“Гражданска отговорност” може да поскъпне с до 10%

20 Септември 2011 г.,zastrahovatel.com
в-к "24 часа"

 

Всяка година ноември и декември традиционно се свързваха с евтина “Гражданска отговорност”.

Тази може да е изключение. Застрахователите очакват задържане на цените.

Някои дори прогнозират леко повишение, но не повече от 5-10%, за да не се натоварят много бюджетите на българите в кризата.

Основната причина за очаквания ръст е затегнатият режим, който наложи на пазара Комисията за финансов контрол през последната година. Тя завиши изискванията към дружествата за резервите, които трябва да поддържат и стриктно следи при какви премии продават, за да останат финансово стабилни.

Ето защо драстично ниските цени и нелоялната конкуренция вече са по-рядко срещани. Поне досега. Според представителите на бранша тази година няма да има удари под кръста. Те дори признават, че не подготвят нищо специално за последните месеци на годината.

Според някои тази година борбата ще е в предлагането на "Гражданска отговорност" в комбинация с други застраховки, по които ще се дават отстъпки.

Пламен Ялъмов, изпълнителен директор на "Алианц", очаква минимално поскъпване на задължителната застраховка - най-много с 1-3%. Според него влияние за това имат и лимитите на отговорност на застрахователите, които скачат от 1 юни 2012 г.

Освен това надзорът следи стриктно за резервите през цялата година. "Ако всички дружества са се вразумили, няма да намаляват цените", смята Ялъмов.

Данчо Данчев, шеф "Виктория", също е на мнение, че цената на "Гражданска отговорност" няма да върви надолу следващите месеци, а напротив - нагоре, но с не повече от 5-10%.

Той очаква поскъпване да има за автобусите, влекачите, по-младите шофьори, които са по-рискови, а по-добри цени да получават хората, които ползват колата си рядко.

Според Данчев борбата между застрахователите за добрите клиенти без катастрофи ще се засили.

Освен това все повече ще се залага на диверсификацията на цената според различни критерии - вида МПС, населеното място, възрастта на шофьора и т.н. Ще се прибягва и до бонуси по други застраховки, с които да се привлича интересът на клиентите.

От следващата година лимитите ще са двойни, а обезщетенията за неимуществени вреди могат да се предявяват до 5 г., затова дружествата ще внимават на какви цени продават, за да не се стигне до липса на възможност да плащат обезщетения, а оттам и до капиталов недостиг, коментира Данчев.

С не повече от 8-12% ще се увеличи цената на "Гражданска отговорност" до края на годината, прогнозира главният изпълнителен директор на "Бул инс" Петрозар Петков.

Най-голямо поскъпване щяло да има при товарните бусове и камионите, които пътуват в чужбина, защото там обезщетенията при катастрофи са много високи.

"Лимитите за отговорност ще се увеличат от 2012 г., което ще се отразява на цената. Но натискът за увеличението ще е по-малък заради кризата", смята Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул инс".

Според представителите на дружеството ще се залага на промоции, при които ще се комбинира "Гражданска отговорност" с други полици - например "Каско", "Домашно имущество" или "Помощ при пътуване", или някои от тях ще се дават като бонус с минимално покритие. Оттам дадоха пример - сключваш полици "Гражданска отговорност" и "Каско" и получаваш безплатно застраховка за имот с основните рискове с ниски лимити. Или пък бонусът може да е "Помощ при пътуване".

С 5 до максимум 12% ще е поскъпването в зависимост от сегмента, възрастта на водача и т.н., очаква и Недялко Чандъров, главен изпълнителен директор на ДЗИ. Не се планират промоции. Чандъров смята, че заради тежката и несигурна икономическа ситуация застрахователите трябва умело да балансират между желанието да не работят на загуба и състоянието на клиентите.

Според Стефан Софиянски е рано да се каже как ще протекат последните месеци на годината. Той е категоричен, че драстично намаление в цената няма да има - от една страна, заради затегнатите регулации, от друга - заради повишения риск от по-високите обезщетения. Повишение щели да предриемат компаниите, които не отговарят на изискванията.

"Нищо на пазара няма да се промени. Ноември и декеври вече не са най-ударните за сключване на застраховки, клиенти се набират през цялата година. Затова и няма да има специална подготовка за този период от страна на застрахователите", смята Румен Георгиев, шеф на "Армеец".

Дългосрочно от бранша са категорични, че цената на задължителната застраховка ще върви нагоре, но плавно.

В средносрочен план - в следващите 2 г., Стоян Проданов очаква поскъпването да е с около 20-30%.

Според Недялко Чандъров поскъпването догодина ще е в рамките на 15-20%. То ще зависи и от икономическото развитие на страната. Според Румен Георгиев през 2012 г. задължителната застраховка ще продължи да се качва, защото България е изостанала в това отношение спрямо другите страни. С колко обаче, е трудно да се каже, защото ще зависи от развитието на пазара, на покупателните възможности на българите, от конюнктурата. Георгиев очаква цената да остане разумна, така че застрахователите да избегнат загубите, а клиентите да бъдат удовлетворени.

Според него по-високите лимити от догодина ще влияят, но няма да се усети веднага.

"Полицата ще поскъпва в по-дългосрочен план, но плавно от гледна точка на икономическата ситуация и политиката на компаниите", смята и Данчо Данчев.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
"Основи на застраховането"
Йото Йотов, Боян Илиев, 2004
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,