Нови лимити вдигат цената на “Гражданска отговорност”

19 Март 2012 г.,zastrahovatel.com
В-к „Стандарт”

“Бул Инс” е в добро състояние и не се продава, категоричен е Петрозар Петков, председател на Съвета на директорите на дружеството

 

 

- Г-н Петков, как посрещнахте 2012 г. от гледна точка на бизнеса?
- През 2012 г. ще има излизане от тази спирала, която ни завъртя през 2010 и 2011 г., и се надявам да бъде малко по-добра. Не е тайна, че основната част от бизнеса е "Каско" и "Гражданска отговорност". Още не са излезли официалните резултати на КФН за 2011 г., но се знае, че 70% от целия премиен приход на застрахователния пазар е автомобилно застраховане. Така че за нас бих казал, че резултатите са повече от добри. Надявам се, че през 2012 г. ще има ръст, който се основава на обективни причини.
- Какви са те?
- От средата на годината се увеличава двойно лимитът по "Гражданска отговорност". Което значи, че всички застрахователи трябва по някакъв начин да вдигнат тарифите минимум с 20-30%. Иначе няма как да отговорим на лавината от щети, която ни залива от Европа. Българите все повече излизат с автомобилите си в чужбина, търсят работа в Европа и безспорно настъпват ПТП. А за тези щети, особено при смъртни случаи и трайна загуба на работоспособност, се изплащат стотици хиляди евро да не кажа милиони. Така че премийният приход по тази застраховка трябва да върви нагоре. Няма друг начин да се излезе от положението.
- Значи ли, че при по-голям скок в средата на 2012 г. след това няма да има поскъпване?
- Пазарът ще покаже. Но да се надяваме, че това ще стане при вдигането на лимитите. Ако се наложи към декември да има поскъпване, то би било минимално - между 1 и 3, до 5 процента.
- Как стоят нещата при застраховката "Каско"?
- Забелязва се остра конкуренция. "Бул Инс" е лидер в този клас застраховане от самото си създаване, повече от 15 години. Тенденцията в Европа е застраховката "Каско" да намалява, а да се увеличават сумите, които се събират по "Гражданска отговорност". Например в Словения тарифното число по "Каско" е 1%, но по "Гражданска отговорност" цената е между 1000 и 1800 евро. Вярно е, че там доходите са несъизмерими с нашите. Там хората не си правят застраховка за кражби, злоумишлени действия и т.н. Там единственото, което се покрива, е ПТП. Защото няма как тези рискове, които възникват по време на експлоатацията на един автомобил, да не се случат. Но щетите от кражби и злоумишлени действия там ги няма. Всичко е с видеонаблюдение - пътища, паркинги, навсякъде. И всеки знае, че ако посегне да направи нещо, камерата ще го заснеме и след 24 часа той вече е разкрит.
- А как е събираемостта при "Гражданска отговорност"?
- Има тенденция с обедняването хората да си плащат само първата вноска и да "забравят" за следващите. Системите на всички застрахователи в България са направени така, че след 15-ия ден от падежа тази полица автоматично се прекратява. Но човекът си кара без "Гражданска отговорност". Когато го спрат - плаща си глобата от 200 лв. и това е. Първо, за да излезем от този порочен кръг, трябва да се вдигнат глобите. Второ, тази застраховка, дори и да не стане еднократно платима, да бъде на две вноски, но не на 4. По този начин делът на застрахованите автомобили намалява. Трябва да се въведе това, което КФН предложи, но парламентът отхвърли - еднократно плащане на "Гражданска отговорност". Ще трябва пак да се внесе с новите промени в Кодекса за застраховане и да се обясни на депутатите, че това работи срещу държавата, срещу нас. Защото, ако делът на незастрахованите коли падне под 70%, автоматично ще влезем в спиралата да ни бъде въведен граничен контрол и да си показваме полицата на всяка граница, когато излизаме в чужбина.
- Как гледате на идеята банки и финансови институции да поемат разсрочването на "Гражданска отговорност"?
- Това е хубава идея. Но лошото е, че банките не откликнаха на нея поради простата причина, че те си гледат техния интерес. Няма банка, която да ти даде някакви пари и върху тях да не сложи някаква минимална лихва. 
- Трябват ли и други промени в закона?
- Да. Сега е записано, че клиентът е задължен в определен срок да съобщи на застрахователя за настъпило събитие, независимо дали в България или в чужбина, но това той не го прави и няма никакви санкции към него. Ние получаваме искове, защото сме били осъдени навън и разбираме за това събитие след 2-3 години, когато ни бъде заведена щета. Защото човекът е излязъл с колата си зад граница, работи там, кара си там, прави катастрофа и не го е еня да информира застрахователя си че е настъпило такова събитие. Това трябва да бъде променено в Кодекса за застраховане и човекът да има срок една седмица или един месец да съобщи за причинена от него катастрофа. Вярно е, че ние заделяме резерви, но така не знаем какви щети ще имаме да плащаме и колко да заделим. Като дойдат няколко щети, по които трябва да се платят по няколко милиона, тогава една компания би могла дори и да фалира.
- Като заговорихте за фалит, как ще коментирате слуховете, че "Бул Инс" е в лошо финансово състояние и се продава?
- Тези приказки нямат никаква стойност, няма истина в тях. Всеки може да си направи сметка, аз ще дам само фактите и цифрите. За 2011 г. "Бул Инс" е платила 57,499 млн. лв. щети само по "Каско". По 80% от сключените застраховки сме имали щети, които сме платили. Няма засраховател, който да плаща и е на печалба, и в същото време да мисли за фалит. Ако мислим за фалит, няма да плащаме въобще. Имаме известни забавяния в процеса на ликвидация, които не можем да премълчим, но това е по отношение на тоталните щети, по отношение на кражбите и застрахователните измами. При тях е необходимо време, свързано с определени действия, които се предприемат по разкриването на тези коли. Рано или късно ги намираме. Стараем се да намерим и тези, които правят и застрахователни измами. А през последните години те стават все повече. Това е пазарът в България и ние играем според тоягата, по която всички застрахователи са длъжни да играят. Вероятно това е причината някои брокери или физически лица да си мислят и да разпространяват слухове, че едва ли не сме тръгнали да продаваме компанията. За 2011 г. тя е акумулирала брутен премиен приход от 149,5 млн. лв. Това е повече спрямо 2010 г., 2009 г., така че сме доволни от миналата година. Компанията расте въпреки затрудненията на пазара. Крайният технически резултат е положителен. За 2011 г. имаме брутна печалба от 2,08 млн. След приспадане на данъците тя е 1,825 млн. лв. Внесли сме в бюджета 2,5 млн. лв. данък върху премиите и т.н. Това са факти, това са резултати, които КФН ги знае, и те ще излязат официално до месец и всичко ще се види. Аз мисля, че за 2011 г. ние би трябвало да сме отново от водещите застрахователи на пазара по брутен премиен приход.

 Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
"Управление на риска"
Христо Драганов, 2003
orange_li
"Икономика на застраховането"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,