Мотосезон 2017 е открит!

01 Май 2017 г.,zastrahovatel.com
Гергана Иванова


           

Карането на мотор у нас докарва повече главоболия, отколкото усещане за свобода

 

Любителите на високите скорости сами носят риска „Кражба“

 


 

На 1 април тази година хиляди мотористи излязоха по пътищата и улиците на големите градове в страната. С шествия те отбелязаха откриването на Мотосезон 2017.

В София около 5000 любители на високите скорости изпълниха пространството около храм-паметника „Св. Александър Невски“ в столицата, преминаха през централните булеварди, за да стигнат до Националния исторически музей в кв. „Бояна“. Мотото на сезона тази година е „Не на агресията на пътя“.  

Мотористите са свободолюбиви хора, но в България карането на мотор докарва повече главоболия, отколкото усещане за свобода. Проблемите започват още с покупката. Ако за клиентите на автомобили всичко е регламентирано и максимално опростено, то за мотористите няма почти никакви условия. Лизинг на мотоциклет почти не се прави. Ако не сте събрали парите накуп, вариантът е да изтеглите потребителски кредит, който обаче е с доста по-тежки условия от лизинга.

За сигурността на мотоциклета си трудно можете да бъдете спокойни, защото застраховки почти не се правят или се правят много рядко и отново при по-тежки условия. Причината е очевидна - мотоциклетите се водят рискови превозни средства. В което е и най-голямата ирония.

Добрата новина е, че задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ вече се изисква само за периода, в който се ползва мотоциклетът.

При толкова много пречки и рискове да караш мотор в България може да е породено единствено от страст, но не и от практичност, макар и според статистиките един мотоциклет да престоява в трафик два пъти по-малко време, да отделя по-малко вредни емисии и да заема четири пъти по-малко място от един автомобил (което на практика намалява и проблемите с паркирането). Трябва да настъпят много законодателни промени, за да може този вид транспорт да стане масов както в Италия, Англия, Испания, Германия и почти всички големи европейски страни. Едва тогава мотоциклетистите в България могат да добавят към страстта си и голяма доза практичност, коментират експертите.

 

 

 

Всички знаем, че жените обичат мотоциклети. Появете се с един прекрасен Harley-Davidson и малко жени ще ви откажат... да ги повозите. Това, което може би ще ви изненада, обаче е, че има доста жени, които обичат да карат мотоциклети. Пример за това е Дженифър Снайдър, която през 2001 г. на 17 години става първата жена, спечелила националната US формула Dirt Track Series.

Той е млад мъж, на около 30-35 години. Добре образован. Нотариус, адвокат или лекар. Така изглежда типичният купувач на мотоциклети в България според повечето вносители на мотоциклети у нас.

Вероятно всички се питаме защо хората карат мотоциклети? Почти е невъзможно да се обясни. Вероятно защото има пътища и отдалечени градове. Защото споделяме чувството за приключение. Защото имаме свободата да го направим, да живеем винаги на ръба. Или пък защото човекът винаги се е стремил към нещо повече - по-бързо, по-високо и по-далече. Заради емоциите, високите скорости и силната доза адреналин. И докато сегашните мотоциклети с лекота постигат това, то в миналото не е било така. Първите мотоциклети са се движели с главозамайващите 12 км/ч и са изминавали десетки метри с пълен резервоар...

 

Зората на ревящите огнени коне

 

Първият мотоциклет е създаден през 1885 г. в Щутгарт. Негови създатели са Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах. Машината се е задвижвала от бензинов двигател и е развивала главозамайващите 12 км/ч.

 

Началото на легендата  

 

Всичко започва някъде в далечната 1903 г. Уилям С. Харлей и Артър Дейвидсън създават първия си мотоциклет (Harley-Davidson) в малък дървен склад, някъде в Милуоки. Моторът е състезателен. Като всяко начало, и тяхното не е лесно, но лека- полека ентусиастите се справят. Техни мотори започват да печелят състезания и популярност, намират дистрибутори и само три години по-късно се местят в малка нова фабрика! Не след дълго мотоциклетизмът набира огромна популярност.

 

А оттук накъде?

 

Единствената граница е небето... Само 17 години след откриването си, през 1920 г., Harley-Davidson е най-големият производител на мотори в света! Имат дистрибутори по целия свят. Печелят безброй състезания, произвеждат общо над 100 000 мотоциклета за армията по време на двете световни войни. Техни машини се използват и от американските полицейски управления. След 1953 г., когато конкурентният Индиан (Hendee Manufacturing) фалира, те се превръщат в монополист на американския пазар за мотори.

 

Романтиката днес

 

В първите топли пролетни вечери все по-често до нас достига звукът от мощния двигател на мотоциклет. Покрай нас профучава поредният увлечен от високите скорости моторист. Поредният, който се опитва да догони или поне да се състезава с вятъра.

Двуколесните моторни превозни средства със своите характеристики, маневреност, опростеното управление и усещанията, които предоставят на водачите си, са обект на интерес от страна на млади по характер и възраст хора.

След избора на стил - чопър, ендуро, турист, спорт и какви ли не категории, идва ред на марката и модела. В повечето случаи обаче, като го видиш, си казваш: „Това е той, моят мотоциклет”.

Возилата, чиято стойност варира от под хиляда лева за най-старите мотоциклети до десетки хиляди левове за най-новите модели, често стават обект на кражба. Резонен е въпросът дали и в каква степен застрахователните компании покриват риска от кражба или грабеж, така че притежателите на двуколесните превозни средства да бъдат спокойни за направената инвестиция.

 

Персона нонграта

 

Застраховката „Каско“ на мотоциклети е в графата рискови, ето защо и застрахователите предлагат покритие само на рисковете пътнотранспортно произшествие и пожар и природни бедствия, без да се ангажират да изплащат обезщетения в случай на кражба или грабеж на превозното средство. Изключването на тези рискове застрахователите обясняват с това, че мотоциклетът се краде лесно, труден е за обезопасяване, както и за откриване в случай на кражба. Няма никакви условия да ограничим риска по това покритие, коментираха от застрахователните компании. За колите изискваме аларми, маркировки и други блокиращи устройства на двигателите, които предотвратяват или поне ограничават възможността за реализирането на този риск, а при мотоциклетите това е почти невъзможно, допълват оттам.

Застрахователните компании масово ограничават обхвата на покритите рискове и поради трудното установяване на кражбите. Недобросъвестните клиенти биха могли да спекулират с това, че имат застраховка, и да пожелаят изплащане на обезщетение под предлог, че мотоциклетът им е откраднат.

Други представители от бранша, макар че имат сключени такива застраховки, не проявяват особен интерес към този сегмент било заради фирмената политика, било поради ограничения брой на мотоциклетите, които се движат по нашите пътища. Пазарът на мотоциклети е твърде стегнат и малък отрязък, към който на този етап не проявяваме интерес, коментират други. Макар че за това доста може да се спори. По данни на Пътна полиция само регистрираните мотоциклети са почти 175 000.

Най-масово е предлагането на покритие за рисковете пътнотранспортно произшествие и пожар и природни бедствия. Тук клиентът има изключително богат избор както по отношение на различните комбинации от рискове, така и по отношение на цените, на които се предлагат те. Има възможности и за различни варианти на заплащане на застрахователната премия - еднократно или на равни вноски.

Застрахователното покритие се простира върху всички монтирани от производителя части, оборудване и принадлежности, както и върху допълнително монтирани части, оборудване и принадлежности, чието ползване е правно разрешено. Изисква се да бъде изпълнено условието застрахованият да е посочил тези допълнително монтирани части в предложението за застраховка.

Застрахователната сума е равна на действителната или пазарната стойност на мотоциклета. Стойността на мотоциклета се оценява по каталог, обикновено Schwacke или американски, в зависимост от това какъв модел е мотоциклетът. Нов се застрахова по фактурна стойност.

При определяне стойността на мотоциклета от значение е видът на двигателя - дали е редови, боксерен, V-образен, двутактов, четиритактов, какво е задвижването - с верига, с кардан ли, и т. н.

 

Всяка допълнителна екстра увеличава стойността на мотоциклета

 

Тарифите в конкретния случай се определят в зависимост и от обхвата на покритието. Тарифното число за рисковете пожар, природни бедствия и пътнотранспортно произшествие, т. нар. „Пълно Каско“ е между 10% и 10.5%, за риска природни бедствия ставката варира между 7.9% и 8.1%, а за пътнотранспортно произшествие - 7.2%. Практика е премиите да се завишават в зависимост от рисковия клас на мотоциклета. Прилага се завишение на премията за състезателни мотоциклети от 50% до 100%.

Непокрит риск по клаузата пожар е умишленият палеж и взривяването на превозното средство. В графата на непокритите рискове е и пожарът, възникнал по време на движение, както и пожарът, възникнал при включване и работа на двигателя при престой.

По клаузата пътнотранспортно произшествие застрахователят покрива и щети, причинени на паркинг, както и злоумишлени действия на трети лица чрез механично въздействие.

Въпрос на избор от страна на притежателите на мотоциклети е какви рискове да включат в застрахователната си полица, както и в коя компания да я сключат.

За мотоциклета подобно на автомобила следва да се сключи и задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, но както вече стана дума по-горе в текста, само за периода, в който се ползва возилото.

 

1% от мотоциклетите имат застраховка „Каско“

 

По „Гражданска отговорност“ пък рядко се изплащат сериозни щети, тъй като мотористите обикновено не причиняват сериозни щети, а при пътнотранспортно произшествие основният пострадал са самите те.

За съжаление все още покупателната способност силно ограничава хората, които искат да си купят мотоциклет. Доскоро той се приемаше по-скоро като лукс, средство за забавление и съботно-неделно превозно средство. Мотоциклетът, освен че е скъп за нашите стандарти като цена, има и допълнителни разходи - каска, в повечето случаи са необходими две, по 150 - 200 лв. всяка. Друг разход са системите за сигурност - верига (20-30 лв.), аларма (150-200 лв.), „Каско“, маркировка и т.н. Човекът, решил да закупи мотоциклет, трябва да му осигури и място за съхранение. Не по-малък проблем е фактът, че у нас шофьорите нямат навика да пазят хората на мотоциклети.

Кражбите също са проблем, при това положение е трудно да се убеди клиентът, че моторът е сигурна и дългосрочна инвестиция, коментират вносители на двуколесните превозни средства.

Много често, привлечени от идеята да увеличат „конкурентоспособността” си на „пазара на гените”, т. е. да са по-привлекателни за нежния пол, някои мъже предприемат купуване на мотоциклет, най-често „пистов”, и карайки безразсъдно, стигат до отнемане на своя и чужд живот.  В крайна сметка обаче балансът клони към „да” за тези, които искат да обогатят живота си с положителни емоции и да развият личността си. Нарастващият брой мотористи по съборите ясно показва повишаващ се интерес към мотоциклетния спорт. А „старите мотористи” биха казали, че това е не само хоби, но и философия на живота...

 

Славата на безразсъдни екстремисти

 

Много често мотористите носят славата на безразсъдни екстремисти, които нарушават правилата за движение по пътищата. Това клеймо е неоснователно, тъй като има много статистики, които подкрепят тезата, че инцидентите с мотори често не са по вина на моториста, а на друг водач. Голямо проучване, проведено от Университета в Южна Калифорния, показва, че приблизително 3/4 от мотоинцидентите включват сблъсък с друго превозно средство, най-често автомобил. Изследването показва още, че 2/3 от тези инциденти са причинени от „засичане” на моториста от шофьор. Основната причина за инциденти с мотоциклети се дължи на факта, че шофьорите на автомобили не разпознават мотористите като участници в движението - шофьорът не е видял моториста преди сблъсъка или го е видял прекалено късно, за да реагира и да избегне сблъсъка.

Тези открития показват, че мотористите имат погрешна репутация в очите на хората, както и от застрахователните компании. Мотористите са рискова група заради по-малкия размер на превозното средство. Често мотоциклетът попада в „сляпата зона” на обикновените коли. Истината е, че повечето мотористи са много добри шофьори и съобразяват кога някой ги вижда или не. Тази осведоменост за съжаление не предотвратява инциденти.

Често дори се опитват да изкарат моториста виновен за катастрофата. Не е трудно да се убеди съдията, след като мотористите имат репутацията на по-невнимателни и рискови на пътя, коментират запознати.

 

 

 

 

Машините на две колела - удоволствие и риск

- Не забравяйте, че водачът на автомобила, към който се приближавате или се каните да изпреварите, може изобщо да не подозира за вашето присъствие. Очаквайте той да ви отнеме предимството или да извърши застрашаваща ви маневра. НЕ РАЗЧИТАЙТЕ той да ви пази! ПАЗЕТЕ СЕ САМИ!

- Предприемайки пътуване, не пропускайте да включите светлините на мотоциклета. Така сте значително по-забележими, с което повишавате нивото на сигурност.

 - Винаги се оглеждайте, преди да преминете покрай паркиран автомобил. Сигнализирайте и се огледайте отново. Заобиколете го достатъчно отдалеч, в случай че внезапно се отвори някоя от вратите или изскочи пешеходец от зоната пред паркирания автомобил.

 - Не предприемайте рискови маневри независимо от скоростта на движение. Във всеки момент по независещи от вас обстоятелства (неравности по пътната настилка, петна от лубрикантна течност, наличие на пясък и т.н.) може да загубите контрол върху мотоциклета си. Падайки, вие сте изложен на огромен риск не само от удара в земята, но и от наранявания, нанесени ви от околните автомобили. Вие не знаете какви са уменията и реакциите на заобикалящите ви водачи на автомобили. НЕ РАЗЧИТАЙТЕ на техните способности.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Анализ на дейността на застрахователното дружество"
проф.д.ик.н Христо Драганов, проф.д.ик.н Марин Ней, 1999
orange_li
"Основи на презастраховането"
Радослав Габровски, 1998
orange_li
"Застраховане"
Христо Драганов Йордан Близнаков, 2000