Тото със застраховката

08 Ноември 2010 г.,zastrahovatel.com
в-к Стандарт Ще спечелим или ще загубим, ако купим сега застраховка "Гражданска отговорност"? Това се питат шофьори, докато текат последните седмици, в които полиците са на старите цени.  До края на месеца всички компании ще имат нови, по-високи тарифи, казва изпълнителният директор на "Армеец" Румен Георгиев. Причината е, че миналата сряда Комисията за финансов надзор задължи застрахователите да заделят допълнителни резерви за гарантиране изплащането на обезщетения по задължителната автозастраховка и увеличи минималната рискова премия за всяка полица. Това налага увеличение на цената. Поскъпването няма да може да се компенсира от намалението на разходите на компаниите за комисиони, реклами и административно обслужване на полицата "Гражданска отговорност", каквото решение също беше прието от надзора, каза Румен Георгиев. Той пресметна, че досега средната минимална рискова премия по застраховката за различните класове автомобили е била около 150 лв., а след решението на КФН тя става 174 лв. Така още в последните дни на този месец цените на застраховката ще скочат с около 20%. Положителното за шофьорите в увеличаването на цените ще е това, че те вече ще получават по-големи обезщетения при настъпило застрахователно събитие, защото компаниите ще имат по-големи резерви.
Водачите, които мислят, че ще спестят някоя десетачка от застраховката за 2011 г., ако я сключат сега, имат около 3 седмици да го направят, твърдят брокери. Някои компании и в момента предлагат възможност да се купи полица, която влиза в сила от следващата година. Така собствениците може да спестят между 20 до 60 лв. в зависимост от кубатурата на двигателя, мястото на регистрация, възрастта на шофьора, както и стажът му зад волана.
Според други брокери обаче бързането крие риск и клиентът може да загуби, вместо да спечели. Защото всяка кампания има своя политика за отпускане на бонуси, които ще се загубят от преждевременно сключване на договорите. Въпреки че има основания за вдигане на цените, конкуренцията може да накара застрахователите да поемат за своя сметка изискването за повече резерви и да не вдигат нивата, прогнозират наблюдатели на пазара. Те съветват да се изчака началото на кампанията и да се избере най-изгодното предложение. Очаква се в началото на декември всички фирми да излязат със своите оферти за бонуси, с които ще зарибяват клиенти. По традиция най-много залагат на авансова отстъпка от премията, която клиентът трябва да възстанови, ако има щета по застрахователно събитие. Други предлагат безплатна пътна помощ и безплатен асистанс, както и намаления на цената при липса на щети през миналия период. За "Гражданска отговорност" бонусите започнат от 5% отстъпка от цената, като различните фирми ще качват доколкото им е изгодно. От 10% тръгва отстъпката при комплексна застраховка - "Гражданска" плюс "Каско". Още 10% е отстъпката, когато се застраховат деца до 14-годишна възраст. Някои компании свалят по 5%, когато клиентите плащат цялата сума наведнъж, а не на вноски. Други дават бонуси при каското, защото през годината клиентът няма щети. Но така или иначе цената на "Гражданска отговорност" ще расте неизбежно, докато стигне европейските нива от 300-400 евро, обясниха застрахователни брокери.


Изпрати мнение или коментар
Уважаеми читатели,
Екипът на Zastrahovatel.com ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения и коментари, съдържащи нецензурни квалификации.
Име:
E-mail:
Вашият коментар:


 
Застрахователна библиотека
Полезни връзки
orange_li
"Презастраховане"
Проф. д-р Велеслав Гаврийски ,
orange_li
"Презастраховане"
ЯНАКИ АНДРЕЕВ,
orange_li
"Застрахователно право "
Велеслав Гаврийски,