Америка със 165 000 нови медицинска кода

24 Август 2016 г.,zastrahovatel.comДа кажем, че играете футбол с приятели. Вашият опонент е ядосан, зашото не му върви играта, сваля обувката си и ви замеря с нея (също както сър Алекс Фъргюсън замери Дейвид Бекъм в съблекалнята по време на полувремето на мача). Без значение от резултата от действието на играча, ситуацията вече има своя медицински код, с който ще бъде отчетена. "W21.31XA: Ударен от метална пластина на футболна обувка/повърхностна рана”.


От 01.10.2015 г. американската здравна система обогати своя диагностичен и болнично-процесуален кодекс с цели 165 000 нови медицинска кода. Федерални служители наричат това събитие най-голямата промяна в историята на американското здравеопазване. Какво обаче ще означава това на първо време за обикновения човек - за пациентите, промяната от ICD-9 към ICD-10 (ICD означава Международна класификация на болестите) може да означава доста повече загубено време, докато данните от първичния преглед бъдат въведени в компютарната система. И това може да забави нещата за известно време.


Според привържениците на промяната на код системата всичко  това е за по-добро, защото това ще доведе до по-добри данни за наранявания, болестни тенденции и затова от какво най-често страдат пациентите, търсещи медицинска помощ.


ICD-9 системата е в сила в САЩ от 1979 г. Неговите 17 000 кода са заменени и са добавени нови, за да се създаде ICD-10.


"Всичко, което правим за пациентите си, вече е документирано – създадено е уникално досие, от което в по-нататъшен план ще разполагаме с подробна информация, чрез която ще можем да положим по-добри грижи”, каза Марджъри Сисън, администратор на ICD-10 за Banner University Medicine. "ICD-10 изисква повече специфичност."


В малка офис сграда в северен Тюсон Сисън води виртуален команден център, за да помогне на местните доставчици на здравни услуги в системата Banner Health чрез новата масивна промяна. В допълнение към ролята си на водещ на местната ICD-10 тя отговаря още за 29 болници Banner Здраве и 9000 здравни доставчици.


Тенденцията е въвеждането на нови здравни кодове да продължи до тогава, до когато бъдат извадени на показ всички възможни сценарии около един инцидент, което звучи обещаващо и свръхамбициозно. Представете си само колко много участници и превозни средства биха могли да бъдат включени в един инцидент. А какво ще кажете пък за възможните наранявания или пък средата, в която се случват те?


Длъжностни лица от американските центрове за Medicare и Medicaid услуги казват,че  промените ще помогнат на доставчиците по-добре да определят клиничния статус на пациентите и лечението на сложни медицински състояния. Правителството също така казва, че системата ще координира по-добре грижите на доставчиците. Не на последно място това ще подпомогне и въвеждането на нови методи на плащане, които управляват качеството на здравните грижи.


Американската медицинска асоциация предупреди лекарите, че може да има забавяне в обработката на документите на пациентите в резултат на новите промени, но помоли за търпение както лекуващия персонал, така и пациентите, допускайки, че напрежението би могло да се покачи вследствие забавяне на предлаганите здравни услуги.


 
Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки