Само 7 % от домовете със застраховка срещу бедствия

13 Февруари 2012 г.,zastrahovatel.com
в-к “Монитор”

Едва 7-8% от всички жилищни имоти в България имат имуществена застраховка с включен риск от природни бедствия. Това съобщи пред „Монитор” Румен Гълъбинов, председател на сдружението „Инициатива за национална програма за управление на катастрофични рискове”. Според данни на НСИ общият брой на жилищата в България е 3,8 милиона. Това означава, че домовете, застраховани срещу земетресения и наводнения, са едва около 304 326.

„Това са предимно ипотекирани жилища”, каза още Гълъбинов. Застрахователи припомнят, че домовете с имуществена полица, която включва и рискове от природни бедствия, са били

значително по-малко преди 5-6 години

Техният брой обаче се повишил по време на имотния бум. Тогава много хора изтеглиха ипотечни кредити, а едно от задължителните изисквания на банките е да бъде застрахован ипотекираният имот. Със свиването на кредитирането обаче нови имуществени полици почти не се сключват. Хората рядко застраховат дома си по собствена инициатива, коментират още от застрахователния бранш.

Около 150 лева струва имуществената полица на апартамент на стойност 100 000 лева. В тази цена влиза застраховка срещу земетресение и наводнение, става ясно от калкулаторите на сайта „Моите пари”. Каква ще е точната стойност на премията, зависи от сумата, за която ще бъде застрахован имотът.

Представители от бранша разказват, че заради кризата цените на имуществените застраховки са паднали сериозно. Така в момента могат да бъдат сключени полици дори за около 10-20 лева. Те

обаче имат малък застрахователен лимит

Полици на такава цена обикновено покриват щети до 2000 лева. Освен това по тях могат да се изплатят пораженията, настъпили само по едно събитие, например пожар или авария на водопроводните инсталации в сградата. В евтините полици обикновено не са включени и рискове като земетресения и други природни бедствия. Според представителите на бранша обаче хората гледат предимно цената и не се интересуват от това какво точно покрива застраховката.

Междувременно Гълъбинов обясни, че планира да поднови разговорите със застрахователния бранш за създаването на катастрофичен пул, чрез който да се покриват нанесените щети в случай на природни бедствия. Още преди години беше лансирана подобна идея. Тя предвиждаше да се въведе задължителна имуществена застраховка за катастрофични рискове за минимална стойност. Събраните пари пък щяха да отиват за възстановяване на поражения, нанесени в случай на земетресения или наводнения. Тогава идеята обаче отпадна с мотива, че така едва ли не ще се въведе нов данък.

Според Гълъбинов може да бъде въведена диференцирана застрахователна премия, която да е свързана с различно покритие. Например цената на полицата може да варира между 10 и 30 лева в зависимост от това къде се намира имотът, с какви рискове е свързано местоположението му и др.

Катастрофични пулове, които действат на подобен принцип, има вече в Румъния и Турция. В северната ни съседка от близо 8 милиона имота срещу природни катастрофи са застраховани около 1 милион.Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки