163 лева е минимумът за “Гражданска отговорност”

19 Декември 2011 г.,zastrahovatel.com
В-к "Труд"

 

Поне 163 лева ще трябва да заделите тази година, за да сключите задължителна застраховка “Гражданска отговорност” за автомобил с двигател до 1000 куб. см. Това показва справка от данните на застрахователния брокер SDI. Офертата обаче е валидна, ако сте навършили 40 години, поне през половината от тях имате стаж зад волана и живеете в малък град. За същия автомобил 40-годишните, но в София, ще платят минимум 169,12 лв.

За сравнение в края на 2010 г. 163 лв. струваше най-евтината полица за кола до 1800 куб. см в София. В момента цената за нея е 189,52 лв., или за година има оскъпяване с около 15%.

Застрахователите непрекъснато прибавят различни компоненти към начина за формиране на крайната цена на “Гражданската отговорност”. Както вече стана ясно, тя не зависи само от кубатурата на двигателя.

Има значение колко годишен е шофьорът, какъв стаж има зад волана и дали през последните години е причинил катастрофа.

Важен се оказва и градът, в който се движи автомобилът. Колите, които се използват в София или в някой друг от големите градове, се смятат за по-рискови заради натоварения трафик. Съответно и цената на полицата е по-висока.

Скъпо за новобранци

Колкото по-опитен е водачът, толкова по-малко плаща. Новобранците на пътя ще трябва да заделят повечко пари, за да използват лукса на автомобилния превоз.

На практика заради всички тези компоненти разликата в цените може да стигне до 4-5 пъти.

В момента най-евтината застраховка за автомобил с кубатура до 1400 куб. см е 166,64 лв. Полицата обаче важи само за кола, която се движи в някой от малките градове на страната, а водачът е над 35-годишна възраст. Освен това към застраховката няма сертификат “Зелена карта”, за който трябва да си платите допълнително, ако пътувате извън ЕС.

Доплащането на тази добавка може да стане и след сключването на полицата, ако изненадващо ви се наложи да пътувате през Сърбия например.

За същия вид автомобил, но със софийска регистрация, тарифата скача минимум до 177,46 лв. Най-често предлаганите оферти в по-големите населени места на страната излизат приблизително между 180 - 200 лв. за масовите автомобили. Сертификатът “Зелена карта” оскъпява стойността с 10 лв.

Ако пък шофьорът е до 25-годишен, най-евтината оферта е съответно 178 лв. Някои фирми искат главозамайващи суми от неопитните водачи, защото са по-рискови участници на пътя. Сумите понякога надхвърлят 500 лв. за кола с мощност до 1400 куб. см.

Питайте брокер

Очевидно свободната конкуренция ражда огромни различия в крайните цени. Най-сигурният вариант да уцелите изгодна оферта е консултацията със застрахователен брокер. Той може да сравни цените на различните компании, и разполагайки с вашите данни и с тези на автомобила, да намери най-евтиният вариант.

Съветите могат да ви бъдат дадени и онлайн през интернет, а поръчката на полицата да бъде заявена по електронен път. Повечето брокери дори предлагат безплатна доставка на хартиената застраховка, а плащането на премията става и с пари в брой, и по банков път. Всичко зависи от желанието на клиента.

Важно е да не забравяте, че хартиената полица си остава в сила, въпреки въвеждането на електронната система. Книжният документ ще продължава да се изисква при контролна проверка от пътната полиция заедно с талона на автомобила, картончето за преглед и шофьорската книжка.

Освен с цените конкурентите на застрахователния пазар се атакуват и с други хватки.

Откакто Комисията за финансов надзор забрани материалните стимули, които получаваха клиентите, бонусите се измениха. Вече няма как да вземете няколко литра безплатно гориво или пък да ви измият колата без пари само защото сте се застраховали във фирма “X”. За сметка на това може да си платите разсрочено без оскъпяване.

Заради кризата намаляха полиците “Каско” и задължителната “Гражданска отговорност” се превърна в основната автозастраховка у нас. Според данните на КФН 71,7% от сключените договори са за задължителната автозастраховка. Въпреки това последните данни на Гаранционния фонд показват, че над 1/5 от автомобилите у нас се движат без “гражданска”. Глобата за липсата й е от 400 до 600 лв.

Идат нови цени, но след Нова година

В началото на месеца шофьорите бяха зарадвани от добрата новина, че до края на годината застрахователите няма да вдигат цените на “Гражданска отговорност”.

Според статистиката през декември около 40% от водачите ще трябва да подновят застраховките си. Вероятно борбата да не изпуснат тази “жътва” на клиенти е една от спирачките пред застрахователите и те все още задържат вдигането на тарифите.

Докога обаче ще важат сегашните цени? Отговорът на този въпрос се оказва доста труден за компаниите, защото всеки се съобразява с конкуренцията. Поскъпването със сигурност ще се случи след Нова година, само не е ясно в кой точно момент. Според някои компании цените на полиците ще нараснат между 5 и 15 на сто.

Причините цените да растат са основно две, изтъкват от застрахователните компании. Първо, заради повишения лимит, който ще се изплаща по обезщетенията от 11 юни 2012 г. - до 2 млн. лв. Досега таванът бе двойно по-нисък. Второ, заради многото катастрофи в чужбина, причинени от българи. В повечето страни от ЕС таванът на обезщетенията е по-висок от България или изобщо няма такъв.

Нарушителите ще плащат повече

Предстоящото въвеждане на системата “бонус-малус” ще увеличи разликата в стойността на полиците “Гражданска отговорност”. Според Комисията за финансов надзор (КФН) тази система ще заработи най-рано през 2013 г. и целта е по-изрядните водачи да плащат по-малко от нарушителите.

Проектът предвижда създаването на общ застрахователен регистър, който да събира информация за всеки причинител на произшествие на пътя. Така шофьорите с катастрофи ще плащат по-скъпо, без значение в коя компания се застраховат. Съвестните водачи пък ще бъдат стимулирани да не правят нарушения и ще си купуват полици на по-ниски цени.

Наскоро от Асоциацията за застрахователна сигурност обявиха, че са изработили методика за “бонус-малус”, която залежава от година в КФН. Част от застрахователните компании нямат интерес да се сложи ред в бизнеса, твърдят от организацията.

 



Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки