Аllianz предвижда бърз растеж въпреки кризата

04 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
Очаква се до 2010 г. световните пенсионни активи да достигнат 36 трилиона евро В развиващите се пазари в Азия, Централна и Източна Европа се предвижда висок ръст на пенсионните активи

Въпреки негативните ефекти от настоящата финансова криза очаква се до 2020 г. световният пенсионен пазар да нарасне с 66%, което означава 4,7% ръст на година – това сочат проучванията в последния доклад на Аllianz „Демографски пулс”. Общите пенсионни активи ще се увеличат от 22 трилиона на 36 трилиона евро. Ренате Финке, старши пенсионен анализатор в Аllianz, казва: “Ние очакваме повишаването на пенсионните спестявания да се превърне в движеща сила за развитието на паричното благосъстояние в много страни от Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и САЩ.”

Голяма несъразмерност (неравенство) на активите

С малко повече от половината от световните пенсионни активи (от около 22 трилиона евро) САЩ бяха водещият пенсионен пазар в света през 2009 г., следвани от Великобритания – с 11,5%. Пенсионните активи общо за цяла Западна Европа достигнаха малко повече от 20%, докато Австралия и Япония си приписаха по 3% от световния пазар. Развиващите се икономики в Азия и Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които все още се намират в ранните етапи от развитието на своите индивидуални пенсионни системи, заемаха досега незначителни дялове (съответно 1,8% и 0,4%).

Развиващите се страни започват да отчитат ръст

“Развиващите се пазари в Азия ще отбележат най-динамичен прогрес - споделя Ренате Финке. - Очаква се до 2020 г. тези пазари да нарастват с 16,7% на година, достигайки общ обем от 2,2 трилиона евро, или размера на сегашния пазар на Обединеното кралство.” Подобна динамика се очаква и в икономиките от ЦИЕ, където повечето страни са въвели задължителното допълнително пенсионно осигуряване  през последното десетилетие. Предвижда се до 2020 г. ЦИЕ да реализира годишен ръст от 15,5%.

Не се очаква по-големите пенсионни пазари да реализират такъв голям ръст поради техния размер и зрелост. Въпреки всичко това очаква се пенсионният пазар в САЩ да продължи да доминира на световния пенсионен пазар до края на десетилетието, макар че прогнозите са да нараства само с 3,6% на годишна  база (CAGR). Въпреки ниския си ръст нетното нарастване в САЩ през периода ще бъде равно на общия обем на континентална Западна Европа.

Значителен спад поради финансовата криза

Финансовата и икономическата криза оказаха значително въздействие върху обема от глобални пенсионни активи. В края на 2008 г. този обем беше 20 трилиона евро, отчитайки спад приблизително с 15% в сравнение с 2007 г. (тогава беше 23,2 трилиона евро).

САЩ като най-големия пенсионен пазар в света бяха засегнати дори още по-силно, отчитайки остър спад от 22%. Можем да обобщим, че цялостният ефект на сегашната финансова криза върху пенсионните активи варира пропорционално на инвестирането им в ценни книжа. Съживяването на пазарите за ценни книжа през 2009 г. помогна за възстановяването на активите на пенсионните фондове, макар че те не успяха да достигнат нивата от 2007 г.

За да компенсират тези загуби, домакинствата няма да имат друг избор, освен да започнат да спестяват повече за своето пенсионно осигуряване. Това ще се случи не само в страни с вече развити пенсионни системи, като например САЩ, Великобритания, Холандия и Швейцария. Ще се случи и в страни, където реформи от типа „плащаш-взимаш” ще доведат до по-ниски нива на пенсиите, и те ще трябва да бъдат компенсирани чрез създаването на капитал, който да подсигури адекватен стандарт на живот. Същото се отнася и за страните от Източна Европа и развиваща се Азия, чиито домакинства току-що са започнали да спестяват и да трупат богатство, съответстващо на нарастващото им благоденствие.

Устойчивите пенсионни системи изискват добре финансиран стълб

Въпреки голямото несъответствие на ситуациите и активите на световните пенсионни пазари, предизвикателствата, които стоят пред тях, са много сходни: остаряващо население и растящ държавен дълг, които отреждат една по-важна роля на пенсионното осигуряване в бъдеще. Докладът на Аllianz прогнозира появата на консенсус по отношение на най-добрата световна практика за бъдещето на пенсионните системи:  комбинацията между устойчив държавен стълб и добре финансиран доброволен стълб с цел по-добро разпределение на риска.

Тези фундаментални, дългосрочни тенденции най-вероятно ще имат голямо въздействие върху комбинацията от пенсионни доходи. Една от тенденциите, определени в доклада на Аllianz, е, че “ще е необходимо бъдещите пенсионери да диверсифицират своите източници на пенсионен доход”.

Предизвикателството пред човека ще бъде да планира и да създаде цялостния микс на пенсионен доход от различни източници. “Доставчиците на финансови услуги, които бързо идентифицират тези нови потребности на клиента и освен управлението на капитала успеят да консултират клиентите си с цялостни концепции и допълнителни услуги, със сигурност ще извлекат най-голяма полза от нарастването на световните пенсионни активи в бъдеще”, казва в заключение Ренате Финке.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки