Подгонихме Европа по застраховка “Живот”

23 Юни 2008 г.,zastrahovatel.com
в-к "Стандарт", бр. 5549/23.06.2008 г.

До 50% са се увеличили полиците

Повишаването на инвестиционната култура на българина през последните години започна да тласка и животозастраховането нагоре. Освен към фондовете за допълнително пенсионно осигуряване и договорните фондове българските граждани в трудоспособна възраст все повече поглеждат и към животозастрахователните продукти като алтернатива на лихвите по банковите депозити. До голяма степен засилващият се интерес към тези застраховки се обяснява освен с нарастване на инвестираната сума с времето и с данъчните облекчения, които се ползват. Върху 10% от годишния доход може да не плащате данъци, ако дадете парите за застраховки "Живот". Същите облекчения важат и за доброволното пенсионно осигуряване. Най-голям ръст на премийния приход в животозастраховането има полицата за "Злополука", сочат данните на Комисията за финансов надзор за първото тримесечие на 2007 г. Приходите от застраховката се увеличават с 47% спрямо същия период на миналата година. На второ място се нарежда застраховката "Живот", свързана с инвестиционен фонд, постъпленията от която нарастват с 46,5% на годишна база.
Към 31 март 2008 г. животозастраховането отчита ръст от 22,5% на годишна база. Така изпреварва общото застраховане, където премийният приход е нараснал с 18,1%. Постигнатият от животозастрахователните компании резултат е сериозно постижение. След приемането ни в ЕС и обновяването на автопарка ни през последната година общото застраховане се развива с изключително бързи темпове благодарение на истинския бум на застраховките "Автокаско". Но въпреки това застраховките "Живот" набират още по-бързо популярност. Въпреки обнадеждаващите резултати българският животозастрахователен пазар все още е далеч от нивото на европейския. В развитите западни държави този сегмент заема по-голям дял на пазара от общото застраховане. В някои от европейските държави, като Франция и Германия, животозастраховането дори достига 60-70% от пазара. В България все още сме далеч от тези цифри и едва ли ще достигнем подобни нива в близките 10-15 години. За първото тримесечие на годината общият премиен приход на животозастрахователните компании у нас е над 65,737 млн. лв., което е под 16% от целия оборот на застрахователния пазар.
Плащанията на обезщетения нарастват по-бързо от премийните приходи в животозастраховането. През първото тримесечие компаниите са изплатили на застрахованите и техните близки общо 19,273 млн. лв., което е с 44,1% повече от същия период на миналата година.

Рентата най-желана

Полиците от типа "Живот и рента" са най-популярни в животозастраховането. Събраните премии от тях са 49,45 млн. лв. през първото тримесечие на годината. Следва застраховка "Злополука" с близо 6,134 млн. лв.
На трето място по приходи се нарежда най-бързо развиващият се продукт през последната година - застраховката "Живот, свързана с инвестиционен фонд". Продадените полици от този тип са на стойност над 4,732 млн. лв. Най-малък премиен приход животозастрахователните дружества имат от полиците "Постоянна здравна застраховка" и задължителната застраховка "Злополука на пътниците в средствата за обществен транспорт", съответно 617,4 хил. лв. и 230,3 хил. лв.
По изплатени обезщетения на първо място отново се нарежда застраховката "Живот и рента" с 14,667 млн. лв. За разлика от продажбите обаче второто място по изплатени суми е на полицата "Живот, свързана с инвестиционен фонд" - малко над 1,832 млн. лв.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки