Получената награда е едновременно признание и стимул за работата ми занапред

20 Януари 2014 г.,zastrahovatel.com
Цветанка Крумова, изпълнителен директор на ЗАД „Армеец“

 

 

Носител на приза „Мистър и Мисис Икономика“ за принос в развитието на финансовия сектор за 2013 г.

 

Успехът не е даденост, във всеки бизнес може да има както върхове, така и спадове

 

Не бива да робуваме на догми, а да търсим отговори

 

 

- Госпожо Крумова, от мое име и от името на целия екип на в. „Застраховател прес” бих искала да ви честитя наградата. Вие станахте носител на приза „Мистър и Мисис Икономика“ за принос в развитието на финансовия сектор за 2013 г. С какви чувства приехте тази награда и какво означава тя за вас?

- Благодаря! Вярвам, че когато животът ти дава нещо повече, трябва от своя страна да даваш повече от себе си. Затова получената награда за принос във финансовия сектор е едновременно признание и стимул за работата ми занапред.

 

- Какви личностни качества според вас трябва да притежава един мениджър, за да бъде той успешен?  И въобще как се успява в бизнеса? 

- Универсална рецепта няма, първо защото сме различни личности и всеки от нас субективно оценява кое е успех. Според мен успехът не е даденост, във всеки бизнес може да има както върхове, така и спадове. Опитът ми показва, че за развитието на един мениджър е необходим преди всичко кураж и решимост да преодолява проблемите и да вижда в тях възможности. От друга страна, с успехите не бива да се свиква, трябва винаги да има ентусиазъм и целенасоченост. Смятам, че това са най-важните качества, които превръщат мениджъра в лидер и мотивират екипа му.

 

- Всеки бизнес е сериозно занимание, отнемащо време, внимание, енергия. Къде е балансът между личния живот и кариерата?

- Единственият източник на баланс е хармонията и разбирането, което получавам в семейството си. Без него успехът не е истински.

 

- Коя е печелившата професионална и житейска философия за вас?

- Човешката ми същност е на хуманист, който вярва в доброто бъдеще и цени толерантността. Същевременно известна доза скептицизъм е необходима винаги в живота и в работата, защото обстоятелствата никога не са изцяло черни или изцяло бели. Не бива да робуваме на догми, а да търсим отговори. Мисля, че в професията си човек трябва да бъде такъв какъвто е, да изразява себе си и да вярва в себе си.

 

- Кои са най-големите предизвикателства пред застраховането днес?

- Новите начини на комуникация са голямото предизвикателство. Изправени сме пред ново поколение информирани потребители. Преди имахме нужда да разясняваме това, което правим, да „увеличаваме застрахователната култура“, да информираме и обучаваме... Днес клиентите ни идват при нас с много предварителна информация и ние трябва да отговорим адекватно на техните нужди.

Другото голямо предизвикателство е необходимостта да променим отношението и чувствителността си по отношение на риска във връзка с влизането в сила на директивата „Платежоспособност ІІ“ в началото на 2016 г. Както знаете, преди месец новите правила за работа на застрахователните компании в ЕС бяха одобрени от Европейския съвет и Европейския парламент. Оттук нататък предстои още по-усилена работа и сериозни инвестиции за привеждането на компаниите в съответствие с капиталовите изисквания, за подготовката на кадри и технологично обновяване. Случващото се на застрахователния пазар през следващите две години ще бъде под знака на това събитие, защото е свързано с преосмисляне на отношението на застрахователните организации към рисковете, които поемат, така че да се осигури повече стабилност и предвидимост на пазара.

 

- Как изглежда българският застрахователен пазар в очите на чуждите инвеститори? Доколко атрактивен е този пазар за чужди инвестиции и очаквате ли преструктуриране на пазара?

- През последната година на българския пазар се наблюдава тенденция за излизане на чуждестранните инвеститори от участието им в българските застрахователни дружества. Струва ми се, че това се дължи по-скоро на желание за концентриране върху по-големите ключови пазари в други държави. Безспорно е, че икономиката на България е твърде малка в световен мащаб. Преди кризата много инвеститори се стремяха да „покрият“ територии, т.е. да имат присъствие навсякъде в Източна Европа независимо от мащаба на операциите в съответната държава. В последните години се наблюдава оттегляне не само в България, но и в други страни, най-вече на Балканите, а броят на застрахователните групи, които се стремят да имат директно присъствие навсякъде, намалява.

 

- По традиция краят на годината е и повод за равносметка. Каква беше настоящата година за ЗАД „Армеец”, какво успяхте да направите и за какво не ви стигна времето?

- Изтичащата година беше трудна, но не отстъпихме от позициите си и успяхме да изпълним това, което бяхме планирали. Най-важното за нас е устойчивото развитие  на компанията, осигуряването на финансовата й стабилност и повишаване доверието на клиентите. 

 

- Какви са очакванията ви за пазара през 2014 г. и в частност за ЗАД „Армеец”? 

- През следващата година съществено отражение на застрахователния пазар ще окаже появата на нови субекти в лицето на бившите здравноосигурителни дружества. Това ще засили конкуренцията, която се надявам да бъде лоялна и здравословна за целия пазар. Разбира се, важно условие е всички да спазват правилата и да не забравят грешките от миналото. 

 

- На какво ще акцентирате в развитието си през следващите години? В последните години „Армеец” акцентира изключително много върху обслужването на крайните клиенти и тяхната удовлетвореност. Да очакваме ли, че компанията ще продължи тази политика и какво ново ще предложи на клиентите си в бъдеще?

- Да, ние считаме, че това е правилната посока на развитие. Мисля, че имаме още какво да направим за новото поколение, което общува основно чрез интернет, и смятаме да развиваме и тези комуникационни канали. Целта е да подобряваме услугата, да сме по-бързи, по-точни и по-гъвкави, за да отговорим на променящите се условия на бизнеса.

 

- Каква е посоката, в която трябва да се развива българското застраховане?     

- Автомобилното застраховане все още е определящо за нашия пазар и тази тенденция се задълбочава, а застрахователното проникване по отношение на имущественото и личното застраховане остава ниско. Според мен увеличаването на дела на имущественото и личното застраховане би било положително и би допринесло за повече стабилност на пазара. Развитието на тези видове застраховки е в голяма степен функция на икономическия растеж, кредитирането и капиталовия пазар. Можем да очакваме такова развитие, в случай че настъпят положителни промени в икономиката като цяло.

 

Въпросите зададе Гергана ИвановаИзпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки