Един спестовен и добър стопанин трябва да се отнася с УВАЖЕНИЕ КЪМ ЗАСТРАХОВАНЕТО

02 Септември 2014 г.,zastrahovatel.com
Константин Пенчев, омбудсман на Република България

 

С КОНСТАНТИН ПЕНЧЕВ, омбудсман на Република България, разговаряха СИМОНА ДИМОВА и дфк ВАСИМИР РАДУЛОВ

 

- Здравейте, г-н Пенчев! Бихме искали да попитаме как оценявате дейността си, знаейки, че сте с водещ рейтинг по доверие, що се отнася до публичните личности?

- Здравейте! Едва ли аз най-добре бих могъл да оценя дейността си, а освен това тук не става въпрос само за моята работа, а и за труда на петдесетте експерти, които работят в институцията.

Смея да кажа, че целият екип е наистина отдаден на мисията си. Защото това, да защитаваш правата на хората, си е мисия. Не е някаква работа или чиновническа служба.

Статистиката според наблюденията ни сочи, че се увеличава доверието в нашата институция, в смисъл че всяка година нараства броят жалби, подадени от гражданите. Това доказва, че има смисъл да се обръщат към омбудсмана, най-важното виждат резултат от неговата дейност. Извън конкретната работа по жалби имаме много случаи на сезиране на Конституционния съд, искания за тълкувателни решения от върховните съдилища. Всичко това решава проблемите не на един или на двама, а решава проблема на неограничен кръг хора. Мисля, че това е много важно да се подчертае, като говорим за работата на омбудсмана.

Смятаме и се надяваме, че институцията на омбудсмана се е утвърдила в обществото. И хората, гражданите, са разбрали, че има смисъл от нейното съществуване.

 

- Каква тенденция забелязвате сред гражданите, намират ли те омбудсмана на РБългария като свой защитник, когато са се сблъскали с неправдата на държавните институции? До каква степен гражданите се доверяват на вас?

- Има всякакви граждани и всякакви мнения. Има граждани, които са недоволни, казват, защо ни е този омбудсман, защо му плащаме пари от бюджета.

Но радващото за мен е, че повечето хора са доволни. Самият факт, както отбелязахте, че институцията има висок рейтинг, показва, че множество граждани и обществени организации са положително настроени към нас и нашата дейност.

В тези бурни времена на протести, на контрапротести, във времена на срив на доверието във всички държавни институции, това, че в действителност доверието в омбудсмана е сравнително високо, не може да не радва мен и екипа ми. Не може това да не ни мобилизира да показваме по-добри резултати в своята работа.

 

- Като браншови вестник на всички, свързани със застраховането и осигуряването, вестник „Застраховател прес” знае, че не е във вашата компетенция, но бихте ли ни разказали за жалби на граждани, свързани с някакви казуси, касаещи застраховането и пенсионното осигуряване в България?

- Да има такива, не мога да ви кажа конкретен брой или пример, защото ние обикновено, когато имаме подобни жалби срещу дейността на застрахователи и пенсионноосигурители, веднага насочваме гражданите към Комисията за финансов надзор. Това е регулаторният орган, който има правомощия да се произнася по такива жалби. Колегите от КФН имат право да упражняват контрол в тази сфера, защото застрахователните дружества са търговски дружества, те не са държавни органи. Омбудсманът поначало  решава спорове между граждани и институции – общински или държавни, т.е. занимава се с проблемите на хората, свързани с администрацията, като има едно-единствено изключение,  засягащо търговски дружества – дейността на доставчиците на обществени услуги. Това са ВиК дружествата, ЕРП-тата, топлофикациите, телекомуникационните оператори. Това е така, защото там има голям обществен интерес и в закона е написано, че омбудсманът има правомощия и по отношение на тези, макар и търговски дружества. Трябва да се спомене тук, че омбудсманът следи и работата на регулаторните органи, които контролират дейността на тези дружества, но по отношение на застрахователите такива права нямаме.

Но като може би любопитна за вас статистика можем да кажем, че жалбите срещу застрахователи, адресирани до омбудсмана, са единици, което показва очевидно, че във вашия професионален бранш се работи добре.

 

- Можете ли да определите кои жалби на гражданите са повече – тези, свързани с държавните институции, или тези, свързани с дружествата, предоставящи обществени услуги?

- Категорично мога да кажа, че това са жалбите, свързани с обществените услуги. Всяка година на първо място се нареждат жалбите на потребителите - те са между 23%-27% от всичките жалби.

 

- Каква е вашата оценка и като гражданин, и като професионалист - забелязва ли се съществуването на гражданското общество у нас?

- Ако трябва да оценявам гражданското общество, мога да кажа,  че има доказано зараждащо се такова. Последните две години 2013-2014, години на протести, да ги наречем, показват, че хората могат да се обединяват, когато смятат, че липсва диалог между гражданите и институциите. Надеждите ми са това вече зародено гражданско общество да продължи да действа и за в бъдеще и всички следващи управляващи да знаят, че ще работят под зоркия поглед на хората.

 

- Седем години след присъединяването на България в ЕС какво бихте казали за тези първи седем години? По-точно за работата на институциите в страната, станаха ли те по-достъпни за гражданите и в същото време гражданите научиха ли своите права и задължения?

- Има голям напредък, това може ясно да се види. Ще ви дам един пример, става въпрос за достъпа до обществена информация. В началото, когато този закон влезе в сила, това все пак е европейски закон, първо гражданите не знаеха, че имат право на достъп до обществена информация, а ведомствата смятаха, че всяка информация, която се иска от тях, е секретна, служебна и не може да се дава. По този въпрос има вече богата съдебна практика на Върховния административен съд и може да се каже, че има голямо развитие, защото институциите научиха, че трябва да бъдат отворени за гражданите, без да се стига до съд. Но и гражданите станаха много чувствителни на всеки един отказ или опит да се скрие обществена информация и веднага търсят своите права в съда. Това е само един конкретен пример, че наистина сме изминали доста голям път през тези седем години, например в тази европейска практика всичко да бъде достъпно до и за хората.

 

- А къде се чувствате по-добре и по-полезен за обществото в съда като съдия или сега в ролята си на омбудсман?

- Отговорът ми е еднозначен – сега като омбудсман. Като съдия решаваш кое е законно и кое не и повече нямаш право да коментираш, в смисъл да обсъждаш други аргументи по решенията, които си взел. Докато сега,  като омбудсман, много често, като разглеждаме работата на администрацията,  казваме, да, законите са спазени, няма нарушения, но това е несправедливо, но това е нецелесъобразно, моля, оправете си практиките, това са лоши практики, изменете си наредбата, направете нещо, за да има справедливо решение. Сега мога да кажа, че трябва да има справедливост и цялата администрация трябва да работи в услуга на гражданите, да им бъде по-лесен животът. Защото администрацията е създадена и ние я издържаме от нашите данъци , за да прави живота на хората по-лесен и по-подреден. Не трябва да се допуска надменност, презрение от страна на администрацията, не трябва тя да тежи на хората,  това е просто недопустимо. С това аз като омбудсман и моите експерти не спираме да се борим.

 

- Какво е вашето лично отношение към застраховането, какви застрахователни продукти използвате? Какъв е начинът, който сте избрали при сключването им – дирекно сключени в застрахователна компания; чрез посредници – застрахователни брокери или застрахователни агенти?  Вестник „Застраховател прес” е браншови и за нас ще бъде интересно.

- Аз и моето семейство сме застраховали цялото си движимо и недвижимо имущество срещу всички рискове, защото смятам, че така е правилно и застраховането е необходимо. Свидетели сме на всякакви природни бедствия, които ни връхлитат, а след тях за съжаление винаги правим констатацията, че у нас все още няма застрахователна култура. Българите не смятат, че застраховането е  необходимо.

Като гражданин мога да ви кажа, че съм ползвал застрахователно обезщетение - беше ми наводнен апартаментът, в който живея. Поеха ми  част от разходите и бях обезпечен. Застраховането е помощ и аз, и моето семейство сме застраховани.

Застраховането значи една предпазливост, една подготовка за бъдещи неприятности, за бъдещи катаклизми. Според мен един спестовен и добър стопанин трябва да се отнася с уважение към застраховането.

 

- Какво бихте пожелали на нашите читатели и на екипа на вестник „Застраховател прес” по повод на нашия 20-годишен юбилей?

-На целия екип на вестник „Застраховател прес”, на читателите ви желая много здраве , много успех и още много щастливи юбилеи!

На добър път!Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Застраховане"
Проф,Христо Драганов, Боян Илиев, д-р.Ирена Мишева,
orange_li
orange_li