако тази система бъде изградена с наша технология, ще излезе по-евтино, отколкото ако се инсталира система с чип или карти. Това е така, тъй като при нас не е необходимо да се прокарват кабели и да се извършват допълнителни СМР. Цялата система работи с wireless комуникация и инсталацията й се извършва в рамките на минути за всяка точка на контрол.

Ние сме първата компания в света, която създаде технология за контрол на достъп с биометрични данни, работеща с wireless комуникация. С това сме уникални и много горди.

И вторият пример със система, която трябва да бъде подменена в бизнес сграда или в хотел. Инвестицията, която ще направят собствениците на сградата или хотела, ще им се възвърне в рамките на 12 до 16 месеца, което е изключително кратък период за възвръщаемост. Нашите системи позволяват разходът за електричество да се редуцира до 30%, тъй като контролират разхода на енергия. 

В случая с хотелите вероятно не знаете, но при хотел с 200 стаи месечно се губят или биват вземани от клиентите между 1000 и 1200 карти, което е изключително голям разход за хотела. Вторият проблем с тези карти е, че не издържат на атмосферните условия. На хотелите в районите в близост до морето или други водни басейни им се налага да подменят системата си на всеки три или пет години. Докато с нашите системи това няма да се наложи. Освен по-висока сигурност предлаганите от нас решения са и с по-надеждна експлоатация.

 

- Можем ли да се спрем и на мерките, гарантиращи сигурността при преноса на информация?

- Под биометрия хората масово разбират вземане на пръстови отпечатъци за лични карти и паспорти, без да правят разликата, че това е едно физическо фотозаснемане на пръстовия отпечатък. Биометричните устройства на BIODIT обработват вашите пръстови отпечатъци в еднопосочен шестнадесетичен код, като се снемат между 70 и 80 точки от конкретния отпечатък посредством математически алгоритъм, който създава вектор за всяка точка в три измерения: широчина, дължина и дълбочина. Същият не може да бъде възпроизведен в обратен ред или копиран и не позволява да се генерира модел на вашия пръстов отпечатък.

Ето защо вестникарски заглавия от типа „Откраднаха биометричните данни на 5 млн. души” не реферират с действителността. Всъщност не се крадат самите биометрични данни, а данните на човека като три имена, ЕГН и т.н. Самата биометрия не може да бъде открадната, това е нещото, което хората трябва да разберат и да бъдат спокойни, че когато предоставят някъде биометричните си данни, с тях не може да бъде злоупотребено. Напротив, трябва да се притесняват от масовата практика в България в различните учреждения да ти искат личната карта и да записват данните от нея в тефтер. Всеки може да открадне този тефтер. Силно развитите икономически държави вече масово внедряват биометрия в административните сгради. Дори има европейска директива, според която мисля, че от 2018 г. голяма част от сградите с  определено ниво на сигурност в държавната администрация ще бъдат задължени пропусквателния режим и контрол на достъп да се извършва само и единствено чрез биометрични технологии.

И по-конкретно на въпроса за нашата wireless технология. Няма начин вашите данни да бъдат откраднати, тъй като в конкретния случай сигналът, който протича между устройствата, е по-кратък от една секунда. В този интервал протича целият трансфер на информация, който е криптиран с 256К. Практически е невъзможно да има пробив. 

 

- В продуктовата гама на вашата компания е и системата CarSec, предназначена за защита на превозни средства. Как точно се осъществява контролът на достъп до автомобила?

- CarSec е най-новият ни продукт в продуктовата ни гама. Това е система, разработена изцяло  и единствено за автомобилите и автомобилната сигурност. Какво имам предвид? CarSec чрез определени механични и електронни блокировки прекъсва много модули в автомобилa и без постaвяне на правилен отпечатък върху сензора на таблото по никакъв начин не може да бъде стартиран двигателят на този автомобил. Това дава най-високото ниво на сигурност, познато към днешна дата.

Масово познатите ни системи - имобилайзери, аларми и GPS-и - бяха компрометирани  през последните години и сигурността при тях е сведена практически до много ниско ниво. Тези устройства работят със сигнали, които много лесно могат да бъдат прихванати и заглушени. Именно поради тази причина сме свидетели на бурен ръст на кражбите не само в България, но и в цяла Европа. За 2015 г. ръстът на кражбите в България е над 10%. Също така през изминалата година в Испания са извършени над 70 000 кражби, в Англия - 181 000, а във Франция - 141 000. Тук говорим за кражби на луксозен клас автомобили. Сериозен ръст на кражбите има и при автомобилите от средния и по-масов клас автомобили. С масовото използване на нашата иновативна система това ще бъде променено.

 

- Този продукт вероятно е обект на интерес и от страна на застрахователните компании предвид ръста на кражбите на автомобили...

- Да, точно така. Интересът от страна на застрахователните компании както в България, така и в чужбина е много голям. Откакто стартирахме продажбата на CarSec в началото на 2015 г. в България, вече имаме подписани три договора за партньорство със водещи застрахователни компании, като до края на този месец предстои подписването на още три, като колегите доуточняват финални детайли по договорите. Също така  системата беше предоставена за тест на всички дилъри на луксозни автомобили в България, като получихме изключително високи оценки от тях. 

Тук е моментът да кажа, че сме може би единствената фирма, която може да се похвали, че за изминалата година имаме 16 опита за кражба и нито един успешен. Това са 16 предотвратени опита за кражба на автомобили за над 100 000 лв. всеки. Няма да пропусна да спомена и че имаме един опит за злоупотреба от страна на клиент, който беше закупил нашата система.    

 

- Кои са най-големите предизвикателства пред системите за идентификация и контрол на достъпа, базирани на биометрични данни? Как според вас ще се развива този пазар в бъдеще?

- През последните две години пазарът се развива експоненциално, по същия начин ще продължи и през следващите пет-десет години.

За последните две години ръстът на биометричния сектор е 21%-22% годишно, а според прогнози на водещи агенции в света през следващите пет до седем години този ръст ще бъде между 42% и 47%. Аз лично не знам друг сектор в икономиката, който да има подобни резултати.

Това, което предстои за биометричния пазар, ще бъде наистина невероятно. В следващите няколко години ще видим масово приложение на биометрия навсякъде.

Основният проблем, който виждам и който вече споменах, е неосведомеността на хората. Това е основното предизвикателство пред компании като BIODIT, а именно да покажем на хората, че това наистина е нещо сигурно, че то защитава тях и тяхната собственост, тяхната идентичност и трябва да се доверят на тези технологии, да направят следващата стъпка напред в бъдещето. Биометрията е бъдещето, ние сме биометрията и трябва да вървим напред.

 

                 ;               &nbs p; 

 

2009 г. - Създаване на компанията.

2010 г. - BIODIT печели наградата „най-добър иновационен технологичен продукт” за прототипът Olock®.

2011 г. - Клиенти на компанията станаха някои от най-известните хотелски вериги в Европа.

2012 г. - BIODIT оборудва административната сграда на „Пристанище Варна“ ЕАД.

2013 г. - Биометрична система за контрол на достъп бе инсталирана в учебен корпус 3 и 4 на „Техническия университет” в София.

2014 г. -  BIODIT пуска на пазара специално проектиран за автомобилната индустрия високотехнологичен продукт  CarSec.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Христо Драганов, 2001
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000
orange_li