Брокерите формират около 40% от общите приходи на застрахователите в България

27 Април 2009 г.,zastrahovatel.com
Обобщени данни за дейността на брокеража за 2008 г.

Брокерите формират около 40% от общите приходи на застрахователите в България

Към края на 2008 г. 275 са регистрираните застрахователни брокери в България. Някои от тях поискаха да бъдат отписани поради липса на дейност, а други подадоха документи, които бяха разгледани и одобрени. На фона на финансовата криза данните за пазара не изглеждат толкова лошо. Застрахователните брокери формират около 40% от общите приходи на застрахователите в България.

Премийният приход продължава да се увеличава и е в размер на 631, 54 хил. лв. (за 2007 г. той е бил 404,45 млн.), което прави 56.15 процента ръст на годишна база. Това е твърде висок ръст в сравнение с отрицателните резултати в други браншове. От тях 583, 27 млн. лв. са реализирани в общото застраховане и 48, 24 млн. лв. в животозастраховането.

В структурата на реализирания чрез застрахователни брокери премиен приход по общо застраховане най-голям дял запазват автомобилните застраховки –

„Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” (56,6%) и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (20,4%), следвани от „Пожар и природни бедствия” (6,8%) и „Щети на имущество” (6,7%). При животозастраховането реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход е основно по застраховка „Живот” и рента (94,0%).

В обобщените данни от отчетите на брокерите за 2008 г. за първи път се забелязва леко намаление в прихода от комисиони. Те възлизат на 154, 31 млн. лв., което е 24.4% от цената на полицата, а през 2007 г. техните услуги са били 25,2%. От тези 154,31 млн. лв. 142 млн. лв. са приходи от комисиони в общото застраховане, а 12 млн. лв. - в животозастраховането.

Комисионите на брокерите, отнесени към реализирания чрез тях премиен приход, са 24,4% в общото застраховане и 25,4% в животозастраховането.

Въпреки намалението това е един огромен процент в сравнение с комисионите, които се взимат от застрахователните брокери в държавите от Европейския съюз. Там комисиони в размер на 7 или 10 процента са нормални и достигат до 15%, но вече над 17% не прави добро впечатление.

Таблица с комисионите:

Острата конкуренция между толкова много играчи на един неголям пазар, какъвто е българският, създава фрагментация на пазара – само три компании имат дял над 5% - това са „Марш”, „Райфайзен застрахователен брокер” и „Ей Ен Джи иншурънс брокерс”, а само 24 брокера имат дял над 1 на сто. Останалите 250 компании държат по-малко от 1 на сто пазарен дял. Водещите брокери от предишните години запазват първите си места, но значително намаляват пазарния си дял. Това е за сметка на новопоявилите се играчи, които „дърпат” от пазарния дял на брокерите с дългогодишен опит, но като цяло се смъква качеството на услугите.

Първо място

продължава да държи „Марш” ЕООД с пазарен дял от 6.84%. На

второ място

се нарежда „Райфайзен застрахователен брокер” ЕООД с 6.6% , а на

трета позиция

е „Ей Ен Джи иншурънс брокерс” ООД с 5,59%.

Теодора Байчева   в-к "Застраховател прес" бр.7-2009г.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки